ΑΑΔΕ: Στη “μάχη” κατά της φοροδιαφυγής με τάμπλετ και φορητά σκάνερ - 40.000 έλεγχοι σε τουριστικές περιοχές
Πώς θα διενεργούνται οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ
Στο στόχαστρο θα βρεθούν χιλιάδες εποχικές επιχειρήσεις κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου
Με νέα ελεγκτικά όπλα ενισχύει το οπλοστάσιο της η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), στη μάχη κατά της φοροδιαφυγής.
Εντατικοί έλεγχοι στα νησιά και τουριστικούς προορισμούς
Το καλοκαίρι, η ΑΑΔΕ θα προχωρήσει σε περίπου 40.000 ελέγχους σε νησιά και δημοφιλείς προορισμούς, εστιάζοντας κυρίως στην μη έκδοση αποδείξεων. Οι έλεγχοι αυτοί θα γίνονται από εφοδιασμένους ελεγκτές με tablets και φορητά σκάνερ, οι οποίοι θα διενεργούν «διπλούς» επιτόπιους ελέγχους.
Διαδικασία ελέγχων
Οι ελεγκτές της ΑΑΔΕ θα έχουν πρόσβαση στο προφίλ των ελεγχόμενων επιχειρήσεων και θα μπορούν να διασταυρώνουν τα στοιχεία της φορολογικής δήλωσης με τα πραγματικά δεδομένα της λειτουργίας της επιχείρησης. Το σύστημα myData παίζει σημαντικό ρόλο στη διαδικασία αυτή, επιτρέποντας τη σύγκριση της φετινής με την περσινή συναλλακτική δραστηριότητα των επιχειρήσεων και τη διαβίβαση δεδομένων για περαιτέρω ανάλυση.
Επιπλέον, ο ενδιάμεσος φόρος αποτελεί ένα νέο μέτρο που προβλέπεται από τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας. Αυτό δίνει στην ΑΑΔΕ τη δυνατότητα να επιβάλλει φόρο προκαταβολής σε περιπτώσεις που υπάρχουν υποψίες για φοροδιαφυγή. Σημαντικό είναι ότι αυτή η επιβολή γίνεται πριν ακόμη την υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Δομή των ελέγχων
Οι έλεγχοι που πραγματοποιούνται από την ΑΑΔΕ σε νησιά και τουριστικούς προορισμούς διαρθρώνονται σε δύο επίπεδα.
Αρχικά, γίνεται μια πρώτη επίσκεψη από υπαλλήλους της ΑΑΔΕ, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί μια δεύτερη επίσκεψη από ελεγκτές που υπάγονται σε διαφορετική περιοχή.
Τέλος, η Υπηρεσία Ελέγχων και Διασφάλισης Δημοσίων Εσόδων (ΥΕΔΔΕ) αναλαμβάνει τον έλεγχο με βάση όλες τις πληροφορίες που έχουν συγκεντρωθεί από τις προηγούμενες επισκέψεις, ενισχύοντας τους ελέγχους με στοχευμένη προσέγγιση.
Αυστηρά πρόστιμα και αναστολή λειτουργίας
Αυστηρό είναι το πλαίσιο της επιβολής προστίμων στην περίπτωση που διαπιστωθούν παρανομίες.
Συγκεκριμένα, για την μη έκδοση περισσοτέρων από 10 αποδείξεων ή εφόσον η αξία των παραστατικών υπερβαίνει τα 500 ευρώ η ΑΑΔΕ ξεκινά διαδικασίες για την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων που δεν έχουν εφαρμόσει τη νομοθεσία.
Ειδικότερα, η ΑΑΔΕ θα προχωρά στο αυθημερόν σε κλείσιμο των επιχειρήσεων έως 48 ώρες που δεν έχουν εκδόσει αποδείξεις λιανικής. αποδείξεων λιανικής πώλησης.
Στην περίπτωση δεύτερης παράβασης μέσα στο ίδιο ή το επόμενο φορολογικό έτος που αφορά την μη έκδοση ή παραποίηση στοιχείων τουλάχιστον 3 αποδείξεων, όπως επίσης και η μη διαβίβαση στο πληροφοριακό σύστημα της ΑΑΔΕ τουλάχιστον 3 αποδείξεων, θα αναστέλλεται η λειτουργία των επιχειρήσεων για 4 ημέρες. Για κάθε επόμενη παράβαση εντός δύο φορολογικών ετών, θα αναστέλλεται η λειτουργία της επιχείρησης για 10 ημέρες.
Τέλος, όσες επιχειρήσεις παρεμποδίζουν την διενέργεια ελέγχων με απειλή ή και χρήση βίας, θα αναστέλλεται η λειτουργία τους για μήνα και θα επιβάλλεται και χρηματικό πρόστιμο που μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 50.000 ευρώ.