Εξελίξεις που θα τρέξουν τη διαδικασία της δηµιουργίας του πέµπτου τραπεζικού πόλου, µε τη συνένωση Attica Bank και Παγκρήτιας Τράπεζας και την Αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου (ΑΜΚ) του ενιαίου σχήµατος, αναµένονται στις 10-15 Ιουνίου.

700 εκατ. ευρώ, περίπου, τα κεφάλαια που θα απαιτηθούν για την εξυγίανση

Με κεντρικό άξονα την εξυγίανση των δύο τραπεζών από τα «κόκκινα» δάνεια µέσω της µεταβίβασής τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ», αναµένεται στο αµέσως προσεχές διάστηµα το επίσηµο πόρισµα της DBRS για το κόστος της εξυγίανσης και το ύψος των απαιτούµενων κεφαλαιακών αναγκών. Αναλόγως της βούλησης για full cleanup του ενιαίου σχήµατος, το οποίο βαρύνεται σήµερα µε µη εξυπηρετούµενα δάνεια 3 δισ. ευρώ, τα νέα κεφάλαια που θα απαιτηθούν ίσως και να ξεπεράσουν τα 700 εκατ. Την κατεύθυνση της επιδιωκόµενης πλήρους εξυγίανσης έχει δείξει η CEO της Attica Bank, Ελένη Βρεττού, λέγοντας ότι µετά τη συνένωση µε την Παγκρήτια η Attica Bank θα είναι η µόνη τράπεζα στην Ελλάδα χωρίς αναβαλλόµενη φορολογία (DTC).

Το ποσόν των νέων κεφαλαιακών αναγκών που θα αναδείξει η εκτίµηση της DBRS θα βάλει την τελική πινελιά στο κοινό business plan των δύο τραπεζών και θα δροµολογήσει άµεσα την υποβολή χωριστού αιτήµατος από την καθεµιά από τις δύο τράπεζες για την ένταξη των τιτλοποιήσεών τους στον «Ηρακλή ΙΙΙ». Μετά την ΑΜΚ και την εξυγίανση µε όχηµα τον «Ηρακλή», ο δείκτης µη εξυπηρετούµενων ανοιγµάτων αναµένεται να υποχωρήσει κάτω του 3%, από 50%-60% σήµερα.

Το πόρισµα της DBRS για το ύψος της νέας αύξησης µετοχικού κεφαλαίου θα εκκινήσει τον διάλογο µεταξύ των µετόχων των δύο τραπεζών για τη συµβολή τους στην ΑΜΚ. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο κοινός σύµβουλος των δύο τραπεζών, η UBS, έχει ενηµερωθεί για τις εκτιµήσεις της DBRS, προετοιµάζοντας σχετικώς και τους µετόχους. Κατόπιν αυτού, εκτιµάται ότι η τελική συµφωνία δεν θα αργήσει να επιτευχθεί, ίσως και µέχρι τα µέσα Ιουνίου, προκειµένου η αύξηση κεφαλαίου να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο. Σηµειώνεται ότι πριν από την ΑΜΚ θα έχει ολοκληρωθεί η νοµική συγχώνευση Attica Bank - Παγκρήτιας. Στο ενιαίο σχήµα, µετά την ΑΜΚ, στόχος είναι να περιοριστεί σηµαντικά το ποσοστό του ∆ηµοσίου και σε ιδιωτικά χέρια να βρεθεί ποσοστό άνω του 50%.

72,5% της Attica Bank κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Σήµερα το ΤΧΣ ελέγχει το 72,5% της Attica Bank. H Thrivest Holding των επιχειρηµατιών ∆. Μπάκου, Ι. Καϋµενάκη και Αλ. Εξάρχου ελέγχει ποσοστό 4,4% στην Attica Bank, αλλά και 44% στην Παγκρήτια, η οποία µε τη σειρά της κατέχει 5% στην Attica. Λοιποί µέτοχοι στην Attica Bank είναι ο e-ΕΦΚΑ µε ποσοστό 7,6%, το ΤΜΕ- ∆Ε µε 4%, ενώ µέτοχοι µε ποσοστό κάτω του 5% ελέγχουν το 6,5% της Attica Bank. Σηµειώνεται ότι η Παγκρήτια έχει 56% των µετοχών της σε ευρεία διασπορά, µε µετόχους τις τέσσερις συστηµικές τράπεζες, αλλά και βαριά επιχειρηµατικά ονόµατα, όπως ο Γιώργος Μουνδρέας, ο Ευτύχης Βασιλάκης, ο Αχιλλέας Κωνσταντακόπουλος και τα αδέλφια του, ο Σπύρος Θεοδωρόπουλος, αλλά και η οικογένεια Λεµπιδάκη. Η δηµιουργία ενός πέµπτου τραπεζικού πόλου, πέραν των συστηµικών τραπεζών, θα ενισχύσει τον ανταγωνισµό, ειδικά σε κοµµάτια της αγοράς όπως οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις. Σηµειώνεται ότι το 2023 ήταν έτος-ορόσηµο για την Attica Bank, καθώς επέστρεψε στη λειτουργική κερδοφορία, µε κέρδη προ φόρων 28,6 εκατ. έναντι ζηµιάς 356,6 εκατ. το 2022. Ετος-ορόσηµο υπήρξε το 2023 και για την Παγκρήτια Τράπεζα, η οποία προχώρησε στην απόκτηση των δραστηριοτήτων του ελληνικού υποκαταστήµατος της HSBC και στην απορρόφηση της Συνεταιριστικής Κεντρικής Μακεδονίας, επιτυγχάνοντας να καταγράψει κέρδη 90,76 εκατ. ευρώ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»