Ξεκίνησε από την περασμένη Τετάρτη η λειτουργία του νέου Ταμείου Επιχειρηματικότητας (ΤΕΠΙΧ) ΙΙΙ. Οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να λάβουν δάνειο έως 10 εκατ. ευρώ για επενδυτικά σχέδια και έως 500.000 ευρώ δάνεια για κεφάλαιο κίνησης, μπορούν να υποβάλουν τα στοιχεία τους στην σχετική πλατφόρμα της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας (ΕΑΤ) που έχει αναπτυχθεί για τον σκοπό αυτό (https://kyc.hdb.gr/).

Σχεδόν 2,25 δισ. ευρώ, όπως είπε ο αρμόδιος αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας, Νίκος Παπαθανάσης, έρχονται να ενισχύσουν χρηματοδοτικά τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ) τα επόμενα τέσσερα-πέντε χρόνια. Στόχος είναι να ενισχυθούν περίπου 30.000 επιχειρήσεις από τα κεφάλαια που θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ (500 εκατ. ευρώ), αλλά και από πόρους των τραπεζών (1,7 δισ. ευρώ). Ακολουθεί ένας οδηγός σχετικά με τους βασικούς όρους απόκτησης πρόσβασης στα επιμέρους χρημαοδοτικά εργαλεία.

1. Τι είναι το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ; Το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι ένα Ταμείο Χαρτοφυλακίου που περιλαμβάνει επιμέρους χρηματοδοτικά εργαλεία, τόσο για την παροχή εγγυήσεων σε δάνεια όσο και για την άτοκη συγχρηματοδότηση δανείων. Kαι τα δύο αυτά εργαλεία παρέχονται με τη δυνατότητα συνδυασμού τους με επιδότηση τελικού επιτοκίου, ενώ καλύπτονται οριζόντια οι επιχειρηματικές ανάγκες, τόσο για επενδυτικά σχέδια όσο και για κεφάλαιο κίνησης. Είναι η πρώτη φορά που παρέχεται ο συνδυασμός της εγγύησης του δανείου χωρίς προμήθεια εγγυοδοσίας με την επιδότηση του επιτοκίου. Συνοπτικά το ΤΕΠΙΧ ΙΙΙ είναι το επόμενο βήμα μετά το ΤΕΠΙΧ ΙΙ και αποτελεί ένα Ταμείο με δύο άξονες: το Ταμείο Εγγυοδοσίας και το Ταμείο Δανείων.

  • Το Ταμείο Εγγυοδοσίας παρέχει προστασία πιστωτικού κινδύνου με τη μορφή εγγύησης για το σύνολο των επιλέξιμων MμΕ. Διακρίνεται σε δύο «Υποταμεία», ανάλογα με τα χαρακτηριστικά των επιλέξιμων ΜμΕ:
• Υποταμείο «Γενική Επιχειρηματικότητα»: Παρέχει επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού στις ΜμΕ με εγγύηση σε ποσοστό 70% κάθε δανείου και συνολικά μέχρι το 20% των καταπτώσεων εγγύησης του χαρτοφυλακίου των δανείων (cap rate). Ταυτόχρονα, θα παρέχεται μερική επιδότηση του επιτοκίου, ύψους 2% για τις ΜμΕ της Αττικής και του Ν. Αιγαίου και 3% για τις επιχειρήσεις των άλλων περιφερειών, για τα πρώτα δύο έτη σε όλα τα επενδυτικά δάνεια αλλά και σε δάνεια κεφαλαίου κίνησης σε ΜμΕ που λαμβάνουν πρώτη φορά δάνειο από πρόγραμμα της ΕΑΤ.

• Υποταμείο «Επιχειρηματικότητα Νεοσύστατων Επιχειρήσεων»: Παρέχει επενδυτικά δάνεια και δάνεια κεφαλαίου κίνησης ειδικού σκοπού στις πολύ μικρές και μικρές επιχειρήσεις, οι οποίες λειτουργούν λιγότερο από 5 έτη. Το ποσοστό εγγύησης θα ανέρχεται στο 80% εκάστοτε δανείου, με το ανώτατο ποσοστό καταπτώσεων εγγύησης (cap rate) να ανέρχεται στο 25%. Ταυτόχρονα, θα παρέχεται μερική επιδότηση του επιτοκίου, ύψους 2% για τις ΜμΕ της Αττικής και του Νοτίου Αιγαίου και 3% για τις επιχειρήσεις των άλλων περιφερειών, για τα πρώτα δυο έτη σε όλα τα επενδυτικά δάνεια και σε όλα τα δάνεια κεφαλαίου κίνησης.

