Χιλιάδες υποθέσεις µε αφορολόγητες γονικές παροχές και δωρεές χρηµατικών ποσών µεταξύ συγγενών πρώτου βαθµού σταµάτησε το «ραντάρ» των ελεγκτικών Αρχών, καθώς οι περισσότερες από αυτές αφορούν πρόσωπα που δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2021, µε αποτέλεσµα να πρόκειται για κρούσµατα µε παράνοµες συναλλαγές. Μάλιστα, έχει ήδη ξεκινήσει περαιτέρω έρευνα από την ΑΑ∆Ε, µε στόχο τον εντοπισµό περιπτώσεων διακίνησης «µαύρου» χρήµατος και κρυφών εισοδηµάτων µέσα από τις τριγωνικές µεταβιβάσεις χρηµάτων.

Η μεθοδολογία των παράνομων συναλλαγών

Οι έλεγχοι στις δηλώσεις που υποβλήθηκαν στην πλατφόρµα myPROPERTY µε τα αντίστοιχα στοιχεία των τραπεζών αποκάλυψαν υποθέσεις γονικών παροχών και δωρεών µε χρηµατικά ποσά από τους γονείς στα παιδιά ή από τους παππούδες και τις γιαγιάδες στα εγγόνια τους, οι οποίες δεν πραγµατοποιήθηκαν µε µεταφορά χρηµατικών ποσών µέσα από τις τράπεζες, όπως ορίζει ο νόµος, αλλά µε µετρητά που κατατέθηκαν στον τραπεζικό λογαριασµό του δωρεοδόχου και για τα οποία θα έπρεπε να καταβληθεί φόρος 10%. Επίσης, εντοπίστηκαν περιπτώσεις εικονικών γονικών παροχών σε πρόσωπα τα οποία δεν δικαιούνται το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ.

Συγκεκριµένα, κατά τον έλεγχο των δηλώσεων βρέθηκαν περιπτώσεις που ένα παιδί από την οικογένεια έχει δωρίσει χρήµατα στον πατέρα ή τη µητέρα του και ο γονέας στη συνέχεια µε γονική παροχή έδωσε τα χρήµατα στο άλλο του παιδί. Με ενδιάµεσο, δηλαδή, τον γονέα τα χρήµατα πέρασαν από τον έναν αδερφό στον άλλο. Γι’ αυτή την τριγωνική συναλλαγή δεν πληρώθηκε ούτε ένα ευρώ φόρος, καθώς η δωρεά χρηµάτων έως 800.000 ευρώ από το παιδί στον γονιό είναι αφορολόγητη, όπως επίσης και η γονική παροχή που έγινε στη συνέχεια από τον γονιό στο παιδί.

Το κρίσιμο εξάμηνο 

Ωστόσο, η ισχύουσα νοµοθεσία ορίζει ότι στις δωρεές χρηµάτων µεταξύ αδερφών δεν ισχύει το αφορολόγητο των 800.000 ευρώ και επιβάλλεται φόρος 20% από το πρώτο ευρώ. Στις διαδοχικές γονικές παροχές η εφορία ελέγχει το χρονικό διάστηµα που έχει µεσολαβήσει µεταξύ των πράξεων. Αν είναι µικρότερο των έξι µηνών, η συγκεκριµένη συναλλαγή θεωρείται ύποπτη και µπαίνει στο στόχαστρο του ελεγκτικού µηχανισµού. Ένα ακόµη σηµείο που εξετάζεται είναι αν ο τελικά ωφελούµενος από τις διαδοχικές δωρεές είναι πρόσωπο που δεν ανήκει στην α΄ κατηγορία δικαιούχων (π.χ. αδερφός).

Οι έλεγχοι πάντως θα συνεχιστούν, ενώ ήδη 1.580 υποθέσεις χρηµατικών γονικών παροχών έχουν φτάσει στη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών από φορολογούµενους οι οποίοι ζητούν να ακυρωθούν οι φόροι και τα πρόστιµα που τους έχει επιβάλει η εφορία, επικαλούµενοι διάφορους λόγους. Όπως αναφέρει αρµόδια πηγή, χαρακτηριστική είναι η περίπτωση ενός πατέρα-δωρητή 84 ετών, ο οποίος µετά τη συναλλαγή ισχυρίστηκε στην εφορία ότι «δεν κατάλαβε ακριβώς όσα του είπε ο λογιστής και κατέθεσε τα χρήµατα της γονικής παροχής στνο λογαριασµό του παιδιού του».

Να σηµειωθεί πάντως ότι οι περισσότερες προσφυγές χρηµατικών γονικών παροχών και δωρεών αφορούν ποσά από 10.000 έως και 200.000 ευρώ - οι οποίες έγιναν σε µετρητά. Στην πλειονότητά τους οι προσφυγές απορρίφθηκαν, µε τους φορολογούµενους να καλούνται να πληρώσουν χιλιάδες ευρώ στην εφορία. Ενδεικτική είναι η περίπτωση δωρεάς χρηµατικού ποσού που έγινε µε κατάθεση µετρητών στον τραπεζικό λογαριασµό της δωρεοδόχου, εκκαθαρίστηκε αυθηµερόν και επιβλήθηκε φόρος 5.000 ευρώ από την εφορία.

*Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»