Αν θέλουμε να μιλάμε με αλήθειες, η κατάσταση στον εργασιακό τομέα της τουριστικής αγοράς είναι σουρεαλιστική. Διότι πώς να εξηγήσει κανείς ότι στη χώρα όπου η βάση της οικονομίας είναι η ναυτιλία και ο τουρισμός το εργασιακό εξακολουθεί να παραμένει ένα από τα μεγαλύτερα «αγκάθια» της ανάπτυξης;

Μετά τη μαζική φυγή των εργαζομένων κατά την κρίση της πανδημίας COVID-19, οι Ελληνες ξενοδόχοι και οι επιχειρηματίες στον κλάδο της εστίασης ήρθαν αντιμέτωποι με μια νέα πτώση στον αριθμό των απασχολουμένων, που σήμερα μοιάζει να έχει αποκατασταθεί μεν, ανά περιπτώσεις δε. Τα τελευταία στοιχεία που δίνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων (ΠΟΞ) είναι πως ο ξενοδοχειακός κλάδος αυξάνει ενεργά τις θέσεις εργασίας στις 210 χιλιάδες (2022- 2023), καταγράφοντας άνοδο 13% από την αντίστοιχη προηγούμενη μέτρηση, που ενέπιπτε στην περίοδο της πανδημίας. Την ίδια ώρα, το Ινστιτούτο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΙΝΣΕΤΕ) τονίζει σε έρευνά του (2023) πως η Ελλάδα εμφανίζει υψηλά ποσοστά απασχόλησης στο τουριστικό οικοσύστημα, με το συνολικό ανθρώπινο δυναμικό να ξεπερνάει το 1 εκατομμύριο.

Αύξηση των θέσεων απασχόλησης

Σε μια γενική εκτίμηση, η βελτίωση της εικόνας αναμένεται να κορυφωθεί τα επόμενα χρόνια με περαιτέρω αύξηση των θέσεων απασχόλησης στον τομέα τόσο των καταλυμάτων όσο και της εστίασης. Αναλυτικότερα, οι 60.225 ελλείψεις θέσεων προσωπικού στα ξενοδοχεία που είχε καταγραφεί το 2022 δείχνουν σήμερα να έχουν αρχίσει να καλύπτονται, αφού, σύμφωνα με το ΙΤΕΠ, το 2023 έμειναν 53.229 κενές θέσεις στα ελληνικά ξενοδοχεία. Ωστόσο, οι επιχειρηματίες του ξενοδοχειακού κλάδου μιλούν σήμερα για ένα κενό περίπου 30 χιλιάδων βασικών θέσεων, εξηγώντας πως δεν είναι εύκολη η εύρεση καταρτισμένου προσωπικού. Από την άλλη, σε ανακοίνωση που εξέδωσε πριν από μερικές ημέρες η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Επισιτισμό και Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) κάνει λόγο για 80 χιλιάδες κενές θέσεις επιβεβαιωμένες, όπως αναφέρεται, από τις εργοδοτικές οργανώσεις (ΣΕΤΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Μόλις το 24% από τουριστικές σχολές

Όπως διευκρινίζεται, οι 53 χιλιάδες αφορούν ξενοδοχεία και οι 30 χιλιάδες την εστίαση. Συνεπώς, διαπιστώνεται πως, παρά το γεγονός ότι οι θέσεις σταδιακά γεμίζουν, αυτό δεν σημαίνει απαραιτήτως πως καλύπτονται από εξειδικευμένο προσωπικό, με τα ερωτήματα να παραμένουν, όταν οι σύγχρονες τάσεις μεταβάλλονται διαρκώς και ο ανταγωνισμός (βλ. Ισπανία, Πορτογαλία) καραδοκεί. Ας μην ξεχνάμε πως μόλις το 24% των εργαζομένων στην Ελλάδα προέρχεται από τουριστικές σχολές, με την πλειονότητα αυτών να απασχολείται σε ξενοδοχεία τεσσάρων και πέντε αστέρων ή grand resorts. Σύμφωνα, πάντως, με τα στοιχεία του ΙΤΕΠ, το συνολικό κόστος απασχόλησης ως ποσοστό επί του τζίρου σημειώνει οριακή αύξηση, κατά 1,5 ποσοστιαία μονάδα έναντι αυτού της προηγούμενης -μη κανονικής- χρονιάς. Αριθμητικά, οι μεγαλύτερες ελλείψεις παρουσιάζονται σε καμαριέρες (7.360 κενές θέσεις / 12% του συνόλου των ελλείψεων και 18% επί του συνόλου των θέσεων που προβλέπονται στα οργανογράμματα για τη συγκεκριμένη ειδικότητα), σε σερβιτόρους (5.164 / 9% των ελλείψεων και 22% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων), σε βοηθούς σερβιτόρου (3.883 / 6% των ελλείψεων και 21% των αντίστοιχων προβλεπόμενων θέσεων) και σε receptionists (3.460 / 6% των ελλείψεων και 17% των προβλεπόμενων θέσεων). Ακολουθούν οι θέσεις barista/ barman-barwoman (2.729), λαντζέρη (2.866) και τεχνική υποστήριξη (2.054), βάσει στοιχείων του ΙΤΕΠ.

Νέες ξενοδοχειακές μονάδες

Στα θετικά του ζητήματος περιλαμβάνονται οι ολοένα και περισσότερες νέες ξενοδοχειακές μονάδες, αλλά και οι ενισχύσεις των μεγάλων ομίλων, που ανοίγουν τον δρόμο για νέες θέσεις εργασίας, και μάλιστα άμεσα. Η Grivalia Hospitality και η Six Senses, που πρόσφατα υπέγραψαν σύμβαση διαχείρισης ξενοδοχειακού συγκροτήματος για το «Six Senses Megalonisos», αναμένεται να δημιουργήσουν προστιθέμενη αξία για τον ελληνικό τουριστικό κλάδο και την οικονομία της χώρας, καθώς η συνεισφορά του στο ΑΕΠ της χώρας εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1 δισ. ευρώ. Ταυτόχρονα, θα δημιουργηθούν πάνω από 800 θέσεις απασχόλησης, ενώ κατά τη φάση λειτουργίας θα δημιουργηθούν 400 νέες μόνιμες θέσεις εργασίας από ένα ευρύ φάσμα ειδικοτήτων.

Αύξηση στο προσωπικό και χωρίς δυσκολία αναφέρει η διοίκηση του «Wyndham Loutraki Poseidon Resort», μέλους της Wyndham Hotels & Resorts, της μεγαλύτερης εταιρείας franchising ξενοδοχείων στον κόσμο. Οπως δήλωσε την προηγούμενη εβδομάδα σε δημοσιογράφους ο Παύλος Παναγιωτόπουλος, γενικός διευθυντής του ξενοδοχείου, από τους 152 εργαζομένους που απασχολεί η μονάδα, σύντομα προβλέπεται να φτάσει τους 190 υπαλλήλους, στην πλειονότητά τους ντόπιους, αφού το συγκεκριμένο τουριστικό συγκρότημα έχει αποδειχθεί ότι είναι ένας από τους μεγαλύτερους εργοδότες της περιοχής

*Δημοσιεύθηκε στα Παραπολιτικά