Μπορεί η πρόβλεψη για 100.000 πλειστηριασµούς ακινήτων στην Ελλάδα µέσα στο 2024 να ακούγεται υπερβολική, ωστόσο είναι γεγονός πλέον ότι ο δρόµος για να «σαρωθούν» σπίτια, διαµερίσµατα, οικόπεδα, χωράφια, βιοµηχανικά και άλλα κτίρια που βγάζουν στο σφυρί (µετά από κατασχέσεις) ∆ηµόσιο, funds και τράπεζες, έχει ανοίξει διάπλατα, αποφέροντας πλέον µεγάλες υπεραξίες στις εταιρείες real estate και τους εύπορους ιδιώτες επενδυτές.

Διαβάστε ακόμα: Άλλαξε χέρια το ακίνητο των αδελφών Ελευθερουδάκη στο Ψυχικό: Το... σφυρί κατοχύρωσε τις κατοικίες των 200 τ.μ. προς 1.000.000€ την καθεμία

Μεγάλο ''στοκ'' κατασχεµένων ακινήτων και των υψηλών περιθωρίων κέρδους

Σύµφωνα µε στοιχεία που επικαλέστηκε ο πρόεδρος του Συµβολαιογραφικού Συλλόγου Αθηνών, Γιώργος Ρούσκας (Mega), ήδη αυτή τη στιγµή το 15% των αγοραπωλησιών παλαιότερων ακινήτων στηρίζεται στους πλειστηριασµούς, ενώ το ενδιαφέρον είναι τεράστιο και αναµένεται να απογειωθεί, τουλάχιστον για τα επόµενα δύο χρόνια, λόγω του µεγάλου «στοκ» κατασχεµένων ακινήτων και των υψηλών περιθωρίων κέρδους. «Έρχονται εταιρείες από το εξωτερικό, αγοράζουν το ακίνητο στο 20% της αντικειµενικής του αξίας και το βγάζουν προς πώληση στο 200% της αντικειµενικής αξίας», σηµείωσε ο πρόεδρος των συµβολαιογράφων, υπογραµµίζοντας ότι για πολλούς «παίκτες» των πλειστηριασµών προκύπτουν κέρδη 100% από τις αγοραπωλησίες. Σχεδόν 100.000 πλειστηριασµοί έγιναν την τελευταία διετία 2022-2023, ωστόσο το συντριπτικά µεγαλύτερο ποσοστό κηρύχθηκε άγονο και πολύ λιγότεροι ολοκληρώθηκαν. Συγκεκριµένα, πλειστηριάστηκαν 38.976 κατοικίες, 7.146 καταστήµατα, 2.157 γραφεία, 6.683 οικόπεδα και άλλα 11.760 οικόπεδα µε κτίσµα, 7.809 αγροτεµάχια και άλλα 3.674 αγροτεµάχια µε κτίσµα, 2.070 βιοτεχνικοί και βιοµηχανικοί χώροι, 1.619 επαγγελµατικοί χώροι κάθε κατηγορίας, 7.971 αποθήκες, 6.071 θέσεις πάρκινγκ και 520 ξενοδοχειακές µονάδες. Ειδικά για το 2023, έρευνα της εταιρείας Landea κατέγραψε 9.275 πωλήσεις ακινήτων µέσω πλειστηριασµού µε συνολική αξία 1.106.791.711 ευρώ. Οι πωλήσεις αφορούν κυρίως οικιστικά ακίνητα στα µεγάλα αστικά κέντρα Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

15% των αγοραπωλησιών παλαιότερων ακινήτων στηρίζεται στους πλειστηριασμούς

Αναγκαστικά μέτρα

Με τον νέο νόµο που ψηφίστηκε πέρυσι οι servicers έχουν δυνατότητα να επιβάλλουν µέτρα αναγκαστικής εκτέλεσης και πλειστηριασµούς και, επίσης για πρώτη φορά, αποκτούν τη δυνατότητα να ζητούν προκαταβολή 10% επί του ποσού που έχει βγάλει ο εξωδικαστικός µηχανισµός από τους δανειολήπτες των οποίων τα ακίνητα έχουν εντάξει σε προγράµµατα πλειστηριασµού και, αν δεν την παίρνουν, να εκπλειστηριάζουν άµεσα το ακίνητό τους.

Τιμή πρώτης προσφοράς

Επίσης µεγάλο ποσοστό των ακίνητων που πλειστηριάζονται αγοράζονται πολύ κοντά στην τιµή πρώτης προσφοράς. Ειδικότερα, για τα οικιστικά ακίνητα στην Αττική, το 75% αποκτώνται στην αρχική τιµή πρώτης προσφοράς. Επιπλέον, σηµαντικό είναι ότι το 90% των αγορών γίνεται σε τιµή που είναι αυξηµένη λιγότερο από 30% σε σχέση µε την τιµή πρώτης προσφοράς. Επί της ουσίας, µόνο 1 στα 10 ακίνητα κατακυρώνονται µε αύξηση πάνω από 30% σε σχέση µε την αρχική τιµή. Φέτος έχουν αναρτηθεί ήδη πάνω από 25.000 πλειστηριασµοί, ωστόσο ο αριθµός τους αυξάνεται εκθετικά, χωρίς αυτό να σηµαίνει ότι θα περατωθούν όλοι ή ότι θα γνωρίζουµε πόσα ακίνητα θα αλλάξουν χέρια στη δευτερογενή αγορά. ∆εν υπάρχει αµφιβολία, πάντως, ότι τα αµέσως επόµενα χρόνια θα γίνουν πολλοί περισσότεροι πλειστηριασµοί, καθώς οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων διαχειρίζονται συνολικά ανοίγµατα κοντά στα 90 δισ. ευρώ, εκ των οποίων περί τα 70 δισ. ευρώ είναι δάνεια που έχουν µεταβιβαστεί σε funds µε ενυπόθηκες εξασφαλίσεις για περίπου 700.000 ακίνητα παντός είδους.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»