Προς την κανονικότητα οδεύουν µε σταθερά βήµατα -και εκτός εξαιρετικού απροόπτου- οι ελαιώνες της Μεσογείου, έπειτα από τρία χρόνια ξηρασίας και µειωµένης παραγωγής.

Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν κατά τη διάρκεια της τακτικής γενικής συνέλευσης της Επιστηµονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκοµίας (4E) για την παραγωγή όλων των χωρών είναι ενθαρρυντικά, καθώς από τη σηµερινή ανθοφορία των δέντρων οι προβλέψεις για το τελικό δέσιµο του καρπού είναι ιδιαίτερα αισιόδοξες.

Μία προς µία οι χώρες-παραγωγοί ελαιόλαδου ανακοινώνουν τις εκτιµήσεις τους για την τελική συγκοµιδή της χρονιάς 2024-2025:

- Η Ισπανία δηλώνει 1.200.000 τόνους.

- Η Ελλάδα στοχεύει σε 280.000-300.000 τόνους, παραγωγή που αγγίζει το ρεκόρ της χρονιάς 2021-2022.

- Η Ιταλία είχε την πιο δυνατή χρονιά της πέρυσι, έτσι τον ερχόµενο χειµώνα αναµένεται να µην ξεπεράσει τις 280.000 τόνους.

- Η Πορτογαλία ακολουθεί την Ισπανία στην Ιβηρική χερσόνησο στοχεύοντας ακόµη και σε 200.000 τόνους.

- Η Τυνησία δείχνει αισιοδοξία, όµως, σύµφωνα µε όσους γνωρίζουν τους ελαιώνες της περιοχής, τα δέντρα της είναι «κουρασµένα», έτσι η παγκόσµια αγορά δεν αναµένει ότι η παραγωγή της χώρας θα ξεπεράσει τις 260.000-270.000 τόνους.

- Στο Μαρόκο, παρά το ότι είναι στη γεωγραφική γραµµή της Ισπανίας, οι εκτιµήσεις δεν είναι καλές, καθώς η χώρα αντιµετωπίζει φέτος πρόβληµα έλλειψης υδάτινων πόρων.

- Η Τουρκία είναι βέβαιο ότι θα ξεπεράσει τις 250.000 τόνους (οι πιο αισιόδοξες εκτιµήσεις ορισµένων Τούρκων κάνουν λόγο ακόµη και για 400.000 τόνους ελαιόλαδου).

Λάδι: Επανέρχεται στα φυσιολογικά η παραγωγή το 2025

Εάν οι αισιόδοξες αυτές εκτιµήσεις επαληθευτούν, σηµαίνει ότι η παγκόσµια παραγωγή ελαιόλαδου το 2025 θα επανέλθει στους φυσιολογικούς µέσους όρους του παρελθόντος, περίπου 3.200.000 τόνους.

Όπως προβλέπει και το ιδρυτικό µέλος της 4Ε, η οικονοµολόγος ∆ήµητρα Αλιέως, «λογικά, θα πρέπει στη φουλ σεζόν τον Ιανουάριο 2025 να δούµε τιµές παραγωγού που θα προσεγγίζουν τα 5 €/κιλό, ή λίγο χαµηλότερα για τις συνήθεις µέσες, καλές ποιότητες». Σήµερα, οι τιµές παραγωγού ξεπερνούν τα 7,5 €/κιλό, ενώ στην Ισπανία έχουν ήδη αγγίξει τα 9 €/κιλό.

«Είµαστε σε επιφυλακή µε κύριο πρόβληµα τον καιρό, ο οποίος µπορεί να µας κάνει φοβερές εκπλήξεις σε ό,τι και να πούµε», επισήµανε κατά τη διάρκεια της γενικής συνέλευσης της 4Ε. Στη χώρα µας η τιµή του ελαιόλαδου µετά το Πάσχα σηµείωσε νέα άνοδο: Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Επιστηµονικής Εταιρείας Εγκυκλοπαιδιστών Ελαιοκοµίας (4E), Βασίλη Ζαµπούνη, το τελευταίο δεκαπενθήµερο του Μαΐου πραγµατοποιήθηκαν κάποιες πωλήσεις από συνεταιρισµούς της Λακωνίας σε σχετικά υψηλές τιµές (8,40-8,70 €/λίτρο). Τα υπόλοιπα «συνήθη» έξτρα παρθένα κυµαίνονται πολύ χαµηλότερα στα 7,70 µε 7,80 €/λίτρο.

«Ο µισός πληθωρισµός τροφίµων που έχουµε αυτή τη στιγµή οφείλεται καθαρά στο ελαιόλαδο», σύµφωνα µε τον γ.γ. Εµπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή. Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος συµµερίστηκε την αισιοδοξία για τη νέα χρονιά: «Από το φθινόπωρο θα αρχίσουµε να βλέπουµε τη διαφορά, διότι τότε θα έχουµε εικόνα από το πώς θα πάει η επόµενη σοδειά. Αυτό προφανώς επηρεάζει τις τιµές του ελαιόλαδου, διότι πάντοτε οι τιµές του είναι χρηµατιστηριακού τύπου σε διεθνές επίπεδο και επηρεάζεται πάρα πολύ το διεθνές εµπόριο», τόνισε.

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή