«Δυστυχώς έρχονται αυξήσεις, θα δούμε μια αύξηση περίπου 30%, διότι έχει αυξηθεί η τιμή στη χονδρική αγορά του ρεύματος», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό, ο μηχανολόγος-μηχανικός, ενεργειακός αναλυτής, κος Μιχάλης Χριστοδουλίδης, με αφορμή τις αναμενόμενες αυξήσεις ρεύματος.

Και πρόσθεσε: «Ήδη η μέση τιμή πλησιάζει τα 78€ η ηλεκτρική μεγαβατώρα και ίσως να κλείσει γύρω τα 80€ αυτό θα συμπαρασύρει και τα κίτρινα και τα πράσινα αλλά και τα μπλε τιμολόγια. Θα υπάρχει δηλαδή μια μέση αύξηση σε όλα τα τιμολόγια».

Διαβάστε ακόμα: ΔΕΔΔΗΕ: Μέχρι τέλος Ιουλίου αναμένεται να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα της μηνιαίας καταμέτρησης

Παράλληλα, ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι προμηθευτές θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις του ρεύματος, σημείωσε: «Εύχομαι να αυξήσουν τα ποσοστά εκπτώσεων που ήδη έχουν στα τιμολόγια του ρεύματος προκειμένου να μειώσουν κατά κάτι το κέρδος τους και να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής όλη αυτή την αύξηση».

Μιχάλης Χριστοδουλίδης στον  Γιάννη Αργυρό "Πρωινές Ιστορίες"                     28-05-24

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Μιχάλη Χριστοδουλίδη στα Παραπολιτικά 90,1:

Με αφορμή τις αναμενόμενες αυξήσεις ρεύματος:

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Δυστυχώς έρχονται αυξήσεις, θα δούμε μια αύξηση περίπου 30% διότι έχει αυξηθεί η τιμή στη χονδρική αγορά του ρεύματος. Ήδη η μέση τιμή πλησιάζει τα 78€ η ηλεκτρική μεγαβατώρα και ίσως να κλείσει γύρω τα 80€ αυτό θα συμπαρασύρει και τα κίτρινα και τα πράσινα αλλά και τα μπλε τιμολόγια. Θα υπάρχει δηλαδή μια μέση αύξηση σε όλα τα τιμολόγια.

Ερωτηθείς για τις αιτίες που οδηγούν στην αύξηση της τιμής του ρεύματος:

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Μέσα στο Μάιο υποχώρησαν οι μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος από ΑΠΕ και συγκεκριμένα από τις φωτοβολταικές μονάδες διότι είχαμε παρατεταμένες μέρες χωρίς ηλιοφάνεια λόγω της αφρικανικής σκόνης. Δεύτερον αυξήθηκε η χονδρική αγορά του φυσικού αερίου τον Μάιο επίσης όσο μπαίνουμε στο καλοκαίρι η ηλεκτρική ζήτηση αυξάνει διότι έχουμε περισσότερη κατανάλωση ρεύματος λόγω της χρήσης των κλιματιστικών που σημαίνει περαιτέρω αύξηση της τιμής του ρεύματος.

Και τέλος οι γεωπολιτικές αναταραχές δεν είναι καλοί οιωνοί για τη διαμόρφωση της μέσης τιμής της μεγαβατώρας.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι οι προμηθευτές θα προσπαθήσουν να συγκρατήσουν τις αυξήσεις του ρεύματος:

Μ.ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ: Εύχομαι να αυξήσουν τα ποσοστά εκπτώσεων που ήδη έχουν στα τιμολόγια του ρεύματος προκειμένου να μειώσουν κατά κάτι το κέρδος τους και να μην επιβαρυνθεί ο καταναλωτής όλη αυτή την αύξηση. Μένει να το δούμε.