Στους τραπεζικούς λογαριασµούς ξεκίνησαν να µπαίνουν από χθες αναδροµικά χιλιάδων ευρώ µέσω της ∆ΥΠΑ από το επίδοµα µητρότητας που δικαιούνται πλέον νέες µητέρες, αγρότισσες και επαγγελµατίες.

*Διαβάστε εδώ: Fitch: Επιβεβαίωσε την αξιολόγηση "ΒΒΒ-" της Ελλάδας, διατήρησε σταθερές τις προοπτικές - Βλέπει ανάπτυξη 2,3% το 2024

Η πληρωµή του επιδόµατος µητρότητας των 830 ευρώ για περίοδο έως και εννέα µηνών αφορά 23.000 γυναίκες που γέννησαν την περίοδο από τον Σεπτέµβριο του 2023 έως και τον Μάιο του 2024 και για τεχνικούς λόγους, εξαιτίας προβληµάτων στην πλατφόρµα της ∆ΥΠΑ, η καταβολή είχε καθυστερήσει κατά έναν µήνα. Οι αιτήσεις των δικαιούχων γυναικών είχαν υποβληθεί από τον Μάρτιο στην πλατφόρµα parentalbenefits.dypa.gov.gr, ενώ έπρεπε στις περιπτώσεις που ο/η αιτών/-ούσα δεν ήταν εγγεγραµµένος/-η στο Ψηφιακό Μητρώο ∆ΥΠΑ να εγγραφεί.

Σε περίπτωση ύπαρξης ασφαλιστικών οφειλών, η αίτηση θα µπορεί να υποβληθεί στην πλατφόρµα µόνο κατόπιν της εξόφλησής τους. Επίσης, οι αιτήσεις εξετάζονται µε σειρά προτεραιότητας µε βάση την ηµεροµηνία κατάθεσης και η καταβολή της παροχής ξεκινά από την πρώτη του επόµενου µήνα της αίτησης.


Ειδικές περιπτώσεις

- Στην περίπτωση υιοθεσίας, η καταβολή της ειδικής παροχής προστασίας µητρότητας εκκινεί από την τελεσιδικία της δικαστικής απόφασης υιοθεσίας ή από την ένταξη του τέκνου στην οικογένεια, ανεξάρτητα από το εάν η δικαιούχος έλαβε επίδοµα λοχείας από τον e-ΕΦΚΑ.
- Την ειδική παροχή προστασίας µητρότητας δικαιούνται επίσης και όσες µητέρες απέκτησαν τέκνο µε τη διαδικασία της παρένθετης µητρότητας, ακριβώς όπως συµβαίνει και στην περίπτωση των µητέρων µε µισθωτή εργασία.
- Κατά απόλυτη αναλογία µε τη µητέρα σε µισθωτή σχέση εργασίας, η µητέρα αυτοαπασχολούµενη ή αγρότισσα µπορεί να µεταβιβάσει έως επτά µήνες από την ειδική παροχή προστασίας της µητρότητας στον πατέρα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου ή είναι ελεύθερος επαγγελµατίας ή αυτοαπασχολούµενος ή αγρότης.
- Το επίδοµα µητρότητας λαµβάνουν και τα οµόφυλα ζευγάρια, αφού δηλωθεί ο δικαιούχος της ειδικής παροχής µε κοινή δήλωση των συζύγων προς τον e-ΕΦΚΑ. Και σε αυτή την περίπτωση, ο δικαιούχος γονέας έχει τη δυνατότητα να µεταβιβάσει έως 7 µήνες από την ειδική παροχή προς τον άλλον γονέα, ανεξαρτήτως αν αυτός εργάζεται µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου, ή είναι ελεύθερος επαγγελµατίας ή αυτοαπασχολούµενος, ή αγρότης.

Να σηµειωθεί ότι το θέµα αναδείχθηκε από την Οµοσπονδία Υπαλλήλων ΟΑΕ∆, πως δηλαδή η πλατφόρµα δηµιουργήθηκε, αλλά δεν λειτουργούσε λόγω λάθους προγραµµατισµού και έλλειψης ολοκληρωµένης υποστήριξης.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή