Σημαντική μείωση στο 2,3% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Μάιο στην Ελλάδα από 3,2% τον Απρίλιο.

*Διαβάστε εδώ: Μητσοτάκης από Παιανία: "Είμαστε η ευχάριστη έκπληξη της Ευρώπης, να στείλουμε το μήνυμα πως δεν θα γυρίσουμε στην εποχή των μνημονίων"

Στο 2,6% αυξήθηκε ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη, σημειώνοντας μικρή άνοδο από το 2,4% που είχε διαμορφωθεί τον Απρίλιο, σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Eurostat.

Εξετάζοντας τις κύριες συνιστώσες του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ, οι υπηρεσίες αναμένεται να έχουν τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Μάιο (4,1%, έναντι 3,7% τον Απρίλιο), ακολουθούμενες από τα τρόφιμα, το αλκοόλ και τον καπνό (2,6%, έναντι 2,8% τον Απρίλιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (0,8%, έναντι 0,9% τον Απρίλιο) και την ενέργεια (0,3%, έναντι -0,6% τον Απρίλιο).

eurostat_plhthwrismos
eurostat_plhthwrismos_stin_ellada

Πάντως, ο πληθωρισμός δεν παρουσιάζει μεγάλη απόκλιση σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και αυτό φαίνεται πως δεν θα επηρεάσει ούτε και την προγραμματισμένη για τις 6 Ιουνίου συνεδρίαση της ΕΚΤ αναφορικά με τα επιτόκια αναφοράς, οπότε κι αναμένεται μια μικρή αποκλιμάκωσή τους.

Ωστόσο, πρέπει να σημειωθεί ότι σε ορισμένα κράτη-μέλη της Ευρωζώνης παρατηρείται ακόμη υψηλός πληθωρισμός, όπως η Κροατία και το Βέλγιο, που είναι οι δύο χώρες με πληθωρισμό άνω του 4% (4,3% και 4,9%, αντίστοιχα).

Επίσης, υψηλός πληθωρισμός παρατηρείται στην Ισπανία, όπου αυξήθηκε στο 3,8% έναντι 3,4% τον προηγούμενο μήνα, αλλά και στην Πορτογαλία (3,9% έναντι 2,3%).