Την ώρα που, µε κύριο πυλώνα τα σουπερµάρκετ, αυξάνεται η απασχόληση στο λιανεµπόριο τροφίµων (+2,7% το 2023), οι εργοδότες δυσκολεύονται να καλύψουν τις θέσεις εργασίας.

*Διαβάστε εδώ: Ερμού και Βουκουρεστίου στο top-10 των ακριβότερων εμπορικών δρόμων της Ευρώπης

Σύµφωνα µε την έρευνα του ΙΕΛΚΑ, 84% των στελεχών σουπερµάρκετ θεωρούν πρόβληµα την εύρεση προσωπικού.

Σύµφωνα µε τους ίδιους, ο κλάδος αναζητά (ειδικά ενόψει της θερινής περιόδου) 8.000-10.000 νέους εργαζόµενους, στην πλειονότητά τους για το δίκτυο των καταστηµάτων.


Οι αιτίες

Εξηγώντας στην «Α» τις αιτίες της έλλειψης προσωπικού, ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος, Απόστολος Πεταλάς, επικεντρώνει σε τρία σηµεία:

• Τα καταστήµατα διαρκώς αυξάνονται, άρα υπάρχει µεγαλύτερη ζήτηση για υπαλλήλους. Η εργασία στα σουπερµάρκετ είναι πολύπλοκη και απαιτητική.
• Οι άνθρωποι που ζουν στην Ελλάδα απαιτούν πια να δουλέψουν στο αντικείµενο που έχουν σπουδάσει.
• Η πανδηµία άλλαξε τις συνήθειες των εργαζοµένων. Οι περισσότεροι προτιµούν να εργάζονται από το σπίτι, κάτι που στο σουπερµάρκετ δεν µπορεί να λειτουργήσει.

«Ενώ ο βασικός µισθός είναι 810 ευρώ, τα σουπερµάρκετ προσλαµβάνουν µε πρώτο µισθό ανειδίκευτου πάνω από 1.000 ευρώ», διαβεβαιώνει, απαντώντας σε όσα κατά καιρούς ακούγονται για τις συνθήκες εργασίας και τους χαµηλούς µισθούς στα υποκαταστήµατα µεγάλων αλυσίδων. Αυτό ίσως εξηγεί και την κατά 24% αύξηση του µισθολογικού κόστους που καταγράφεται την τελευταία 4ετία για τον κλάδο του λιανεµπορίου.

24% αύξηση μισθών την τελευταία 4ετία για τον κλάδο του λιανεμπορίου

Σύµφωνα µε την ίδια έρευνα, οι άµεσα απασχολούµενοι στο λιανεµπόριο τροφίµων εκτιµάται ότι ξεπερνούν τους 222.000, µε τις 6.000 να έχουν προστεθεί την τελευταία χρονιά, και µάλιστα µε αυξητική τάση.

Εξαιτίας της αύξησης που παρουσιάζει την τελευταία 10ετία το λιανεµπόριο τροφίµων και της ταυτόχρονης µείωσης των άλλων εµπορικών κλάδων, πλέον η απασχόληση του λιανεµπορίου τροφίµων αντιπροσωπεύει πάνω από το 35% συνολικά του λιανικού και χονδρικού εµπορίου, έχοντας σηµαντικά µεγαλύτερες πωλήσεις µάλιστα από το λοιπό λιανεµπόριο.

Σηµειώνεται ότι το λιανεµπόριο τροφίµων το 2023 αντιπροσωπεύει πάνω από το 5% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα, ξεπερνώντας κλάδους όπως οι κατασκευές, οι τράπεζες, οι µεταφορές και η Υγεία.


Ανάπτυξη

Το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεµπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) διαπιστώνει ότι για την αύξηση της απασχόλησης στο λιανεµπόριο τροφίµων συµβάλλουν πολλοί παράγοντες:

• Η ανάπτυξη του δικτύου καταστηµάτων πώλησης, κυρίως των µεγάλων αλυσίδων σουπερµάρκετ µε νέα καταστήµατα.
• Η διατήρηση υψηλού επιπέδου εξυπηρέτησης µε προσωπική εξυπηρέτηση του καταναλωτή, στα σερβιριζόµενα τµήµατα αλλά και στα ταµεία.
• Η επίδραση του τουρισµού και των εναλλακτικών µοντέλων τουρισµού, που έχουν οδηγήσει σε αύξηση της ζήτησης για εργαζόµενους.
• Η αξιοποίηση νέων καναλιών πώλησης όπως π.χ. τα ηλεκτρονικά σουπερµάρκετ, οι τηλεφωνικές παραγγελίες κ.λπ.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 31/05/2024