Νέες, υψηλές πτήσεις για τον Ομιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ για ακόμα ένα τρίμηνο, με τους τομείς των παραχωρήσεων και των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) να βγαίνουν ενισχυμένοι. Ειδικότερα, ο όμιλος ανακοίνωσε για το α’ τρίμηνο του 2024 αύξηση 51,3% στα καθαρά κέρδη των μετόχων, προσαρμοσμένα για μη λειτουργικά αποτελέσματα, ανερχόμενα στα 34,8 εκατ. ευρώ. Η λειτουργική κερδοφορία (EBITDA) αυξήθηκε κατά 20% στην ίδια χρονική περίοδο, ανερχόμενη στα 148,3 εκατ. ευρώ, ενισχυμένη από τους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ, με το σχετικό περιθώριο να διαμορφώνεται σε 19,8%, έναντι 15,1% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023. Τα έσοδα του ομίλου για το α’ τρίμηνο του έτους διαμορφώθηκαν σε 747,3 εκατ. ευρώ, έναντι 819,7 εκατ. ευρώ, λόγω των χαμηλότερων τιμών στην αγορά ενέργειας.

Παραχωρήσεις

Σε λειτουργικό επίπεδο, και το πρώτο τρίμηνο του έτους ο όμιλος διατήρησε τα ισχυρά επίπεδα κερδοφορίας, σε συνέχεια της περαιτέρω ωρίμανσης των επενδύσεων στους τομείς των παραχωρήσεων και των ΑΠΕ. Πιο συγκεκριμένα, ο κλάδος των παραχωρήσεων σημείωσε αύξηση εσόδων και λειτουργικής κερδοφορίας, ως αποτέλεσμα κυρίως των αυξημένων διελεύσεων σε Νέα και Κεντρική Οδό.

screenshot_2024-06-05_085809

ΑΠΕ

Στον κλάδο ΑΠΕ, η αύξηση της εγκατεστημένης ισχύος στα 1.227 MW από το τέλος του 2023, μαζί με την ομαλοποίηση των ανεμολογικών συνθηκών, οδήγησε σε αύξηση της παραγωγής κατά 42,2%. Ο τομέας των κατασκευών διατήρησε τα υγιή επίπεδα κερδοφορίας του -παρά το παραδοσιακά αδύναμο πρώτο τρίμηνο- με μια οριακή αύξηση των εσόδων του, ενώ το ανεκτέλεστο διαμορφώθηκε σε 5,0 δισ. ευρώ. Τέλος, στον τομέα της θερμικής ενέργειας, η πτώση των τιμών ενέργειας οδήγησε σε χαμηλότερα έσοδα, παρά τη διεύρυνση σε επίπεδο μεριδίων αγοράς.

Τα συνολικά έσοδα του ομίλου κατά τη διάρκεια του α’ τριμήνου διαμορφώθηκαν σε 747,3 εκατ. ευρώ, έναντι 819,7 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2023, παρά τα αυξημένα έσοδα του τομέα παραχωρήσεων και ΑΠΕ, κυρίως λόγω μειωμένων εσόδων στον τομέα θερμικής ενέργειας. Συγκεκριμένα:

-Τα έσοδα του κατασκευαστικού τομέα διαμορφώθηκαν σε 299,9 εκατ. ευρώ, έναντι 297,6 εκατ. ευρώ κατά την αντίστοιχη περίοδο του 2023, αποδιδόμενα στην υλοποίηση του επενδυτικού προγράμματος του ομίλου, σε έργα ιδιωτών και σε έργα Δημοσίου.

-Τα έσοδα του τομέα των παραχωρήσεων διαμορφώθηκαν σε 61,1 εκατ. ευρώ, έναντι 48,1 εκατ. ευρώ κατά το α’ τρίμηνο του 2024, σε συνέχεια της αύξησης της κίνησης στη Νέα και Κεντρική Οδό, αλλά και της έναρξης εμπορικής λειτουργίας του έργου διαχείρισης απορριμμάτων στην Πελοπόννησο.

-Στον τομέα παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, τα έσοδα από πωλήσεις διαμορφώθηκαν σε 457,5 εκατ. ευρώ, έναντι 491,5 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο, παρά την αύξηση του μεριδίου αγοράς στην προμήθεια ηλεκτρισμού και τα αυξημένα έσοδα από ΑΠΕ, κυρίως λόγω της αποκλιμάκωσης των τιμών ενέργειας. Η λειτουργική κερδοφορία (προσαρμοσμένα EBITDA) του ομίλου παρέμεινε σε ισχυρά επίπεδα και διαμορφώθηκε για το α’ τρίμηνο του 2024 σε 148,3 εκατ. ευρώ, έναντι 123,6 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023, με το σχετικό περιθώριο να ανέρχεται σε 19,8%, έναντι 15,1%, ως αποτέλεσμα του μείγματος των πωλήσεων. Συγκεκριμένα:

-Στον τομέα της κατασκευής, τα προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν σε 32,2 εκατ. ευρώ, έναντι 34,0 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της διατήρησης σε ικανοποιητικό επίπεδο του περιθωρίου κέρδους των εν εξελίξει έργων.

-Στον τομέα των παραχωρήσεων, τα προσαρμοσμένα EBITDA αυξήθηκαν στα 38,2 εκατ. ευρώ, έναντι 27,9 εκατ. ευρώ, ακολουθώντας την αύξηση των εσόδων.

-Στον τομέα της παραγωγής και εμπορίας ενέργειας (ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου) στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, τα συνολικά προσαρμοσμένα EBITDA διαμορφώθηκαν στα 81,7 εκατ. ευρώ, έναντι 68,1 εκατ. ευρώ, σε συνέχεια της αυξημένης κερδοφορίας από ΑΠΕ και παρά τα μειωμένα έσοδα από τη θερμική ενέργεια.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά