∆υναµική ανάπτυξη, σταθερά διευρυνόµενο ανεκτέλεστο έργων, ισχυροποίηση της συνεισφοράς του στην οικονοµία και την κοινωνία µε αύξηση του προσωπικού του και των προγραµµάτων στήριξης των τοπικών κοινωνιών, αλλά ταυτόχρονα και πολύ µεγάλη µείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώµατός του, είναι το διπλό στοίχηµα που κερδίζει ο Όµιλος Intrakat.

Αλέξανδρος Εξάρχου: «Στον Όµιλο Intrakat η βιώσιµη ανάπτυξη αποτελεί θεµελιώδη αξία»

Αυτόν τον δύσκολο συνδυασµό της ταχείας αλλά ταυτόχρονα βιώσιµης ανάπτυξης, µε όρους περιβαλλοντικής αειφορίας, η Intrakat έχει καταφέρει να τον επιτύχει σε όλο το φάσµα των δραστηριοτήτων της, όπως αποτυπώνεται στην Έκθεση Βιωσιµότητας 2023, η οποία συντάχθηκε σύµφωνα µε το διεθνές πρότυπο Global Reporting Initiative (GRI) και πιστοποιήθηκε από ανεξάρτητο εξωτερικό έλεγχο. Η συγκεκριµένη έκθεση αποτυπώνει την πρόοδο και τις µετρήσιµες αλλαγές που υλοποίησε ο όµιλος σε κάθε έναν από τους πυλώνες ESG, µε τον αντιπρόεδρο και διευθύνοντα σύµβουλο της Intrakat, Αλέξανδρο Εξάρχου, να επισηµαίνει ότι «στον Όµιλο Intrakat η βιώσιµη ανάπτυξη αποτελεί θεµελιώδη αξία και πυλώνα της στρατηγικής µας. Υιοθετούµε λύσεις µε γνώµονα την προστασία του περιβάλλοντος και την προώθηση της κοινωνικής ευηµερίας. Στοχεύουµε στην ενίσχυση της εθνικής οικονοµίας και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής, µέσω της υλοποίησης έργων υποδοµών, ενέργειας, επικοινωνιών, δικτύων µεταφορών και κτιρίων που υπηρετούν τις ανάγκες των χρηστών και του κοινωνικού συνόλου».

«Πράσινο» αποτύπωμα

Το 2023 η Intrakat υπερδιπλασίασε τις προµήθειες από τοπικούς προµηθευτές (+126%), από τους οποίους πραγµατοποίησε το 93,24% των αγορών της, στηρίζοντας εµπράκτως την ελληνική οικονοµία µε αγορές 64.000.000 ευρώ στις Περιφέρειες όπου εκτελεί έργα. Αύξησε επίσης το προσωπικό της κατά 62%, απασχολώντας πλέον 855 εργαζόµενους (από 529 το 2022), συµβάλλοντας στη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Την ίδια στιγµή που αναλαµβάνει διαρκώς νέα έργα, ο όµιλος πέτυχε εντυπωσιακή µείωση της παραγωγής αποβλήτων κατά 43% ή κατά 400.000 τόνους σε σχέση µε το 2022. Συνέχισε δε τη διαχείριση Αποβλήτων Εκσκαφών, Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ), τα οποία ξεπέρασαν τους 509.000 τόνους, µέσω ανακύκλωσης και επαναχρησιµοποίησης. Σύµφωνα µε την εταιρεία, στρατηγική της είναι να επενδύει σε τεχνολογίες αιχµής, πρακτικές συστηµατικής ανακύκλωσης, φιλικές προς το περιβάλλον πρώτες ύλες, µείωση της χρήσης του πλαστικού και περιορισµό των ρύπων από τις µεταφορές.

Η μεγάλη συμφωνία με τη ΔΕΗ για ανάπτυξη ΑΠΕ

Οι µεγάλες επενδύσεις επίσης στις Ανανεώσιµες Πηγές Ενέργειας, µεταξύ αυτών και η µεγάλη συµφωνία 1 δισ. ευρώ µε τη ∆ΕΗ για την από κοινού ανάπτυξη ΑΠΕ ισχύος έως 2,7 GW, στήριξαν την πολιτική πράσινης µετάβασης στην Ελλάδα και µείωσης της εξάρτησης από τα ορυκτά καύσιµα, συµβάλλοντας στην παραγωγή καθαρής ενέργειας. Ο όµιλος στηρίζει ενεργά τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται, δηµιουργώντας θέσεις εργασίας και υλοποιώντας προγράµµατα εκπαίδευσης και επιµόρφωσης.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»