Λείπουν πολλά ''χέρια'' αλλά και οι δεξιότητες
Τι καταγράφει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας
∆υσκολεύονται να βρουν ''εκπαιδευµένο'' προσωπικό οι επτά στις δέκα επιχειρήσεις - Απροθυµία υποψηφίων και έλλειψη προσόντων
Ανησυχητικά σηµάδια… αδιαφορίας για συγκεκριµένες κενές θέσεις εργασίας και έλλειψης δεξιοτήτων σε θέσεις υψηλής ειδίκευσης καταγράφει έρευνα της Εθνικής Τράπεζας. Το ανησυχητικό, κατά την έκθεση, είναι η απροθυµία για εργασία και η έλλειψη ικανού προσωπικού, τη στιγµή µάλιστα που το ποσοστό ανεργίας παραµένει (έστω και οριακά) διψήφιο.
Αξιοσηµείωτο είναι ότι βασικό κίνητρο αναζήτησης εργαζοµένων αποτελεί η αύξηση πωλήσεων (41% του τοµέα, έναντι 26% προ διετίας), η οποία υπερίσχυσε των αναγκών αντικατάστασης ή προσωρινής φύσης, επιβεβαιώνοντας έτσι την αναπτυξιακή και επεκτατική δυναµική του ελληνικού επιχειρείν. Ωστόσο, η κινητοποίηση αυτή συνοδεύεται από σταθερά αυξανόµενη δυσχέρεια κάλυψης των θέσεων, µε το 71% των ΜµΕ να δηλώνει ότι δυσκολεύεται περισσότερο σε σχέση µε το παρελθόν (έναντι ποσο στού 59% προ διετίας), εύρηµα που επιβεβαιώνεται από τα διαδοχικά ρεκόρ που καταγράφουν οι κενές θέσεις εργασίας. Υψηλότερη πίεση εντοπίζεται στις πολύ µικρές επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν να καλύψουν µόλις το 50% των θέσεων που αναζήτησαν (έναντι περίπου 80% για τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις).
Κύριος παράγοντας δυσκολίας εύρεσης εργαζοµένων υψηλής εξειδίκευσης αναδεικνύεται η απουσία κατάλληλων δεξιοτή των ή προϋπηρεσίας (αφορά τις 2 στις 3 ΜµΕ που αναζήτησαν προσωπικό), µε ένα επιπλέον 30% να αναφέρει ως πρόβληµα την απουσία ενδιαφέροντος από πλευράς των υποψήφιων εργαζοµένων. Στις θέσεις χαµηλής ειδίκευσης, η απουσία ενδιαφέροντος αναδεικνύεται βασικό πρόβληµα για σχεδόν στα 2/3 των ΜµΕ που αναζήτησαν προσωπικό (έναντι 38% που ανέφερε ως βασικό πρόβληµα την έλλειψη κατάλληλων δεξιοτήτων/προ ϋπηρεσίας). Καταλύτης για την υπέρβαση αυτού του προβλήµατος, κυρίως για θέσεις υψηλής εξειδίκευσης, αναδεικνύεται µέσω της έκθεσης η εκπαίδευση στον χώρο εργασίας
Σταθερότητα
Στη χαρτογράφηση των αναγκών προσωπικού διαπιστώνεται ότι ένα σηµαντικό ποσοστό της τάξης των 2/3 του τοµέα ΜµΕ (εξαιρούνται κατασκευές και πρωτογενής τοµέας) βρέθηκε σε διαδικασία αναζήτησης εργαζοµένων κατά την προηγούµενη διετία, µε υψηλότερη κινητικότητα να εντοπίζεται στους κλάδους βιοµηχανίας και υπηρεσιών.Αξιοσηµείωτο είναι ότι βασικό κίνητρο αναζήτησης εργαζοµένων αποτελεί η αύξηση πωλήσεων (41% του τοµέα, έναντι 26% προ διετίας), η οποία υπερίσχυσε των αναγκών αντικατάστασης ή προσωρινής φύσης, επιβεβαιώνοντας έτσι την αναπτυξιακή και επεκτατική δυναµική του ελληνικού επιχειρείν. Ωστόσο, η κινητοποίηση αυτή συνοδεύεται από σταθερά αυξανόµενη δυσχέρεια κάλυψης των θέσεων, µε το 71% των ΜµΕ να δηλώνει ότι δυσκολεύεται περισσότερο σε σχέση µε το παρελθόν (έναντι ποσο στού 59% προ διετίας), εύρηµα που επιβεβαιώνεται από τα διαδοχικά ρεκόρ που καταγράφουν οι κενές θέσεις εργασίας. Υψηλότερη πίεση εντοπίζεται στις πολύ µικρές επιχειρήσεις, οι οποίες κατάφεραν να καλύψουν µόλις το 50% των θέσεων που αναζήτησαν (έναντι περίπου 80% για τις µεγαλύτερες επιχειρήσεις).