Στην αποκλιμάκωση των τιμών αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Super Market Ελλάδας, Απόστολος Πεταλάς, ο οποίος μίλησε στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Πρωινές Ιστορίες» με τον δημοσιογράφο Γιάννη Αργυρό.

Μεταξύ άλλων ο κ. Πεταλάς επισήμανε ότι «υπάρχουν 8.000 με 10.000 κενές θέσεις στον κλάδο μας, αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε αρκετό καιρό και νομίζω ότι θα συνεχίσει αυτή η έλλειψη» και πρόσθεσε ότι «το θέμα των κενών θέσεων εργασίας είναι ένα χαρακτηριστικό της ελληνικής οικονομίας και της ευρωπαϊκής οικονομίας ιδιαίτερα σε θέσεις όπως είναι το λιανεμπόριο, ο τουρισμός και η κατασκευή. Υπάρχουν πάρα πολλές αιτίες, ένα θέμα είναι διαρθρωτικό. Υπάρχουν αρκετοί στην Ελλάδα οι οποίοι είναι στη διάθεση για εργασία αλλά επιλέγουν εργασία ανάλογη με αυτή που έχουν σπουδάσει ή αυτή που θέλουν να κάνουν».

Όπως επισήμανε: «Ο κλάδος μας έχει μεν κάποια αύξηση στον τζίρο, αλλά είναι όλο πληθωριστικό, τα αποτελέσματά του έχουν συμπιεστεί υπερβολικά και έχουν φτάσει στο κόκκινο. Είναι 1,5% στις πωλήσεις στο αποτέλεσμα του κλάδου, παρ' όλα αυτά όμως οι περισσότερες αλυσίδες και ιδιαίτερα οι μεγάλες αλυσίδες επενδύουν πάρα πολύ και σε καλύτερους μισθούς και σε καλύτερες συνθήκες και σε καλύτερες παροχές. Αυτό από μόνο του όμως δεν θα λύσει το πρόβλημα γιατί υπάρχουν πάρα πολλοί κλάδοι που αναζητούν εργαζόμενους και υπάρχει μεγάλος αριθμός νέων ο οποίος στρέφεται σε εργασία εκτός Ελλάδος».

Για την αποκλιμάκωση των τιμών

Ο γενικός διευθυντής της Ένωσης Super Market Ελλάδας ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα υπάρξει αποκλιμάκωση των τιμών, είπε ότι «η ανακοίνωση για τον Απρίλιο έδειξε ότι ο συνολικός πληθωρισμός στην Ελλάδα είναι 3,2, στην Ευρώπη είναι περίπου 2,9 με πτωτικές τάσεις και στα τρόφιμα είναι περίπου 5,4 στην Ελλάδα και συνεχίζει αυτή η πορεία. Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα τα προϊόντα έχουν την ίδια τάση, υπάρχουν κατηγορίες προϊόντων οι οποίες έχουν πτωτική τάση, π.χ. τα προϊόντα προσωπικής φροντίδας, τα απορρυπαντικά έχουν μείωση τιμών».

Τέλος, πρόσθεσε ότι «τα super market μετράμε τον πληθωρισμό των τροφίμων, τον Απρίλιο που συνολικά στα τρόφιμα η ΕΛ.ΣΤΑΤ. ανακοίνωσε 5,4, τα super markets είχαν έναν πληθωρισμό γύρω στο 1% και βλέπουμε ότι τον Μάιο στο κομμάτι των super markets να είναι και αρνητικός ο συνολικός πληθωρισμός. Αναμένουμε τις επόμενες μέρες την ανακοίνωση του ΙΕΛΚΑ, ο οποίος μετράει κάθε μήνα τον πληθωρισμό στα super markets και πιστεύω ότι υπάρχει πιθανότητα να είναι ή μηδενικός ή και αρνητικός».