Εργαζόµενοι στην ενέργεια, αυτοαπασχολούµενοι, ελεύθεροι επαγγελµατίες και ειδικότητες εξειδικευµένης ζήτησης, όπως ειδικευµένοι γεωργοί, δασοκόµοι, κτηνοτρόφοι, αλιείς και τεχνίτες βρίσκονται ψηλά στη λίστα προτιµήσεων για εργασία, όπως δείχνουν τα στοιχεία για την πορεία της ανεργίας για το πρώτο τρίµηνο του έτους.

Σύµφωνα µε την ΕΛΣΤΑΤ, το ποσοστό ανεργίας εµφανίζεται αυξηµένο κατά 0,3% σε σχέση µε την αντίστοιχη περίοδο του 2023, όπου από το 11,8% εκτινάσσεται στο 12,1%, µε τον αριθµό των ανέργων να αυξάνεται κατά 17,5% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο, γεγονός που αποδίδεται στο κλείσιµο των εποχικών επαγγελµάτων.


ΕΛΣΤΑΤ: Ποια επαγγέλµατα-κλάδοι συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό απασχολουµένων

Τα επαγγέλµατα-κλάδοι που συγκεντρώνουν το µεγαλύτερο ποσοστό απασχολουµένων είναι η παροχή υπηρεσιών και οι πωλήσεις (22,2%) και τα ελεύθερα επαγγέλµατα (22,1%). Σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο η µεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους χειριστές βιοµηχανικών εγκαταστάσεων, µηχανηµάτων και εξοπλισµού (4,5%), ενώ η µεγαλύτερη µείωση παρατηρείται στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και µικροεπαγγελµατίες (-5,6%).

Επίσης, µεγάλο αριθµό συγκεντρώνουν η παροχή ηλεκτρικού ρεύµατος και κλιµατισµού, οι κατασκευές και η µεταφορά και αποθήκευση. Σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούµενου έτους η µεγαλύτερη αύξηση παρατηρείται στους υπαλλήλους γραφείου (6,9%), ενώ µείωση παρατηρείται κυρίως στους ανειδίκευτους εργάτες, χειρώνακτες και µικροεπαγγελµατίες (-8,7%) και στους τεχνικούς και ασκούντες συναφή επαγγέλµατα (-4,6%).


Από την άποψη της εξέλιξης της κατανοµής του πλήθους των απασχολουµένων σε ευρείες οµάδες επαγγελµάτων, παρατηρείται ότι αυξάνεται το ποσοστό των απασχολουµένων σε µη χειρωνακτικά επαγγέλµατα χαµηλής εξειδίκευσης - τάση που αντιστρέφεται σε κάποιο βαθµό από το 2021. Το ποσοστό των απασχολουµένων σε χειρωνακτικά επαγγέλµατα µε εξειδίκευση παρουσιάζει ελαφρά αύξηση από το 2021.

Το ποσοστό στα µη χειρωνακτικά επαγγέλµατα υψηλής εξειδίκευσης ακολουθεί αυξητική πορεία, ενώ το ποσοστό των απασχολουµένων σε στοιχειώδη επαγγέλµατα παραµένει σταθερό µετά το 2012, µε ελαφρά τάση µείωσης. Το ποσοστό των απασχολουµένων στη γεωργία, δασοκοµία, κτηνοτροφία και αλιεία εµφανίζει πτωτική πορεία από το 2014, µε τάση σταθεροποίησης τα τελευταία έτη. Ο αριθµός των απασχολουµένων ανήλθε σε 4.173.424 άτοµα, παρουσιάζοντας µείωση κατά 0,2% σε σχέση µε το προηγούµενο τρίµηνο και αύξηση κατά 1,8% σε σχέση µε το αντίστοιχο τρίµηνο του προηγούµενου έτους.

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας

Τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας παρατηρούνται στις γυναίκες, στα άτοµα ηλικίας έως 24 ετών, στην Περιφέρεια Ιονίων Νήσων και στα άτοµα που έχουν ολοκληρώσει έως λίγες τάξεις δηµοτικού.

Το µεγαλύτερο ποσοστό εργατικού δυναµικού παρατηρείται στους άνδρες, στα άτοµα ηλικίας 30-44 ετών, στην Περιφέρεια Αττικής, στα άτοµα που έχουν ολοκληρώσει µεταδευτεροβάθµια εκπαίδευση και στα άτοµα ξένης ιθαγένειας. Οι απασχολούµενοι εργάζονται ως µισθωτοί κατά 68,3%, ενώ σηµαντικό είναι και το ποσοστό των αυτοαπασχολουµένων χωρίς προσωπικό (20,6%).

Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή