Σε καθημερινό πρόβλημα για καταναλωτές και νοικοκυριά έχει μετατραπεί η ακρίβεια, η οποία ταλαιπωρεί όλο και περισσότερο τους Έλληνες, που προβληματίζονται από το βάρος της συνεχιζόμενης αύξησης των τιμών.

Είναι ενδεικτικό ότι βασικά αγαθά και προϊόντα τα οποία είναι απαραίτητα σε κάθε νοικοκυριό, πωλούνται σε όλο και υψηλότερες τιμές, με τον οικογενειακό προϋπολογισμό να «αιμορραγεί».

Η πορεία των τιμών στα προϊόντα δείχνει να έχουν ξεπεράσει την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών. Μάλιστα τη διετία 2022 – 2024 μάλιστα, παρουσιάζεται ρεκόρ αυξήσεων στις τιμές.

Στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (Μάρτιος) δείχνουν ενδεικτικά ότι οι αυξήσεις που έχουν σημειωθεί σε μερικά προϊόντα είναι:

– Ελαιόλαδο: + 96,3%

– Ψωμί: + 24,3%

– Φρέσκο γάλα: + 18,4%

– Απορρυπαντικά – καθαριστικά: + 15,3%

-Φρούτα: + 14,4%

«Αυτά γίνονται με την ανοχή της κυβέρνησης»

«Η κυβέρνηση δεν κρίνεται για την ακρίβεια, κρίνεται για την αισχροκέρδεια. Η παραδοχή τυ πρωθυπουργού, με την επιστολή στη Φον ντερ Λάιεν ότι στην Ελλάδα υπάρχει αισχροκέρδεια από τις πολυεθνικές, νομίζω επιβεβαιώνει αυτό που λέμε εδώ και 2 – 3 χρόνια ότι στη χώρα μας, με την ανοχή της κυβέρνησης, πάρα πολλές πολυεθνικές εκμεταλλεύονται το καταναλωτικό κοινό», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

«Δεν λέω ότι είναι κακό που έστειλε ο πρωθυπουργός την επιστολή, αλλά δεν πιστεύω ότι η κα Φον ντερ Λάιεν θα πάρει τηλέφωνο τις πολυεθνικές και θα τους πει μην ξανατολμήσετε να πουλήσετε ακριβά προϊόντα στην Ελλάδα. Έχουμε κυρίαρχη κυβέρνηση με την εντολή του ελληνικού λαού, ό,τι ώρα θέλει, όπως έκανε στο βρεφικό γάλα, μπορεί να βάλει πλαφόν στις τιμές των προϊόντων αυτών, μπορεί να επιβάλλει πρόστιμα, μπορεί να απαγορεύσει και την είσοδο των προϊόντων αυτών στη χώρα. Αυτά γίνομαι κάτω από την ανοχή της κυβέρνησης», συμπληρώνει.

«Φτάσαμε εδώ γιατί όταν το 95% του ελληνικού λαού λέει ότι το κυρίαρχο πρόβλημα που έχει είναι η ακρίβεια, κάτι έπρεπε να γίνει. Παρόλα αυτά, δεν μπορούμε να περιμένουμε πότε θα αποφασίσει η ΕΕ και πότε η κυρία Φον ντερ Λάιεν θα πάρει πρωτοβουλίες. Αυτό έπρεπε να γίνει χθες. Το επόμενο διάστημα η ακρίβεια θα είναι ακόμα υψηλότερη», επισημαίνει ακόμη.

Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d1ja0ob2zvbt)

«Έχει ανέβει το λειτουργικό κόστος»

«Ο κλάδος της εστίασης είναι ένας κλάδος αφενός εντάσεως εργασίας, αφετέρου εξαρτάται η τελική τιμή και το κέρδος της επιχείρησης από τις πρώτες ύλες και τα προϊόντα που αγοράζει. Μεσοσταθμικά πλησιάζουμε τώρα το 40% σε αύξηση του λειτουργικού κόστους στον κλάδο της εστίασης», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Γιώργος Καββαθάς.

«Ο κλάδος της εστίασης έχει απορροφήσει ένα ποσοστό της τάξης του 20% – 25% της αύξησης του λειτουργικού κόστους και εκεί μας δημιουργεί το μεγάλο πρόβλημα ότι ενώ υπάρχει μία αύξηση τζίρου το τελευταίο διάστημα, ταυτόχρονα δεν υπάρχουν κέρδη αλλά υπάρχουν ζημίες στις επιχειρήσεις», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον κ. Καββαθά «το ελληνικό νοικοκυριό βιώνει μια δύσκολη περίοδο λόγω της ακρίβειας. (…) 6 στα 10 νοικοκυριά δηλώνουν ότι το εισόδημά τους επαρκεί για 19 ημέρες. Έχουμε μια ποσοστιαία αύξηση των νοικοκυριών που φτωχοποιήθηκαν μέσα σε έναν χρόνο της τάξης του 10%. (…) Είναι πολιτική απόφαση να μην παρεμβαίνει η κυβέρνηση τις τιμές, είναι πολιτική απόφαση να λέει ο υπουργός Οικονομικών ότι πρέπει να κλείσει το 50% των μικρών επιχειρήσεων».

«Πονοκέφαλος» από τις ανατιμήσεις από το χωράφι στο ράφι

Την ίδια στιγμή, «πονοκέφαλο» εξακολουθούν να προκαλούν οι ανατιμήσεις από το χωράφι στο ράφι, τόσο σε καταναλωτές όσο και σε παραγωγούς. «Έχουμε θέμα λειψυδρίας, ανομβρίας, η παραγωγή είναι λιγότερη κατά 30 – 40%. Αυτό εκφράζεται αυξημένο κόστος στον παραγωγό και φυσικά θα το δούμε στο ράφι, με λίγο τσιμπημένη, σε σχέση με πέρυσι, την τιμή της πατάτας», λέει, μιλώντας στο MEGA, ο πρόεδρος ΕΑΣ Νάξου, Δημήτρης Καπούνης.

Από την πλευρά τους, οι παραγωγοί σημειώνουν πως «ζητάμε 70 λεπτά για να βγάλουμε τα έξοδά μας. Φέτος η χρονιά ήταν πολύ δύσκολη, δεν υπήρχε νερό, η παραγωγή μειωμένη».