  • Το Ταμείο Δανείων χρηματοδοτεί άτοκα το 40% κάθε δανείου, το οποίο παρέχεται στην επιχείρηση για την υλοποίηση ενός επενδυτικού σχεδίου ή για την κάλυψη αναγκών της σε κεφάλαια κίνησης, επιπρόσθετα, για τα δύο πρώτα χρόνια της διάρκειας του δανείου, το Ταμείο καλύπτει (επιδοτεί) το 3% από το επιτόκιο που χρεώνει η Τράπεζα στο υπόλοιπο 60% του δανείου. Η συγχρηματοδότηση Ταμείου-Τράπεζας στα δάνεια που παρέχονται μέσω του Ταμείου Δανείων ακολουθεί την αναλογία 40:60 αντίστοιχα. Το 40% εκάστου δανείου προσφέρεται άτοκα από το Ταμείο στην επιχείρηση, η οποία χρεώνεται μόνο το επιτόκιο της Τράπεζας για το υπόλοιπο 60%. Επιπροσθέτως, το Ταμείο επιδοτεί 3% από το τελικό επιτόκιο, μειώνοντας περαιτέρω το τελικό κόστος.
2. Ποιο θα είναι το επιτόκιο; Το επιτόκιο του δανείου ορίζεται από το τραπεζικό σύστημα βάσει της πιστοληπτικής ικανότητας κάθε επιχείρησης. Σε κάθε περίπτωση, όμως, ακολουθείται από την ΕΑΤ η ακόλουθη πολιτική:

  • Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας προκειμένου το όφελος της ενίσχυσης να περάσει στον τελικό δικαιούχο: α) Οι τράπεζες ορίζουν το εύρος του επιτοκίου βάσει του rating της επιχείρησης και το ύψος του υπό διαχείριση χαρτοφυλακίου που θα λάβουν εξαρτάται από τη μείωση του επιτοκίου και τη μετακύλιση του οφέλους. β) Σε κάθε δάνειο που εγκρίνεται καταχωρούνται δύο επιτόκια, αυτό που θα λάμβανε η επιχείρηση χωρίς την εγγύηση και το μειωμένο που λαμβάνει με την εγγύηση. γ) Επιδοτούνται τα δύο πρώτα έτη 2 μονάδες επιτοκίου του δανείου.
  • Στο Ταμείο Δανείων ο δανειολήπτης πληρώνει επιτόκιο μόνο για το 60% του δανείου (το 40% είναι άτοκο) και αυτό επιδοτείται κατά 3 μονάδες τα δύο πρώτα χρόνια. Οι τράπεζες που συμμετέχουν υποβάλλουν το μέγιστο επιτόκιο που θα προσφέρουν για το μέρος που χρηματοδοτούν, καθώς και τις μέγιστες εξασφαλίσεις.
3. Ποια είναι η επιδότηση επιτοκίου; Η επιδότηση επιτοκίου αφορά τόσο το Ταμείο Εγγυοδοσίας όσο και το Ταμείο Δανείων.

  • Στο Ταμείο Εγγυοδοσίας επιδοτείται για δύο έτη το 2% ή 3% (200 ή 300 μονάδες βάσης) ανάλογα με την περιφέρεια όπου βρίσκεται η επιχείρηση, από το επιτόκιο που χρεώνει η τράπεζα (στο σύνολο του δανείου).
  • Στο Ταμείο Δανείων επιδοτείται για δύο έτη το 3% (300 μονάδες βάσης) από το επιτόκιο που χρεώνει η τράπεζα στο μέρος που χρηματοδοτεί, δηλαδή στο 60% (σε οποιαδήποτε περιφέρεια). Και στα δύο Ταμεία υπάρχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να τηρούνται προκειμένου να είναι επιλέξιμη η επιχείρηση στην επιδότηση επιτοκίου (όπως είδος δανείου, μέγεθος επιχείρησης, η συμμετοχή της σε παλαιότερα προγράμματα της ΕΑΤ κ.ο.κ.), ενώ είναι αναγκαίο για τη διατήρηση της επιδότησης να μην υπάρχουν καθυστερήσεις (άνω των 90 ημερών) στην αποπληρωμή του δανείου.
Δημοσιεύτηκε στο MoneyPro των Παραπολιτικών