Την αισιοδοξία ότι έχει ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού επιβεβαιώνει η νέα έρευνα του ΙΕΛΚΑ στα σούπερ μάρκετ, που διαπιστώνεται καθαρή μείωση του δείκτη εξέλιξης τιμών για τον φετινό Μάιο.

Διαβάστε ακόμα: Ακρίβεια: "Φωτιά" τα ακτοπλοϊκά με αυξήσεις έως... 40% - Από 320 έως 664 ευρώ για οικογενειακές αποδράσεις

Ο πληθωρισμός στις αλυσίδες σούπερ μάρκετ είναι πρώτη φορά αρνητικός, της τάξης του -1,25% (έναντι +1,10% τον Απρίλιο, +0,28% τον Μάρτιο, +2,7% τον Φεβρουάριο και +3% τον Ιανουάριο). Η συνεχιζόμενη αποκλιμάκωση των τιμών και η επίδραση της εποχικότητας λόγω Μεγάλης Εβδομάδας βοήθησαν ώστε τον τελευταίο μήνα πριν από το καλοκαίρι να αρχίσει να καταγράφεται αποπληθωρισμός των τιμών των ειδών πρώτης ανάγκης που πωλούνται στις μεγάλες αλυσίδες.

Μεγαλύτερες μειώσεις τιμών καταγράφονται στις κατηγορίες: βούτυρα και αυγά με -7,50%, χαρτικά, καλλυντικά και είδη προσωπικής υγιεινής -5,62%, φρέσκα φρούτα και λαχανικά -4,04%, τυροκομικά -3,97% και αλκοολούχα ποτά -3,74%. Ο συντάκτης της έρευνας σημειώνει πως στα γαλακτοκομικά οι μειώσεις που καταγράφονται είναι αποτέλεσμα της ομαλοποίησης της αγοράς μετά την πανδημία και της μείωσης στις τιμές παραγωγού σε ορισμένα προϊόντα, ενώ προϊόντα όπως το βούτυρο και τα αυγά επωφελούνται από τις προωθητικές ενέργειες λόγω του Πάσχα. Τα φρέσκα φρούτα και λαχανικά έχουν ευνοηθεί από τις συγκριτικά καλύτερες καιρικές συνθήκες σε σχέση με το 2023. Όπως επισήμανε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας, «η Ελλάδα έλαβε τα περισσότερα και πιο δραστικά μέτρα από κάθε άλλη ευρωπαϊκή χώρα και αυτά αρχίζουν να αποδίδουν καρπούς, παρά την αρνητική και στείρα κριτική της αντιπολίτευσης».