Επιταχύνονται οι διαδικασίες για τους φορολογούµενους που θέλουν να µεταβιβάσουν ακίνητα ή να εισπράξουν χρήµατα, αλλά δεν µπορούν να λάβουν φορολογική ενηµερότητα, καθώς έχουν ληξιπρόθεσµα και αρρύθµιστα χρέη στην εφορία.

*Διαβάστε εδώ: Κοινωνικός τουρισμός: Ανοιχτή για άλλες δύο ημέρες η πλατφόρμα - Ποιοι οι δικαιούχοι

Η βεβαίωση οφειλής, η οποία απαιτείται για την ολοκλήρωση των συναλλαγών, εκδίδεται πλέον ψηφιακά ύστερα από αίτηση των οφειλετών στην ηλεκτρονική πλατφόρµα της ΑΑ∆Ε.

Η αυτοµατοποίηση της διαδικασίας αφορά πάνω από 300.000 συναλλαγές τον χρόνο, µε αρµόδιους παράγοντες να αναφέρουν ότι το µέτρο θα απαλείψει σηµαντικό µέρος των γραφειοκρατικών καθυστερήσεων, εξοικονοµώντας χρόνο στους φορολογούµενους και διευκολύνοντάς τους στις συναλλαγές τους.


Τι προβλέπεται

Το νέο καθεστώς για την ψηφιακή έκδοση της βεβαίωσης οφειλής αποσαφηνίζει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑ∆Ε, Γιώργου Πιτσιλή, µε την οποία παρέχονται διευκρινίσεις για τον τρόπο και τις προϋποθέσεις χορήγησης αλλά και αναλυτικά παραδείγµατα. Σύµφωνα µε την εγκύκλιο:

1. Η βεβαίωση οφειλής εκδίδεται ψηφιακά για είσπραξη χρηµάτων ή για µεταβίβαση ακινήτου κατόπιν υποβολής της αίτησης για χορήγηση αποδεικτικού ενηµερότητας για είσπραξη χρηµάτων ή µεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος επ’ αυτού από επαχθή αιτία µε τίµηµα από τον οφειλέτη δικαιούχο της πληρωµής ή τον µεταβιβάζοντα το ακίνητο ή το εµπράγµατο δικαίωµα.

2. Ο οφειλέτης κατά τη διαδικασία υποβολής της ανωτέρω αίτησης ενηµερώνεται για τους λόγους απόρριψης έκδοσης αποδεικτικού ενηµερότητας σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις (όπως ύπαρξη συνολικών ληξιπρόθεσµων βασικών οφειλών άνω των 30 ευρώ µη τακτοποιηµένων κατά νόµιµο τρόπο) και συναινεί στη διερεύνηση της δυνατότητας έκδοσης της βεβαίωσης οφειλής. Σε περίπτωση που δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης της βεβαίωσης οφειλής ψηφιακά, ενηµερώνεται ο αιτών για τον λόγο απόρριψης µέσω της εφαρµογής «Αποδεικτικό ενηµερότητας - Οι Αιτήσεις µου» της ψηφιακής πύλης myAADE.
300.000 συναλλαγές ετησίως αφορά η αυτοματοποίηση της έκδοσης βεβαίωσης οφειλής
3. Η βεβαίωση οφειλής εκδίδεται εφόσον υφίστανται βεβαιωµένες οφειλές στη φορολογική διοίκηση για τις οποίες ο οφειλέτης έχει ευθύνη καταβολής και οι οποίες αναγράφονται επί αυτής ή δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του αποδεικτικού ενηµερότητας, ειδικότερα α) στην περίπτωση αίτησης χορήγησης αποδεικτικού ενηµερότητας για είσπραξη χρηµάτων, όταν δεν πληρούται τουλάχιστον µία από τις προϋποθέσεις χορήγησης αποδεικτικού ενηµερότητας, β) στην περίπτωση αίτησης χορήγησης αποδεικτικού ενηµερότητας για µεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος επ’ αυτού από επαχθή αιτία µε τίµηµα, όταν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις χορήγησης του αποδεικτικού ενηµερότητας αποκλειστικά και µόνο λόγω των βεβαιωµένων οφειλών στη φορολογική διοίκηση, ή όταν ο οφειλέτης για τον οποίο εκδίδεται η βεβαίωση οφειλής έχει συνολικές ληξιπρόθεσµες βασικές οφειλές άνω των 30 ευρώ βεβαιωµένες στη φορολογική διοίκηση µη τακτοποιηµένες κατά νόµιµο τρόπο (µε ρύθµιση τµηµατικής καταβολής ή µε αναστολή είσπραξης) ή όταν κατά την εξέταση των όρων χορήγησης αποδεικτικού ενηµερότητας το ποσό της παρακράτησης, όπως προκύπτει υπολογιζόµενο επί της αντικειµενικής αξίας, υπερβαίνει το τίµηµα.

