Την προκήρυξη διαγωνισµών για την αξιοποίηση των ακινήτων του ∆ηµοσίου σε «πακέτα» κατά το πρότυπο της παραχώρησης αεροδροµίων και αιγιαλού, και όχι για το κάθε ακίνητο ξεχωριστά, ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, µε το σχέδιο να περιλαµβάνει και την παραχώρηση οικοπέδων σε µεγάλες κατασκευαστικές, για να χτιστούν οικιστικά συγκροτήµατα που θα βγουν στην αγορά µε χαµηλά ενοίκια για τους οικονοµικά ευάλωτους πολίτες και τα νέα ζευγάρια.

Όπως εξήγησε ο Κωστής Χατζηδάκης, προκειµένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα και αποτελεσµατικά «δεν θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισµοί», αλλά µετά την αποτίµηση 6.000 ακινήτων (σε σύνολο 36.000 στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ∆) «1.000 εξ αυτών θα µπουν στο άµεσο πλάνο ωρίµανσης και αξιοποίησης».

6.000 ακίνητα του Δημοσίου (σε σύνολο 36.000) βρίσκονται ήδη σε φάση αποτίμησης


∆ιττός Στόχος

Στην ουσία, πρόκειται τόσο για εµπορικά-επιχειρηµατικά αξιοποιήσιµα ακίνητα του ∆ηµοσίου (αθλητικές εγκαταστάσεις, βιοµηχανικά κτίρια, οικόπεδα κ.λπ.), τα οποία θα βγουν προς µακροχρόνια εκµετάλλευση από µεγάλους επενδυτές, όσο και για ακίνητα τα οποία θα αξιοποιηθούν για να καλύψουν τις ανάγκες οικονοµικής στέγασης χιλιάδων πολιτών µέσα από την κατασκευή συγκροτηµάτων κατοικιών.

Η αξιοποίηση της περιουσίας του ∆ηµοσίου για την υλοποίηση στεγαστικής πολιτικής αποτελεί έναν σηµαντικό µεσοπρόθεσµο στόχο της κυβέρνησης, η οποία µελετά αυτή την περίοδο τον βέλτιστο τρόπο να παραχωρήσει οικόπεδα µέσω συµπράξεων µε κατασκευαστικές εταιρείες, ώστε να χτίσουν άµεσα νέες κατοικίες σε διάφορες περιοχές της χώρας και κυρίως στην Αττική και τα µεγάλα αστικά κέντρα.

Οι κατοικίες αυτές θα ενοικιάζονται µε χαµηλό κόστος σε πολίτες που αναζητούν στέγη, ενώ υπάρχει και η σκέψη να έχουν τη δυνατότητα να τις αγοράζουν έπειτα από κάποια χρόνια. Σε πρώτη φάση, η δράση εκτιµάται πως θα αφορά την ανέγερση 2.500 κατοικιών για 5.000 ωφελούµενους νέους έως 39 ετών, εφαρµόζοντας ως µοντέλο για τη διάθεσή τους ή το ενοίκιο ή την αγορά, ή το µοντέλο rent-to-own.

«Μια δράση που έχει ωριµάσει είναι της ∆ΥΠΑ για την κοινωνική κατοικία, ώστε να περάσουµε από το µοντέλο των εργατικών κατοικιών -που συνεισέφεραν σε κρίσιµες εποχές για τη χώρα-, σε µια άλλη πολιτική. Με συµπράξεις δηµόσιου και ιδιωτικού τοµέα, όπως γίνεται στη Μ. Βρετανία, στην Αυστρία, στην Ισπανία, που συνδυάζουν την κατοικία µε άλλες χρήσεις ώστε ο ιδιώτης να µπορεί να βγάλει τα έξοδά του και να υπάρχει κοινωνική κατοικία υψηλού επιπέδου», επισήµανε ο υπουργός.

«Έχει μείνει πίσω»

Η Εταιρεία Ακινήτων ∆ηµοσίου (ΕΤΑ∆) έχει µείνει πίσω και πρέπει να προχωρήσει πάρα πολύ γρήγορα, τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε: «Προχωρούν διαγωνισµοί σε συνεργασία µε το Υπερταµείο για τη χαρτογράφηση 36.000 ακινήτων που βρίσκονται στο χαρτοφυλάκιο της ΕΤΑ∆. Με βάση αυτόν τον διαγωνισµό, αναµένεται πως 6.000 ακίνητα θα αποτιµηθούν, ενώ στο τέλος 1.000 εξ αυτών θα µπουν στο άµεσο πλάνο ωρίµανσης και αξιοποίησης. ∆εν θα γίνουν 1.000 διαφορετικοί διαγωνισµοί. Θα βγουν διαφορετικά “πακέτα” µε διαφορετικές ενδεχοµένως εταιρείες για καθένα από αυτά, προκειµένου η διαδικασία να προχωρήσει πιο γρήγορα».

Αποκρατικοποιήσεις

Όπως σηµείωσε ο κ. Χατζηδάκης, στους 10 µήνες από τις τελευταίες εκλογές έγιναν 10 αποκρατικοποιήσεις, µια επίδοση χωρίς προηγούµενο για την περίοδο της Μεταπολίτευσης. Σε αυτές περιλαµβάνονται η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις τράπεζες (Eurobank, Alpha Bank, Εθνική και Τράπεζα Πειραιώς), η διάθεση µετοχών της Helleniq Energy, οι συµβάσεις παραχώρησης περιφερειακών λιµένων (Ηγουµενίτσα, Καβάλα, Ηράκλειο), η εισαγωγή του «Ελευθέριος Βενιζέλος» στο Χρηµατιστήριο και η σύµβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού.

7,1 δισ. € δημόσια έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις τους τελευταίους 10 μήνες


«Οι αποκρατικοποιήσεις αυτές έφεραν 7,1 δισ. ευρώ στα κρατικά ταµεία. Κυρίως όµως στέλνουν το µήνυµα ότι η χώρα ξεπερνά τους όποιους σοβιετικούς πειρασµούς είχε στο παρελθόν και γίνεται µια κανονική ευρωπαϊκή χώρα που θα στηρίξει την ανάπτυξη στην προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης.

*Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή στις 24 Μαΐου