Νέα στήριξη λαμβάνει η νεοφυής επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα με τη σύσταση του νέου fund of funds, EquiFund II. Πρόκειται για το νέο επενδυτικό ταμείο, που θα παρέχει κεφάλαια σε άλλα επενδυτικά ταμεία και αποτελεί τη συνέχεια του ήδη επιτυχημένου EquiFund, το οποίο δημιουργήθηκε το 2017 και επένδυσε σχεδόν το σύνολο των κεφαλαίων του σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας. Την περασμένη εβδομάδα υπεγράφη η εντολή διαχείρισης των σχετικών μετοχικών επενδύσεων στη νέα περίοδο που ξεκινά με το καινούργιο ΕΣΠΑ. Η εντολή υπεγράφη στην Αθήνα από τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκο Παπαθανάση, τον νέο αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕΠ), Γιάννη Τσακίρη, και τη γενική διευθύντρια του Ευρωπαϊκού Ταμείου Επενδύσεων (ΕΤΑΕ), Marjut Falkstedt.

Το νέο fund of funds θα διαχειριστεί εκ νέου το ΕΤΑΕ με την υποστήριξη της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων (πρώην ΤΑΝΕΟ). Θα περιλάβει πόρους ύψους 200 εκατ. ευρώ από το ΕΣΠΑ 2021-2027, οι οποίοι εκτιμάται ότι θα κινητοποιήσουν επιπλέον 100 έως 200 εκατ. ευρώ από ιδιώτες επενδυτές. Ετσι, αναμένεται να «ριχτούν» στην αγορά τουλάχιστον 300 έως 400 εκατ. ευρώ σε επενδύσεις υψηλού ρίσκου στη χώρα μας, με έμφαση στον τεχνολογικό τομέα.

Στο προηγούμενο EquiFund, η χρηματοδότηση στόχευσε κυρίως σε νεοφυείς εταιρείες τεχνολογίας στους τομείς της πληροφορικής, των επικοινωνιών, της μικροηλεκτρονικής κ.λπ. Εν γένει, η πορεία ήταν θετική και αυτός ήταν ένας παράγοντας που έφερε το δεύτερο EquiFund, παρόλο που δεν υπάρχουν απολογιστικά στοιχεία για το πρώτο.

Σημειώνεται ότι την προηγούμενη περίοδο, 2017-2023, η έμφαση δόθηκε σε εταιρείες τεχνολογίας και ανεξαρτήτως κλάδου μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Αυτή τη φορά (2024-2029) η έμφαση θα δοθεί σε άλλες κατηγορίες επιχειρήσεων.

Οπως αναφέρθηκε κατά την υπογραφή της νέας σύμβασης δημιουργίας του EquiFund II, η νέα χρηματοδότηση θα στοχεύσει στους τομείς των βιοεπιστημών, της Υγείας και της κοινωνικής βιωσιμότητας. Αυτό σημαίνει εστίαση σε ιατρικές τεχνολογίες, φάρμακα, δραστηριότητες κλινικών δοκιμών κ.λπ.

Σχεδόν το 80% έως 85% των κεφαλαίων θα κατευθυνθούν προς αυτές τις κατηγορίες επενδύσεων. Μόλις το 10% έως 15% των πόρων του EquiFund ΙΙ θα κατευθυνθούν σε επενδυτικά κεφάλαια παρόμοια με εκείνα που δημιουργήθηκαν στο πλαίσιο του EquiFund I.

Μάλιστα, ο στόχος των εμπνευστών του EquiFund II είναι να δημιουργηθούν πολύ λιγότερα funds, ήτοι τρία με τέσσερα, που θα αναλάβουν την υλοποίηση του συνόλου των επενδύσεων στις βιοεπιστήμες. Στο EquiFund Ι είχαν δημιουργηθεί εννέα διαφορετικά funds.

Η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων δημιουργίας συνεπενδυτικών κεφαλαίων με το EquiFund αναμένεται να βγει πολύ σύντομα από την ΕΤΑΕ, ίσως πριν από το τέλος του μήνα, καθώς φαίνεται ότι έχει γίνει αρκετή προεργασία τα τελευταία 2-3 χρόνια στους τομείς των βιοεπιστημών, της Ιατρικής, των κλινικών δοκιμών φαρμάκων κ.λπ.

Στους βασικούς ωφελουμένους θα είναι οι φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες θα μπορούν πλέον να επενδύσουν όχι μόνο στην εξέλιξη των φαρμάκων τους, αλλά και στη δημιουργία νέων.

*Δημοσιεύθηκε στο ένθετο «Money Pro» της εφημερίδας «Παραπολιτικά»