4. Αν η βεβαίωση εκδίδεται για µεταβίβαση ακινήτου, αναγράφεται το σύνολο των βεβαιωµένων (ατοµικών, συνυποχρέωσης και συνυπευθυνότητας) ληξιπρόθεσµων και µη, ρυθµισµένων και µη στη φορολογική διοίκηση οφειλών, για τις οποίες έχει ευθύνη καταβολής σύµφωνα µε τις ισχύουσες διατάξεις ο οφειλέτης (φυσικό ή νοµικό πρόσωπο/νοµική οντότητα/ οµάδα περιουσίας) για τον οποίο εκδίδεται η βεβαίωση οφειλής. Αν η βεβαίωση οφειλής εκδίδεται για είσπραξη χρηµάτων, στο ανωτέρω σύνολο οφειλών συµπεριλαµβάνονται οι συνολικές βεβαιωµένες οφειλές σε αναστολή είσπραξης ανεξαρτήτως ύψους αυτών, αν είναι ληξιπρόθεσµες ή µη ή αν έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση τµηµατικής καταβολής.

5. Αν από το ποσό του τιµήµατος που αποδίδεται στη φορολογική διοίκηση δεν εξοφλούνται πλήρως οι ληξιπρόθεσµες οφειλές σε καθεστώς αναστολής είσπραξης, ανεξαρτήτως αν αυτές έχουν υπαχθεί σε ρύθµιση τµηµατικής καταβολής, για τη χορήγηση βεβαίωσης οφειλής για µεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εµπράγµατου δικαιώµατος επ’ αυτού από επαχθή αιτία απαιτείται έγκριση από τον αρµόδιο προϊστάµενο για την επιδίωξη της είσπραξης της οφειλής υπηρεσίας. Στην περίπτωση που το τίµηµα υπολείπεται της αντικειµενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώµατος που συστήνεται επ’ αυτού, χωρίς να εξοφλείται το σύνολο των οφειλών που περιλαµβάνονται υποχρεωτικά στη βεβαίωση οφειλής, απαιτείται ως προϋπόθεση για τη χορήγηση της βεβαίωσης οφειλής διασφάλιση της είσπραξης των εναποµεινασών οφειλών που αντιστοιχούν στη διαφορά µεταξύ της αντικειµενικής αξίας του ακινήτου ή του δικαιώµατος που συστήνεται επ’ αυτού και του τιµήµατος.


Πώς εκδίδεται η ενημερότητα

Έστω, για παράδειγμα, ότι ο φορολογούμενος:
  • Υποβάλλει αίτηση για αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από ΟΤΑ.
  • Έχει συνολικές ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 40.000 ευρώ, μη τακτοποιημένες κατά νόμιμο τρόπο.
  • Οι λοιπές προϋποθέσεις αποδεικτικού ενημερότητας πληρούνται.
  • Το ποσό της είσπραξης ανέρχεται στο ποσό των 80.000 ευρώ.
Σε αυτή την περίπτωση:
  • Με την υποβολή της αίτησης του οφειλέτη για έκδοση αποδεικτικού ενημερότητας, ελέγχονται οι προϋποθέσεις χορήγησης αυτού.
  • Λόγω των ληξιπρόθεσμων μη τακτοποιημένων κατά νόμιμο τρόπο οφειλών δεν χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας.
  • Ο φορολογούμενος ενημερώνεται για τον λόγο απόρριψης έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας και συναινεί στην έκδοση βεβαίωσης οφειλής.
  • Ελέγχονται οι προϋποθέσεις χορήγησης βεβαίωσης οφειλής για είσπραξη χρημάτων.
  • Εκδίδεται ψηφιακά βεβαίωση οφειλής για είσπραξη χρημάτων με το σύνολο των οφειλών του αιτούντος (40.000 ευρώ), με την ένδειξη επί της βεβαίωσης οφειλής ότι για την απόδοση τυχόν εναπομείναντος ποσού στον δικαιούχο από την υπηρεσία ή τον οργανισμό πληρωμής δεν απαιτείται η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας, καθώς δεν συντρέχει άλλος λόγος μη έκδοσης αποδεικτικού ενημερότητας πέραν των ανωτέρω οφειλών.
*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 10/06/2024