Ανατροπές στα φορο-πρόστιµα µε κλιµακωτές εκπτώσεις έως 50% για οφειλές που προκύπτουν έπειτα από φορολογικό έλεγχο και δεν αµφισβητούνται από τον πολίτη ή την επιχείρηση φέρνουν οι διατάξεις του νέου κώδικα, σύµφωνα µε τις οποίες όσο νωρίτερα αναγνωριστεί η οφειλή τόσο µεγαλύτερη µείωση προστίµων µπορεί να επιτευχθεί για τον φορολογούµενο-επιχειρηµατία.

 Τι αφορά

Αναλυτικότερα, τα πρόστιµα από 1ης Οκτωβρίου µειώνονται:

-Έως και 50% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου και υποβολή σχετικής δήλωσης µέχρι και 10 ηµέρες µετά την κοινοποίηση προσωρινού διορθωτικού προσδιορισµού φόρου. Σήµερα ισχύει µείωση προστίµου κατά 40% για φόρο εισοδήµατος και ΦΠΑ, αν υποβληθεί η δήλωση προ της κοινοποίησης διορθωτικού προσδιορισµού και η συνολική οφειλή (κύριος φόρος, αναλογικό πρόστιµο και τόκοι) εξοφληθεί σε 30 ηµέρες από την υποβολή της αρχικής εκπρόθεσµης ή τροποποιητικής.

-Έως και 40% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου µετά την κοινοποίηση οριστικού διορθωτικού προσδιορισµού αλλά προ της προσφυγής στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών (∆Ε∆).

-Έως και 30% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της υποβολής προσφυγής σε αρµόδιο διοικητικό δικαστήριο.

-Έως και 25% εάν γίνει αποδοχή της κύριας οφειλής φόρου προ της έναρξης συζήτησης ενώπιον αρµόδιου δικαστηρίου. Μετά τη µείωση του προστίµου θα πρέπει το 25% της συνολικής οφειλής να καταβληθεί µέσα σε 3 ηµέρες από την αποδοχή της σχετικής αίτησης που θα γίνει ηλεκτρονικά µέσω διαδικτυακής πλατφόρµας, η ενεργοποίη ση της οποίας αναµένεται την 1 Οκτωβρίου 2024. Το υπόλοιπο 75% της οφειλής θα µπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες µηνιαίες δόσεις ή να εναλλακτικά θα µπορεί να ενταχθεί στην πάγια ρύθµιση των 48 δόσεων.

Στο µεσοδιάστηµα και µέχρι να αλλάξει ριζικά το καθεστώς της αντιµετώπισης των προστίµων οι φορολογούµενοι µπορούν να κερδίσουν εκπτώσεις έως και 50% εφόσον τα σχετικά ραβασάκια από την εφορία πληρωθούν µέχρι τον Σεπτέµβριο.

Ποιες οι προϋποθέσεις

Αναλυτικότερα, επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελµατίες στους οποίους θα γίνει φορολογικός έλεγχος έως την 30ή Σεπτεµβρίου 2024 µπορούν να γλιτώσουν το 50% των προστίµων που προβλέπονται για τις παραβάσεις στις οποίες υπέπεσαν, εφόσον µετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου:

-Υποβάλουν εκπρόθεσµες αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήµατος, ΦΠΑ και λοιπών φορολογικών αντικειµένων.

-∆ηλώσουν την αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη την οποία πρόκειται να τους προσδιορίσει ο έλεγχος ή θα τους έχει καταλογιστεί µε βάση την προσωρινή πράξη διορθωτικού προσδιορισµού φόρου.

-Πληρώσουν τα ποσά των πρόσθετων φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις αυτές εντός 30 ηµερών από την κοινοποίηση της προσωρινής πράξης διορθωτικού προσδιορισµού φόρου.

 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΑΠΟΓΕΥΜΑΤΙΝΗ