Σχεδόν τριπλασιάστηκε ο αριθμός των συνταξιούχων που έχουν δηλώσει ότι εργάζονται και ξεπέρασε τις 85.500, ενώ -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις- μέχρι το τέλος του 2025 θα φτάσουν τις 250.000, δημιουργώντας ένα ετήσιο «μαξιλάρι» επιπλέον εσόδων ύψους 300.000.000 ευρώ στον ΕΦΚΑ.

*Διαβάστε εδώ: Αναδροµικά έως 7.470 ευρώ στο επίδοµα µητρότητας: Από χθες η καταβολή για περίοδο έως και 9 µηνών σε 23.000 γυναίκες ελ. επαγγελματίες και αγρότισσες

Το «μαξιλάρι» αυτό αναμένεται να δημιουργηθεί από τον μη ανταποδοτικό πόρο του 10%, καθώς δεν προσμετράται στην προσαύξηση της σύνταξης ή για τη χορήγηση δεύτερης σύνταξης. Ο μη ανταποδοτικός αυτός πόρος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους ανέρχεται στο 10%, ενώ για τους μη μισθωτούς στο 50% της εισφοράς στην επιλεγείσα ασφαλιστική κλάση.

Με δεδομένο ότι ο μέσος μισθός ενός συνταξιούχου που εργάζεται είναι 1.000 ευρώ, έχει παρακράτηση 1.200 ευρώ κατ’ έτος. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα στοιχεία, επίσημη κατά νόμο δήλωση απασχόλησης έχουν ήδη υποβάλει σχεδόν 85.500 συνταξιούχοι με μέσο όρο ηλικίας το 70ό έτος. Με το προηγούμενο θεσμικό πλαίσιο, όπου παρακρατούνταν το 30% της σύνταξης, ο αριθμός των απασχολούμενων συνταξιούχων για την περίοδο 2016-2023 δεν ξεπέρασε ποτέ τις 34.000. Σύμφωνα με τους ειδικούς στην κοινωνική ασφάλιση, οι βασικοί λόγοι αυτής της επιλογής είναι η προσαύξηση του εισοδήματος -δεδομένου ότι οι συντάξεις είναι χαμηλές και ο πληθωρισμός υψηλός- και η αύξηση των φτωχών συνταξιούχων, αφού ο νόμος Κατρούγκαλου «πετσόκοψε» οριζόντια και τις συντάξεις αλλά και τα επιδόματα και τις επικουρικές.


Γιατί συνεχίζουν να εργάζονται οι συνταξιούχοι

Οι χαμηλές συντάξεις και τα χρέη ωθούν τους συνταξιούχους στην απασχόληση μετά τα 67 έτη. Ο βασικότερος λόγος που υποχρεώνει χιλιάδες συνταξιούχων να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας μετά τη συνταξιοδότησή τους, ακόμη και σε μεγάλη ηλικία, είναι οι τεράστιες μειώσεις των συντάξεων και από τα τρία μνημόνια της περιόδου από το 2011 και μετά, καθώς και η αδυναμία των περισσότερων να διαβιώσουν αξιοπρεπώς και να ανταποκριθούν σε ανειλημμένες υποχρεώσεις.