Ηγετικό ρόλο στον µετασχηµατισµό της παραγωγής ενέργειας µε τη χρήση πράσινων τεχνολογιών έχει η ΔΕΗ, υλοποιώντας ένα κολοσσιαίο επενδυτικό πρόγραµµα ύψους 9 δισεκατοµµυρίων ευρώ σε ανανεώσιµες πηγές ενέργειας και αναβάθµιση των δικτύων διανοµής στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Διαβάστε ακόμα: ΔΕΗ - Βlue Visa: Σημαντικά προνόμια για τους οδηγούς ηλεκτρικών οχημάτων

Οι φιλόδοξοι στόχοι της ΔΕΗ

Ο ισχυρότερος ενεργειακός όµιλος της χώρας, που φιλοδοξεί να εξελιχθεί στην κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, έχει θέσει ως στόχο να διπλασιάσει την εγκατεστηµένη ισχύ ΑΠΕ σε 8,9 GW την περίοδο 2024-2026, µε τα πράσινα µεγαβάτ να αντιπροσωπεύουν το 68% της συνολικής παραγωγικής ισχύος της ∆ΕΗ.

Παράλληλα, η συνολική εγκατεστηµένη ισχύς της ∆ΕΗ θα αυξηθεί στα 13,1 GW παρά την απόσυρση λιγνιτικών µονάδων (το 2026 θα έχει µηδενιστεί η παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη), φυσικού αερίου και πετρελαϊκών µονάδων ισχύος 2,8 GW.

Με αυτές τις επενδύσεις, η ∆ΕΗ, όπως αναφέρει µε αφορµή τη χθεσινή Παγκόσµια Ηµέρα Περιβάλλοντος, στοχεύει να µειώσει τις άµεσες εκποµπές CO2 κατά 75% την προσεχή διετία σε σχέση µε το 2019, καθιστώντας την παραγωγή ενέργειας πιο πράσινη. Έως σήµερα η ∆ΕΗ έχει επιτύχει µεταξύ άλλων:

  • Να µειώσει τις άµεσες εκποµπές CO2 των λιγνιτικών µονάδων από 16.900.000 τόνους το 2019 σε 4.400.000 τόνους το 2023. Η παραγωγή από λιγνίτη µειώθηκε περαιτέρω κατά 27% στο πρώτο τρίµηνο του 2024 σε σχέση µε το αντίστοιχο διάστηµα για το 2023.
  • Να αυξήσει κατά 39% την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιµες πηγές σε σχέση µε το 2019, ενώ παράλληλα σηµείωσε αύξηση της συνολικής εγκατεστηµένης ισχύος ΑΠΕ κατά 1,3 GW, από 3,3 GW το 2019 σε 4,6 GW το 2023.
  • Να ολοκληρώσει την εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel Ρουµανίας, µε συνολική εγκατεστηµένη ισχύ 600 MW µόνο από ΑΠΕ και µε επιπλέον 5 GW ΑΠΕ σε πορεία υλοποίησης. Η PPC Romania, όπως είναι πλέον το νέο όνοµα της εταιρείας, διαθέτει αιολικά πάρκα στις περιοχές µε το καλύτερο αιολικό δυναµικό στη χώρα καθώς και φωτοβολταϊκά πάρκα τελευταίας τεχνολογίας.
  • Να χρηµατοδοτήσει και να υλοποιήσει αντιπληµµυρικές παρεµβάσεις των καµένων εκτάσεων σε περιοχές της Πάρνηθας, ύψους 2.500.000 ευρώ.
  • Να συµβάλει στην επιτάχυνση της ηλεκτροκίνησης µε το brand ∆ΕΗ blue. Το δίκτυο δηµόσιων φορτιστών ∆ΕΗ blue έχει ξεπεράσει τα 2.200 σηµεία φόρτισης πανελλαδικά, στα οποία η ενέργεια προέρχεται από ΑΠΕ.
  • Να προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες πράσινης ενέργειας στους πελάτες της, όπως η υπηρεσία GreenPass που εγγυάται πως όση ποσότητα ενέργειας καταναλώνουν στο σπίτι τους τόση παράγεται και δεσµεύεται για αυτούς από ανανεώσιµες πηγές.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»