Το μήνυμα πως «θα κερδηθεί η μάχη έναντι των πολυεθνικών» και πως θα χτιστεί ένα «μέτωπο» στην Ευρώπη απέναντι στις πρακτικές διαφοροποίησης τιμών, έστειλε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΤ ο Αλέξης Πατέλης, Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού, σημειώνοντας πως «υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι προτάσεις μας να υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάστημα χρόνου».

Πατέλης: «Ξεχάστε τη μείωση του Φ.Π.Α-Δεν θα «έπιανε»

Ερωτηθείς αρχικά, το λόγο που η ελληνική κυβέρνηση είναι τόσο κάθετη, δηλαδή αρνητική στο ζήτημα που αφορά το Φ.Π.Α, ένα θέμα το οποίο μάλιστα έθεσε χθες και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, ο κ. Πατέλης απάντησε το εξής: «η κυβέρνηση είναι αρνητική διότι κάτι τέτοιο δεν θα έπιανε, δεν θα λειτουργούσε. Με άλλα λόγια, υπάρχουν πολλά επιχειρήματα εναντίον μιας μείωσης του Φ.Π.Α, προσωρινής ή όχι, το βασικότερο από τα οποία είναι ότι δεν θα περνούσε στους καταναλωτές. Το έχουμε δει αυτό και σε άλλες περιπτώσεις. Αν θυμάστε και κατά τη διάρκεια του covid είχαμε μια προσωρινή μείωση στο Φ.Π.Α που τελικά δεν λειτούργησε, αλλά να δούμε και άλλες χώρες που στον πλανήτη δεν είμαστε οι μόνοι που πολεμάμε την ακρίβεια.

Είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Δεν έχει πετύχει αυτό το μέτρο και αλλού. Και βέβαια να πούμε ότι η χώρα μας πλέον είναι σε μια δημοσιονομική σταθερότητα και αυτό το πετύχαμε με πολλούς κόπους, εννοώ όλων των Ελλήνων και πολλά χρόνια τώρα. Και θα ήταν λοιπόν, κρίμα να το διακινδυνεύσουμε αυτό για ένα μέτρο το οποίο θα κόστιζε πολύ και θα ήταν αμφιβόλου αποτελεσματικότητας».

Όσο για τον αν αυτό το μέτρο θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την σταθερότητα της οικονομίας της χώρας είπε «εγώ δεν λέω ποτέ υπερβολικά πράγματα. Μιλάμε όμως, για ένα μεγάλο ποσό το οποίο δεν θα ήταν συμβατό με τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουμε σήμερα».

«Θα κερδηθεί η μάχη έναντι των πολυεθνικών - Θα χτιστεί αυτό το μέτωπο»

Έπειτα, αναφορικά με το αν βλέπει να δημιουργείται, να χτίζεται ένα μέτωπο απέναντι στις πολυεθνικές και μάλιστα, με μεγάλες πιθανότητες το μέτωπο αυτό να ευδοκιμήσει, να πάει καλά, ο κ. Αλέξης Πατέλης, υπογράμμισε «η αξιοπιστία του πρωθυπουργού έχει κριθεί θετικά στο παρελθόν. Να υπενθυμίσουμε το ψηφιακό πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά τη διάρκεια του covid που το πρότεινε η Ελλάδα. Να υπενθυμίσουμε το πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου, το οποίο το πρότεινε πάλι ο πρωθυπουργός μας και υιοθετήθηκε τελικά παρά τις αντιδράσεις. Και έχει υπάρξει να θυμηθούμε και το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δημιουργήθηκε μετά από μια αντίστοιχη πρωτοβουλία.

Δηλαδή, υπάρχει μια αξιοπιστία που έχει χτίσει ο πρωθυπουργός, η οποία μας δίνει να είμαστε αισιόδοξοι ότι και αυτή η μάχη θα κερδηθεί. Βέβαια θα πάρει χρόνο, διότι προφανώς πρέπει να έρθουν οι εκλογές, πρώτα να βγει η Commissionκτλ. Όμως, αυτός είναι ο πραγματικός πατριωτισμός. Είναι η εκπροσώπηση των εθνικών συμφερόντων από μια θέση αξιοπιστίας και μια θέση δύναμης και όχι απλώς να βγαίνουμε και να κάνουμε κοκορομαχίες (…). Σας λέω λοιπόν, ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι προτάσεις μας να υιοθετηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάστημα χρόνου».

Για το Ταμείο Ανάκαμψης: «Πολύ πιθανόν να ζητήσουμε κάποια παράταση»

Τέλος, σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης και για το αν θα ζητηθεί κάποια παράταση, ο Οικονομικός Σύμβουλος του πρωθυπουργού, επισήμανε «κάθε πράγμα στον καιρό του. Πρέπει πρώτα να γίνουν οι ευρωεκλογές, να βγει η καινούργια Commission, να τοποθετηθούν και θα τοποθετηθεί και η χώρα μας. Είναι πολύ πιθανό να ζητήσουμε κάποια παράταση, αλλά δεν είναι η στιγμή τώρα. Όλα πρέπει να γίνονται τη σωστή στιγμή για να έχουν πιθανότητα επιτυχίας».