Πρωταγωνιστικό ρόλο στις παγκόσμιες θαλάσσιες μεταφορές αλλά και στην ανάπτυξη της εγχώριας οικονομίας διατηρεί η ελληνική ναυτιλία, όπως προκύπτει από την ετήσια έκθεση της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών.

Με περισσότερα από 5.500 πλοία, ο ελληνικός εφοπλισμός ελέγχει πάνω από το 20% του παγκόσμιου εμπορικού στόλου σε όρους χωρητικότητας (+53,5% την τελευταία δεκαετία), καθιστώντας την Ελλάδα τη μεγαλύτερη ναυτιλιακή δύναμη στον κόσμο.

Η Ελλάδα έχει εισπράξει από τον κλάδο πάνω από 263 δισεκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 20 χρόνια σε όρους ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών! Πάνω από το 60% της ναυτιλίας στην ΕΕ ανήκει σε ελληνικά συμφέροντα, ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες πρωταγωνιστούν και στην επίτευξη των κλιματικών στόχων και της πράσινης μετάβασης, διαθέτοντας τον μεγαλύτερο στόλο με ικανότητα χρήσης εναλλακτικών καυσίμων στον κόσμο.

Η άμεση και έμμεση συνεισφορά της ναυτιλίας στην οικονομία εκτιμάται ότι κυμαίνεται μεταξύ 6,5% έως 8% του ΑΕΠ, ενώ οι Έλληνες πλοιοκτήτες επενδύουν σε τεχνολογίες, υπηρεσίες, ακίνητα και τουρισμό.

Σήμερα τα ελληνικά πλοία υπό παραγγελία ανέρχονται σε 384, με συνολική χωρητικότητα 34.000.000 dwt (+60% σε αριθμό και +79% σε χωρητικότητα από πέρυσι).

«Η ναυτιλία είναι ο ακρογωνιαίος λίθος του διεθνούς εμπορίου, που εγγυάται την ομαλή λειτουργία και ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και την ενεργειακή αυτονομία. Συνδέει και ενώνει ζωτικά τους λαούς και τις οικονομίες, κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες», επισημαίνει η πρόεδρος της ΕΕΕ, Μελίνα Τραυλού, προλογίζοντας την έκθεση.

Υπογραμμίζει δε ότι «η ναυτιλία των Ελλήνων συνεχίζει να δημιουργεί, να εξελίσσεται, να επενδύει, να ηγείται, με πίστη και τιμή στη ναυτοσύνη μας και τη ναυτιλιακή μας παράδοση. Πάντα ποντοπόρος. Πάντα πρωτοπόρος».