Με τις τιµές των ενοικίων να τρέχουν µε υψηλές ταχύτητες και η ανεύρεση κατοικίας να έχει γίνει µαρτύριο για χιλιάδες νοικοκυριά, στο οικονοµικό επιτελείο βρίσκονται µε το όπλο πάρα πόδα για νέες παρεµβάσεις στη φορολογία των βραχυχρόνιων µισθώσεων, στο πλαίσιο του ευρύτερου σχεδιασµού για την αντιµετώπιση της στεγαστικής κρίσης.

Βραχυχρόνιες µισθώσεις: Στο «τραπέζι» του ΥΠΕΘΟ η πρόταση της ΠΟΜΙΔΑ

Πάνω στο τραπέζι βρίσκεται και η πρόταση της Πανελλήνιας Οµοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙ∆Α) για τη χορήγηση ισχυρών φορολογικών κινήτρων µε τριετή απαλλαγή από τον φόρο εισοδήµατος σε ιδιοκτήτες που θα βάλουν ενοικιαστήριο σε κενές κατοικίες ή σε διαµερίσµατα τα οποία σήµερα δηλώνονται µέσω κάποιας πλατφόρµας τύπου Airbnb, προκαλώντας σηµαντική µείωση στη διαθεσιµότητα κατοικιών για µακροχρόνια µίσθωση. Περίπου 700.000 κατοικίες είναι σήµερα δηλωµένες ως κενές, οπότε ένα ποσοστό 15% από το συνολικό απόθεµα θα µπορούσε δυνητικά να προσφέρει σηµαντική ανάσα εάν επέστρεφε στην αγορά. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η πρόταση της ΠΟΜΙ∆Α αντιµετωπίζεται µε ενδιαφέρον από το υπουργείο Οικονοµικών, το οποίο θέλει να µετρήσει τις δηµοσιονοµικές επιπτώσεις του µέτρου και τον αντίκτυπο που θα έχει στην αγορά των ακινήτων. Παράλληλα, στο οικονοµικό επιτελείο θα βρίσκονται σε κατάσταση επιφυλακής προκειµένου να παρακολουθήσουν το πώς ακριβώς θα λειτουργήσει κατά τη φετινή τουριστική περίοδο το νέο πλαίσιο των ρυθµίσεων για τις βραχυχρόνιες µισθώσεις, που τέθηκε σε εφαρµογή τον Ιανουάριο, προκειµένου από το φθινόπωρο να υπάρξουν «διορθωτικές» κινήσεις.

Ηδη για το 2023 καταγράφεται ισχυρή άνοδος πάνω από 35% στα φορολογητέα εισοδήµατα από βραχυχρόνιες µισθώσεις ακινήτων, καθώς τα µισθώµατα που δηλώθηκαν στο Μητρώο ξεπέρασαν τα 720 εκατ. ευρώ, από 530 εκατ. ευρώ το 2022. Η νέα νοµοθεσία έχει επιφέρει µεγάλες ανατροπές στη φορολογία των βραχυπρόθεσµων µισθώσεων, επιβάλλοντας νέα τέλη και υποχρεώσεις στους ιδιοκτήτες ακινήτων.

