Ο πληθωρισμός σε διάστημα 12 μηνών πρόκειται να υποχωρήσει στο 2,9%, από 3% τον Μάρτιο, αναφέρει η ΕΚΤ την Τρίτη στη μηνιαία δημοσκόπησή της. Αυτό είναι το χαμηλότερο επίπεδο από τον Σεπτέμβριο του 2021.

Ο δείκτης σε επίπεδο τριετίας μειώθηκε επίσης στο 2,4% από 2,5%, έχοντας παραμείνει σε αυτό το επίπεδο για τέσσερις μήνες.

Με την πρώτη μείωση των επιτοκίων στις 6 Ιουνίου να μοιάζει «τελειωμένη υπόθεση», ορισμένοι αξιωματούχοι αρχίζουν να συζητούν τον ρυθμό των πιθανών επόμενων κινήσεων, σημειώνει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg.

Τη Δευτέρα, ο Γάλλος Francois Villeroy de Galhau δήλωσε ότι η ΕΚΤ δεν θα πρέπει να αποκλείσει τη μείωση των επιτοκίων τόσο τον Ιούνιο όσο και τον Ιούλιο, αν και οι «γερακίσιοι» υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, συμπεριλαμβανομένου του μέλους του Εκτελεστικού Συμβουλίου Isabel Schnabel, τάχθηκαν πρόσφατα κατά των back-to-back κινήσεων.

Η δημοσκόπηση της ΕΚΤ έδειξε λιγότερη απαισιοδοξία μεταξύ των καταναλωτών για την οικονομία, όπου προβλέπουν συρρίκνωση 0,8% τους επόμενους 12 μήνες - έναντι -1,1% τον προηγούμενο μήνα.

Η έρευνα έδειξε επίσης:

Οι προσδοκίες για το ποσοστό ανεργίας αυξήθηκαν στο 10,9% από 10,7% τον Μάρτιο

Τα ονομαστικά εισοδήματα εκτιμάται ότι θα αυξηθούν κατά 1,3% σε διάστημα 12 μηνών

Οι καταναλωτές αναμένουν ότι η τιμές ακινήτων θα αυξηθούν κατά 2,6%, από 2,4% προηγουμένως

Οι προσδοκίες για τα επιτόκια των ενυπόθηκων δανείων παρέμειναν αμετάβλητες στο 5%