Σε ''ρηχά νερά'' για τα τεκμήρια οι επαγγελματίες - Μόλις 120 οι αιτήσεις διαφωνίας στη σχετική ηλεκτρονική πλατφόρµα της ΑΑΔΕ
Εκτιµάται ότι δεν θα πάνε σε ''κόντρα'' µε την Εφορία για τα τεκµήρια
Το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο αποτρέπει τους φορολογούµενους να ασκήσουν το δικαίωµα της αµφισβήτησης, που τους δίνει ο νόµος
Υπό τον φόβο του ελέγχου, η συντριπτική πλειονότητα των ελεύθερων επαγγελµατιών λέει «ναι» στα τεκµήρια φορολόγησης, παραιτούµενοι από το δικαίωµα της αµφισβήτησης που τους παρέχει ο νόµος. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύµφωνα µε τα στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η «Κυριακάτικη Απογευµατινή», µέχρι σήµερα οι αιτήσεις στην ηλεκτρονική πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε, που αφορούν είτε επίκληση αντικειµενικών λόγων είτε οικειοθελή υπαγωγή σε έλεγχο, κυµαίνονται λίγο πάνω από τις 120. Ωστόσο, αν και είναι νωρίς για ασφαλή συµπεράσµατα, δεδοµένου ότι έχουν υποβληθεί µόλις 1 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ., φαίνεται ότι ο αριθµός των «αµφισβητιών» θα κινηθεί σε «ρηχά νερά». Το µεγαλύτερο ποσοστό από τους 735.320 ελευθέρους επαγγελµατίες και αυτοαπασχολούµενους εκτιµάται ότι θα κρατήσουν αποστάσεις από την πλατφόρµα και δεν θα πάνε σε «κόντρα» µε την Εφορία για τα τεκµήρια, αποδεχόµενοι το «κοστούµι» του λογαριασµού που τους «έραψε» η τελευταία µε στόχο την είσπραξη 600 εκατ. ευρώ.
Διαβάστε ακόμα: Έρευνα: Αύξηση του αριθμού των πλουσίων κατά 5,1% σε έναν χρόνο και κατά 4,7% στην περιουσία τους
Επισηµαίνεται ότι αποτρεπτικά στην αµφισβήτηση των τεκµηρίων λειτουργεί το ασφυκτικό ελεγκτικό πλαίσιο, σύµφωνα µε το οποίο ο φορολογούµενος θα πρέπει να υποβάλει στη φορολογική διοίκηση αναλυτικά στοιχεία για την περιουσιακή εικόνα και τις συνθήκες διαβίωσης του ίδιου και της οικογένειάς του, ενώ η Εφορία µπορεί να επεκτείνει τον έλεγχο σε βάθος πενταετίας και για τα εισοδήµατα από κάθε πηγή, καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία.
Βήμα βήμα η διαδικασία
Οσοι διαφωνούν µε τον τεκµαρτό φόρο ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου θα πρέπει να εισέλθουν στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε και να συµπληρώσουν ένα πολυσέλιδο ερωτηµατολόγιο για την περιουσιακή κατάσταση και τις συνθήκες διαβίωσης των ίδιων και της οικογένειάς τους. Αφού έχουν συµπληρώσει στην εµπρόθεσµη φορολογική τους δήλωση τους κωδικούς 443-444 του εντύπου Ε1 και αφού εκδοθεί το 04 ΚΥΡΙΑΚΗ 02.06.24 Οικονοµία εκκαθαριστικό της Εφορίας µε τον τεκµαρτό φόρο, θα πρέπει το αργότερο εντός 60 ηµερών από τη λήξη της προθεσµίας για την υποβολή της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος να ακολουθήσουν αυτή τη διαδικασία. Σε περίπτωση µη συµπλήρωσης και υποβολής του ερωτηµατολογίου εντός αυτής της προθεσµίας χάνεται το δικαίωµα αµφισβήτησης. Κατά τη διενέργεια του φορολογικού ελέγχου ο επαγγελµατίας υποχρεούται να προσκοµίσει οποιοδήποτε διαθέσιµο αποδεικτικό στοιχείο για τη διακρίβωση της ορθότητας και της ακρίβειας των αναφεροµένων στο ερωτηµατολόγιο, ενώ ενηµερώνεται µε σχετικό µήνυµα για το δικαίωµα της φορολογικής διοίκησης να προσδιορίσει το εισόδηµά του µε βάση κάθε διαθέσιµο στοιχείο ή µε έµµεσες µεθόδους ελέγχου και να επεκτείνει τον έλεγχο σε προγενέστερα φορολογικά έτη ή/ και λοιπές φορολογίες ή άλλα φορολογικά αντικείµενα, ιδίως σε περίπτωση που οι παρεχόµενες πληροφορίες δεν ανταποκρίνονται στην πραγµατική οικονοµική του κατάσταση.
Ποιοι ''κουρεύουν'' φόρο
Με βάση τον νόµο, συγκριτικά πιο εύκολα είναι τα πράγµατα για όσους επικαλεστούν αντικειµενικούς λόγους για χαµηλότερο από το τεκµαρτό εισόδηµα, όπως στρατιωτική θητεία, προβλήµατα υγείας, φυσικές καταστροφές, απαγόρευση λειτουργίας του καταστήµατος ή άλλου χώρου άσκησης της επαγγελµατικής ή επιχειρηµατικής τους δραστηριότητας σε εφαρµογή απόφασης δηµόσιας αρχής κ.ά., καθώς αν προσκοµίσουν τα αναγκαία παραστατικά έχουν πολλές πιθανότητες να «κερδίσουν» τη µάχη και να «κουρέψουν» το ποσόν του φόρου. Σε αυτή την περίπτωση η αίτηση εξετάζεται από τον προϊστάµενο της υπηρεσίας, η οποία είναι αρµόδια για την παραλαβή της δήλωσης φορολογίας εισοδήµατος του επαγγελµατία. Ο προϊστάµενος ελέγχει την αλήθεια των ισχυρισµών και την ακρίβεια των αποδεικτικών στοιχείων του υπόχρεου και σε περίπτωση αποδοχής τους υποχρεούται να µειώσει ανάλογα το ελάχιστο ετήσιο εισόδηµα, λαµβάνοντας υπόψη το συγκεκριµένο χρονικό διάστηµα για το οποίο αποδεικνύεται ότι περιορίστηκε η άσκηση επιχειρηµατικής δραστηριότητας του φορολογουµένου.
Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή της Κυριακής»