Με τις µηχανές παραγωγής κερδών σε πλήρη ισχύ ξεκίνησε τη χρονιά ο όµιλος της ∆ΕΗ, θέτοντας τις βάσεις, ήδη από το πρώτο τρίµηνο της χρονιάς, για να επιτύχει αποτελέσµατα-ρεκόρ το 2024. Η δυναµική πορεία της επιχείρησης, που δρέπει ήδη τους καρπούς από την πρόσφατη εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel Romania, ξεπέρασε και τις πιο αισιόδοξες προβλέψεις, µε αιχµή τη σηµαντική άνοδο των δραστηριοτήτων στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και τον τοµέα της διανοµής ρεύµατος.

Η υπεραπόδοση αυτή είχε ως αποτέλεσµα η διοίκηση του οµίλου να αναθεωρήσει προς τα πάνω κατά 100.000.000 ευρώ τον στόχο των φετινών λειτουργικών κερδών, ανεβάζοντας τον πήχυ για τα επαναλαµβανόµενα EBITDA στα 1,8 δισ. ευρώ από τα 1,7 δισ. ευρώ που ανέµενε στις αρχές της χρονιάς και από το 1,3 δισ. ευρώ που είχε επιτύχει το 2023.

ΔΕΗ: Κατά 68,6% ενισχύθηκαν τα καθαρά κέρδη της

Στο τέλος του πρώτου τριµήνου η ∆ΕΗ κατέγραψε επαναλαµβανόµενα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA) ύψους 459.000.000 ευρώ, ποσό υψηλότερο κατά 64% σε σχέση µε το α΄ τρίµηνο του 2023, λόγω της αυξηµένης συνεισφοράς των δραστηριοτήτων της διανοµής, της βελτίωσης της κερδοφορίας των δραστηριοτήτων της παραγωγής και εµπορίας ηλεκτρικής ενέργειας και της προσθήκης των δραστηριοτήτων στη Ρουµανία. Τα προ φόρων κέρδη αυξήθηκαν επίσης µε ρυθµό 67% και διαµορφώθηκαν στα 122.000.000 ευρώ έναντι 73.000.000 ευρώ πέρυσι, ενώ τα καθαρά κέρδη ενισχύθηκαν κατά 68,6% στα 86.000.000 ευρώ από 51.000.000 ευρώ. Τα ρευστά διαθέσιµα στο ταµείο ήταν 2,633 δισ. ευρώ.

Οι επιδόσεις αυτές αποκτούν ακόµη µεγαλύτερη σηµασία, καθώς επιτεύχθηκαν σε µια περίοδο υψηλών επενδύσεων που ξεπέρασαν τα 500.000.000 ευρώ και ταυτόχρονα συµπίεσης των µεριδίων αγοράς της ∆ΕΗ (στο 51% από 61% κυρίως στην υψηλή τάση). Αµφότερα τα παραπάνω αποτελούν ενδείξεις ότι πλέον η «επόµενη µέρα» του οµίλου θα βασίζεται στα θεµέλια των νέων πράσινων δραστηριοτήτων, που προσθέτουν υψηλότερα περιθώρια κέρδους στην παραγωγή και εµπορία ηλεκτρικής ενέργειας, αλλά και στη διεθνή επέκτασή της που αποσκοπεί να καταστήσει τη ∆ΕΗ έναν από τους ισχυρότερους ενεργειακούς παίκτες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Πανίσχυρο «πράσινο» χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ

Ήδη σήµερα η ∆ΕΗ διαθέτει ένα πανίσχυρο πράσινο χαρτοφυλάκιο έργων ΑΠΕ συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος 4,7 GW, ενώ επιπλέον έργα 2,8 GW βρίσκονται σε στάδιο κατασκευής ή έτοιµα να ξεκινήσουν να κατασκευάζονται. Η ∆ΕΗ έχει πλέον επιτύχει το 70% του στόχου της ισχύος που επιδιώκει να έχει αποκτήσει ως το τέλος του 2026, στόχος που δεν αποκλείεται να επιτευχθεί νωρίτερα, ενώ το συνολικό χαρτοφυλάκιο έργων φτάνει τα 18 GW!

∆ΕΗ όµως πλέον δεν σηµαίνει µόνο ενέργεια. Το όνοµα του µεγαλύτερου οµίλου της χώρας συνδέεται ταχύτατα µε τις τηλεπικοινωνίες, καθώς το πρόγραµµα ανάπτυξης «Fiber to the home» έφτασε τα 185.000 σπίτια στην Αττική, µε στόχο τα 500.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις φέτος και τα 1.700.000 το 2025.

Γιώργος Στάσσης: «Η ∆ΕΗ ξεκίνησε το έτος δυναµικά»

Σχολιάζοντας τα αποτελέσµατα, ο Γεώργιος Στάσσης, πρόεδρος και διευθύνων σύµβουλος της ∆ΕΗ, δήλωσε: «Η ∆ΕΗ ξεκίνησε το έτος δυναµικά, µε ισχυρή λειτουργική κερδοφορία, η οποία µας επιτρέπει να αναβαθµίσουµε τις προοπτικές µας για το 2024. Έχουµε αυξήσει τις επενδύσεις µας σε Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας και στη δραστηριότητα της διανοµής, σύµφωνα µε τον στόχο µας να γίνουµε ηγετικός παίκτης καθαρής ενέργειας, κρίσιµων υποδοµών και υπηρεσιών στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, διατηρώντας παράλληλα ισχυρή χρηµατοοικονοµική θέση. Παραµένουµε προσηλωµένοι στην υλοποίηση του στρατηγικού πλάνου που παρουσιάσαµε τον Ιανουάριο στο Capital Markets Day, αξιοποιώντας το επιχειρηµατικό µας µοντέλο µε παρουσία στην παραγωγή αλλά και τη διάθεση ηλεκτρικής ενέργειας».

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»