Οι χαμηλές θερμοκρασίες του Μαΐου και οι βροχές του Απριλίου δημιούργησαν μεγάλα προβλήματα στις πρώιμες και μεσοπρώιμες ποικιλίες των κερασιών.

Όμως αν και οι ποσότητες είναι μειωμένες οι τιμές παραγωγού είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα και δεν ξεπερνούν σε καμιά περίπτωση τα 2 έως 2,5 ευρώ το κιλό για τα πρώτης ποιότητας κεράσια.

Κεράσια: Οι λόγοι της χαμηλής παραγωγής των κερασιών

  • Κλιματολογικές συνθήκες
  • Εναλλαγές βροχοπτώσεων με ηλιοφάνεια δημιούργησαν σκίσιμο στα κεράσια, ιδιαίτερα τον Μάιο
  • Ιογενείς ασθένειες 

Σε χαμηλή τιμή φεύγουν από το χωράφι τα κεράσια. Παράλληλα, σημειώνεται ότι τα κεράσια φέυγουν σε χαμηλή τιμή από το χωράφι με την τιμή να κυμαίνεται από 1,60€ έως 2,80€. Η τιμή αυτή διαμορφώνεται ανάλογα με την ποικιλία, το μέγεθος και την ποιότητα.


Πόσο κοστίζουν στον καταναλωτή

Λαϊκή Αγορά: από 3,50 έως 6,50€

Σούπερ Μάρκετ: από 4,58 έως 7,50€

Οπωροπωλείο: από 6€ έως 12€

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1f2j6jk75ep)


Ο παράγωγος κερασιών και ροδάκινων, Νίκος Παυλίδης (Ισορροπιστής), ο κερασοπαραγωγός, Απόστολος Καραογλανίδης και ο πρόεδρος αγροτικού συλλόγου Ανάβρας & κερασοπαραγωγός, Γιάννης Ζαχαράκης, μίλησαν στο «Κοινωνία Ώρα MEGA» για την παραγωγή των κερασιών και τις εξωφρενικές τιμές που πωλούνται.

«Τα προβλήματα είναι πολλά, η κλιματική αλλαγή είναι εδώ. Είχαμε κακή καρπόδεση και δεν φτάνουν οι βροχές του 10ημερου και τα αποτελέσματα ήταν αυτά. Τα κεράσια σκίστηκαν, ήταν που ήταν λίγα, τα διαλέγουμε, δεν συμφέρει να τα μαζέψουμε. Οι τιμές είναι εξευτελιστικές τουλάχιστον στα πρώιμα κεράσια. Πήγαν κατά μέσο όρο στο 1,5 ευρώ, τα πρώιμα, τώρα ξεκινούν τα μεσοπρώιμα. Στη Λάρισα τα κεράσια έχουν 6,5 ευρώ», ανέφερε ο Γιάννης Ζαχαράκης.

Ο κ.  Καραογλανίδης υπογράμμισε πως, «είναι ανάλογα με την ποικιλία που έχει ο καθένας. Η τιμή των πρώιμων καταποντίστηκε, τρομερές ζημιές υπέστησαν. Η τιμή των πρώιμων ήταν 1,5 ευρώ όταν το κόστος συγκομιδής ήταν πάνω από 1,20 ευρώ. τα όψιμα πάνε από 1,60 -2,50 ευρώ. Στα μανάβικα φτάνει να πουλιέται στα 7,5 ευρώ».

«Στην λαϊκή πουλάμε από 2,5 ευρώ – 4 ευρώ τα καλά κεράσια. Τα προβλήματα είναι τεράστια. Έκανε βροχές και μετά 28-29 βαθμούς και έσκασαν τα κεράσια», είπε ο Νίκος Παυλίδης.