Ανάσα παίρνουν οι δανειολήπτες μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να ξεκινήσει τον καθοδικό κύκλο των επιτοκίων, με πρώτο βήμα τη μείωση του βασικού επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, στο 3,75% από 4%. Πρόκειται για το επιτόκιο-ρυθμιστή των επιτοκίων δανεισμού ιδιωτών και επιχειρήσεων, καθώς διαμορφώνει το επιτόκιο ΕURIBOR, που αποτελεί τη βάση υπολογισμού για τα επιτόκια όλων των δανείων. Σημειώνεται ότι η ΕΚΤ μείωσε ισόποσα, κατά 25 μ.β. και τα επιτόκια πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης του ευρωσυστήματος (από 4,50% σε 4,25%) και διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης (από 4,75% σε 4,50%). Οι μειώσεις επιτοκίων αναμένεται να συνεχιστούν μέσα στη χρονιά, με πιθανότερο σενάριο συνολικά ακόμα τρεις περικοπές, της τάξεως των 25 μ.β. η καθεμία. Με τα μέχρι στιγμής στοιχεία για πληθωρισμό και ανεργία, οι επόμενες μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ αναμένονται Σεπτέμβριο και Δεκέμβριο, με ορίζοντα επιτόκια στο 2,5% ή 2,25% προς το δεύτερο εξάμηνο του 2025. Η πρώτη μείωση επιτοκίων για τους δανειολήπτες έρχεται ύστερα από 14 μήνες ανοδικών επιτοκίων και άλλους 9 κατά τους οποίους τα επιτόκια παρέμεναν σε επίπεδο-ρεκόρ. Το σοκ των συνεχών αυξήσεων για τους δανειολήπτες ήταν τεράστιο, αφού ήρθε ύστερα από σχεδόν μία δεκαετία αρνητικών επιτοκίων.

3,75% από 4% μείωσε η ΕΚΤ το βασικό επιτόκιο

Παραδείγματα

Έτσι, για παράδειγμα, ένας δανειολήπτης στεγαστικού δανείου που δανειζόταν με τελικό επιτόκιο 2,50%, έφτασε να δανείζεται με 6,50% και η δόση για δάνειο 100.000 ευρώ έφτασε να εκτινάσσεται από 672 ευρώ (αποπληρωμή σε 15 έτη) σε 878 ευρώ, δηλαδή επιπλέον μηνιαία επιβάρυνση 206 ευρώ. Βεβαίως, οι τράπεζες έσπευσαν να προφυλάξουν τους δανειολήπτες από την αδυναμία εκπλήρωσης των δανειακών υποχρεώσεων και τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων, αποφασίζοντας να «παγώσουν» στα επίπεδα της 31ης Μαρτίου 2023 το επιτόκιο βάσης με το οποίο διαμορφώνονται τα κυμαινόμενα επιτόκια των στεγαστικών.

Διαβάστε ακόμα: Μέσα Ιουνίου η συμφωνία για τον πέμπτο τραπεζικό πόλο - ∆ροµολογείται η Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου της Attica Bank

2,25% ο ορίζοντας στα επιτόκια προς το δεύτερο εξάμηνο του 2025

Το «πάγωμα» επιτοκίων αφορούσε όλα τα επιτόκια. Μάλιστα, το «πάγωμα» επιτοκίου έγινε 20 μονάδες βάσης χαμηλότερα από τα επίπεδα όπου αυτό βρισκόταν στις 31/3/2023. Για να στηρίξουν τους δανειολήπτες σε μεγαλύτερο χρονικό ορίζοντα, μέχρι τα επιτόκια να επανέλθουν σε «φυσιολογικά» επίπεδα, οι τράπεζες έχουν παρατείνει το μέτρο του «παγώματος» επιτοκίου μέχρι το τέλος Απριλίου 2025.

Πλέον, για τους νέους δανειολήπτες στεγαστικών δανείων κυμαινόμενου επιτοκίου, η διαφορά από τη μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ θα είναι αισθητή από την πρώτη κιόλας δόση. Αλλαγές δεν αναμένονται στα σταθερά επιτόκια, τα οποία προτιμούν στη συντριπτική τους πλειονότητα οι δανειολήπτες και τα οποία κινούνται στο 3%-4%.

9 μήνες τα επιτόκια παρέμεναν σε επίπεδο-ρεκόρ

Σημαντική ελάφρυνση από τις μειώσεις επιτοκίων θα δουν και οι επιχειρήσεις, ενώ αναμένεται να περιοριστεί δραστικά και το φαινόμενο των πρόωρων αποπληρωμών δανείων. Σημειώνεται ότι το μεσοσταθμικό επιτόκιο των επιχειρηματικών δανείων διαμορφώθηκε κατά μέσο όρο σε 5,8% το 2023, έναντι μέσης τιμής 3,5% το 2022.

Δημοσιεύθηκε στα «Παραπολιτικά».