Οι ρυθμίσεις που θα ισχύουν από 1η Ιανουαρίου 2024 

• Εκµετάλλευση τριών και παραπάνω ακινήτων θα θεωρείται επιχειρηµατική δραστηριότητα, µε αποτέλεσµα όσοι αποκτούν εισοδήµατα από βραχυχρόνια µίσθωση να καταβάλλουν τις ανάλογες ασφαλιστικές εισφορές, το τέλος επιτηδεύµατος και τον ΦΠΑ από το πρώτο ακίνητο. Επίσης, το ελάχιστο εισόδηµα που θα πρέπει να δηλώσουν στην Εφορία το 2025 θα υπολογιστεί µε βάση το τεκµαρτό εισόδηµα των ελεύθερων επαγγελµατιών. Στο µέτρο εµπίπτουν 7.440 φυσικά πρόσωπα.
• Επιβάλλεται τέλος διαµονής παρεπιδηµούντων ύψους 0,5%, ανεξαρτήτως πλήθους ακινήτων.
• Επιβάλλεται «τέλος ανθεκτικότητας στην κλιµατική κρίση» ύψους 1,5 ευρώ ανά ηµερήσια χρήση και ανά δωµάτιο ή διαµέρισµα για το διάστηµα από Μάρτιο έως Οκτώβριο, ενώ για τους µήνες Νοέµβριο έως Φεβρουάριο το τέλος ορίζεται σε 0,50 ευρώ. Αν τα ακίνητα είναι µονοκατοικίες άνω των 80 τ.µ. το τέλος διαµορφώνεται στα 10 ευρώ. Το τέλος βαρύνει τον διαµένοντα που έκανε χρήση του δωµατίου ή του διαµερίσµατος και επιβάλλεται µετά τη διαµονή του στο κατάλυµα και πριν από την αναχώρησή του από αυτό. Ωστόσο δεν επιβάλλεται τέλος για δωρεάν παροχή υπηρεσιών διαµονής.
• Αυστηροποιούνται οι κυρώσεις για µη εγγραφή στο Μητρώο Ακινήτων Βραχυχρόνιας Μίσθωσης, καθώς επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιµο ανά έτος, ίσο µε το 50% των ακαθάριστων εσόδων του φορολογικού έτους κατά το οποίο διαπράττεται παράβαση, που δεν µπορεί να είναι µικρότερο των 5.000 ευρώ. Σε περίπτωση µη τήρησης εκ νέου των προϋποθέσεων εντός ενός έτους από την έκδοση της πράξης επιβολής του προστίµου, το πρόστιµο αυξάνεται στο διπλάσιο του αρχικώς επιβληθέντος. Για µη υποβολή ή υποβολή ανακριβούς ∆ήλωσης Βραχυχρόνιας ∆ιαµονής το πρόστιµο είναι ίσο µε το διπλάσιο του µισθώµατος, όπως αυτό εµφανίζεται στην ψηφιακή πλατφόρµα και σε περίπτωση εκπρόθεσµης ∆ήλωσης Βραχυχρόνιας ∆ιαµονής επιβάλλεται αυτοτελές διοικητικό πρόστιµο ύψους 100 ευρώ.
• Ως βραχυχρόνια µίσθωση ορίζεται η µίσθωση ή υπεκµίσθωση ακινήτου για συγκεκριµένη χρονική διάρκεια, µικρότερη των 60 ηµερών, και εφόσον δεν παρέχονται άλλες υπηρεσίες πλην της διαµονής και της παροχής κλινοσκεπασµάτων. Ετσι, θα επιτρέπεται, για παράδειγµα, η µίσθωση ενός ακινήτου για 100 ή 150 ηµέρες µέσα στη χρονιά, µε την προϋπόθεση ότι κάθε µίσθωση ξεχωριστά δεν θα υπερβαίνει τις 60 ηµέρες.

Επιβάρυνση

• Για ιδιώτες οι οποίοι διαχειρίζονται έως δύο ακίνητα επιβάλλεται φόρος 15% για εισοδήµατα 0-12.000 ευρώ, 35% για 12.001-35.000 και 45% για υπερβάλλον ποσόν.
• Για ιδιώτες µε τρία ή περισσότερα ακίνητα δηµιουργείται υποχρέωση έναρξης δραστηριότητας και χρέωσης ΦΠΑ 13%. Εποµένως, τα κέρδη φορολογούνται µε βάση την κλίµακα των φυσικών προσώπων και µε συντελεστές που ξεκινούν από το 9% και φθάνουν έως το 44%.
• Για όλα τα νοµικά πρόσωπα κάθε βραχυχρόνια µίσθωση λογίζεται πλέον ως εισόδηµα από επιχειρηµατική δραστηριότητα και δηµιουργείται υποχρέωση καταλογισµού ΦΠΑ 13%. Τα κέρδη από βραχυχρόνιες µισθώσεις φορολογούνται όπως όλα τα εισοδήµατα µε 22%. Ολες οι παραπάνω περιπτώσεις επιβαρύνονται µε τέλος ανθεκτικότητας στην κλιµατική αλλαγή (0,5 ευρώ και 4 ευρώ ή 1,50 ευρώ και 10 ευρώ ανά ηµέρα διαµονής), ενώ οι επιχειρήσεις επιβαρύνονται και µε τέλος παρεπιδηµούντων 0,5% επί του τζίρου από βραχυχρόνιες µισθώσεις.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»