Συστρατεύονται στη «µάχη» της κυβέρνησης για την επίλυση του στεγαστικού προβλήµατος των νέων οι τράπεζες. Έχοντας στηρίξει το πρόγραµµα της κυβέρνησης «Σπίτι µου» και ενόψει ενός δεύτερου, διευρυµένου κύκλου του προγράµµατος που επιδιώκει η κυβέρνηση, οι τράπεζες ανταποκρίθηκαν τελικά στις παραινέσεις του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, να συµβάλουν και εκείνες µε δικά τους χαµηλότοκα δάνεια για τη στήριξη των νέων που επιθυµούν να αποκτήσουν ιδιόκτητη στέγη.

Διαβάστε ακόμα: Στεγαστικά σε νέους µε ευνοϊκούς όρους - Τα προγράμματα και οι προϋποθέσεις

Τα ειδικά στεγαστικά προγράμματα των τραπεζών

Ήδη, η Εθνική Τράπεζα και η Eurobank είχαν ανακοινώσει φθηνά στεγαστικά δάνεια για νέους έως 45 ετών, ενώ στο «παιχνίδι» µπήκε χθες και η Alpha Bank, ανακοινώνοντας στεγαστικό δάνειο για νέους µε προνοµιακό επιτόκιο 2,5%. Ειδικό στεγαστικό πρόγραµµα για νέους σχεδιάζει και η Τράπεζα Πειραιώς. Αναλυτικά:

  1. Η Alpha Bank ανακοίνωσε το δάνειο «Alpha Πρώτη Κατοικία» για νέους έως 40 ετών, το οποίο παρέχει τη δυνατότητα επιλογής χαµηλού σταθερού επιτοκίου 2,5% (πλέον της εισφοράς του Ν. 128/75) για τα πρώτα τρία χρόνια και ανταγωνιστικού κυµαινόµενου επιτοκίου για τα επόµενα, ενώ καλύπτει έως και το 90% της εµπορικής αξίας του ακινήτου, χωρίς δαπάνες εξέτασης του αιτήµατος. Το δάνειο «Alpha Πρώτη Κατοικία» απευθύνεται σε µία διευρυµένη περίµετρο δικαιούχων, καλύπτοντας έως και το 90% της εµπορικής αξίας του ακινήτου, ανεξαρτήτως µάλιστα ενεργειακής κλάσης και παλαιότητας. Παράλληλα, δίνει στους δανειολήπτες τη δυνατότητα να επιλέξουν είτε σταθερό είτε κυµαινόµενο επιτόκιο καθ’ όλη τη διάρκεια του δανείου. Η διάρκειά του είναι από 5 έως 35 χρόνια, µε δυνατότητα για περίοδο χάριτος έως δύο χρόνια στην αρχή του δανείου. Το ποσό του δανείου ανέρχεται έως 300.000 ευρώ. Οι ενδιαφερόµενοι µπορούν να υποβάλουν αίτηση για το δάνειο «Alpha Πρώτη Κατοικία» για νέους έως τις 31 ∆εκεµβρίου 2024.
  2. Με την προσφορά στεγαστικού δανείου για νέους και ζευγάρια ηλικίας έως 45 ετών που σχεδιάζουν την αγορά ή την κατασκευή της πρώτης κατοικίας τους είχε προηγηθεί η Eurobank. H τράπεζα προσφέρει προνοµιακή έκπτωση στο σταθερό επιτόκιο για 10 έως 30 χρόνια (τα επιτόκια διαµορφώνονται από 3% έως 4,3% αντίστοιχα). Για την αγορά ακινήτου, οι δανειολήπτες µπορούν να επιλέξουν τη fast track διαδικασία γρήγορης εκταµίευσης σε µόλις 10 εργάσιµες ηµέρες από την κατάθεση του συµβολαίου στη Eurobank. Ενώ εάν κάνουν αίτηση για στεγαστικό δάνειο έως τις 31/7/2024 και εφόσον λάβουν τελική έγκριση έως τις 31/12/2024 οι δανειολήπτες δεν επιβαρύνονται µε έξοδα δανείου. ¤Η Eurobank ανακοίνωσε επίσης στεγαστικό δάνειο µε σταθερό επιτόκιο 1% για όλη τη διάρκεια του δανείου που φτάνει έως 40 έτη, για την αγορά, ανέγερση, επισκευή και ανακαίνιση ιδιόκτητης στέγης για οικογένειες που έχουν τουλάχιστον 3 παιδιά και διαµένουν σε περιοχές της ακριτικής Ανατολικής Ελλάδας (µόνιµοι κάτοικοι Έβρου, Λήµνου, Λέσβου, Χίου, Σάµου, Ικαρίας, Καλύµνου, Κω, Καρπάθου, Ρόδου, Καστελλόριζου).
  3. Την αυλαία των ειδικών στεγαστικών προγραµµάτων για νέους είχε σηκώσει η Εθνική Τράπεζα, ανακοινώνοντας το πρόγραµµα «Το πρώτο µου σπίτι» για νέους έως 45 ετών. Το δάνειο, µε διάρκεια έως 40 χρόνια και σταθερού επιτοκίου από 3%, χρηµατοδοτεί έως 90% της εµπορικής αξίας, για κατοικίες όµως υψηλής ενεργειακής απόδοσης (κατηγορίας τουλάχιστον Γ΄), ενώ διατίθεται απαλλάσσοντας τον δανειολήπτη από τα έξοδα έγκρισης φακέλου που διαµορφώνονται στα 490 ευρώ.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»