Πληροφορική, µεταφορές και εφοδιαστική αλυσίδα είναι οι επαγγελµατικοί κλάδοι που «τρέχουν» µε υψηλότερη ζήτηση µέχρι τον ερχόµενο Σεπτέµβριο, σύµφωνα µε έρευνα της ManpowerGroup, µε το κλίµα προσλήψεων στην Ελλάδα να κινείται σε µέτρια επίπεδα και µε διάθεση για αύξηση της απασχόλησης µόλις σε 4 στις 10 επιχειρήσεις.

Το 37% των 525 Ελλήνων εργοδοτών που συµµετείχαν στην έρευνα αναµένει αύξηση του προσωπικού, το 23% περιµένει µείωση, ενώ το 37% δεν αναµένει καµία αλλαγή, ωστόσο παραµένει εξαιρετικά υψηλό (82%) το ποσοστό των εργοδοτών που αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση του ταλέντου που χρειάζονται.


Ποιοι κλάδοι έχουν δυσκολία στην εύρεση εξειδικευµένων υποψηφίων

Ο πιο ανταγωνιστικός κλάδος είναι η Πληροφορική (38%), αν και οι προθέσεις στον κλάδο µειώθηκαν κατά 5 µονάδες από το προηγούµενο τρίµηνο και κατά 1 µονάδα από πέρυσι. Η πλειονότητα (74%) των εργοδοτών Πληροφορικής αναφέρουν δυσκολία στην εύρεση των εξειδικευµένων υποψηφίων που χρειάζονται.

Ο κλάδος µε τη µεγαλύτερη αύξηση από το προηγούµενο τρίµηνο είναι οι Μεταφορές και Εφοδιαστική Αλυσίδα µε αύξηση 14%, καταγράφοντας τον υψηλότερο δείκτη (35%) στον συγκεκριµένο κλάδο από τότε που ξεκίνησε η παρακολούθηση, το 2ο τρίµηνο του 2008.

Οι προοπτικές απασχόλησης στον κλάδο της Βιοµηχανίας και Κατασκευών στην Ελλάδα διαµορφώνονται στο 15%, αυξηµένες κατά 9% από το προηγούµενο τρίµηνο και κατά 15% σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο πέρυσι.

Στον κλάδο των Χρηµατοοικονοµικών και Κτηµατοµεσιτικών οι Έλληνες εργοδότες αναφέρουν θετικές προθέσεις προσλήψεων (15%) µε µείωση -2% από το προηγούµενο τρίµηνο.

Ο κλάδος της Υγείας και των Βιοεπιστηµών αγγίζει το 10% (-7% από το προηγούµενο τρίµηνο) και ο κλάδος των Καταναλωτικών Αγαθών και Υπηρεσιών ανέρχεται σε 8% (+8% από το προηγούµενο τρίµηνο).

Ασθενέστερες προθέσεις προσλήψεων καταγράφουν η Ενέργεια και Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας, όπου ο δείκτης διαµορφώνεται στο -6 και ο κλάδος των Υπηρεσιών Επικοινωνίας µε προοπτικές απασχόλησης -13% (-38% από το προηγούµενο τρίµηνο και -58% σε σύγκριση µε την ίδια περίοδο πέρυσι).


Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια και η αισιοδοξία

Η πιο ανταγωνιστική περιφέρεια είναι η Ευρύτερη Περιφέρεια Αττικής (16%), σηµειώνοντας άνοδο 2 µονάδων από το προηγούµενο τρίµηνο και πτώση κατά 4 µονάδες από το 3ο τρίµηνο του 2023.

Οι Έλληνες εργοδότες σε µεγάλες επιχειρήσεις µε 5.000+ εργαζόµενους είναι οι πιο αισιόδοξοι (29%), σηµειώνοντας άνοδο 7 µονάδων από το προηγούµενο τρίµηνο και 12 µονάδων από πέρυσι. Αυτό το τρίµηνο εντοπίζονται οι χαµηλότερες προθέσεις που καταγράφηκαν σε µεγάλες εταιρείες µε 250-999 εργαζοµένους για πάνω από δύο χρόνια, σε σχέση µε το 2ο τρίµηνο του 2022, όταν ήταν -1%.


Άμεση διασύνδεση 

Παράλληλα, ξεπέρασαν τις 3.000 οι θέσεις εργασίας που έχουν αναρτηθεί στην καινοτόµο πλατφόρµα «Hot Jobs» στον ιστότοπο της ∆ΥΠΑ. Η πλατφόρµα dypa. gov.gr/hotjobs τέθηκε σε λειτουργία τον περασµένο Νοέµβριο, µε στόχο να κάνει ακόµη πιο εύκολη και άµεση τη διασύνδεση των πολιτών που ψάχνουν δουλειά µε τις επιχειρήσεις που αναζητούν προσωπικό, στις οποίες έχουν ήδη υποβληθεί πάνω από 3.500 βιογραφικά υποψηφίων.

Μέχρι σήµερα, περισσότερες από 100 µεγάλες και µεσαίες κυρίως επιχειρήσεις έχουν αναρτήσει στην πλατφόρµα προσφερόµενες θέσεις εργασίας, σε µεγάλο εύρος ειδικοτήτων, που αφορά κυρίως εξειδικευµένο επιστηµονικό προσωπικό, πληροφορική, τεχνικά επαγγέλµατα, ειδικότητες του τουρισµού και της εστίασης, γραµµατειακή υποστήριξη, πωλήσεις και logistics.

Πρόκειται για επιχειρήσεις που διαθέτουν θέσεις εργασίας σε όλη την Ελλάδα και δραστηριοποιούνται σε όλους τους κλάδους οικονοµικής δραστηριότητας, όπως βιοµηχανίες τροφίµων και ποτών, φαρµάκων, αλουµινίου, καυσίµων, δοµικών υλικών, συσκευασιών, καλλυντικών και υγιεινής, σε χονδρικό και λιανικό εµπόριο, υπεραγορές, ανανεώσιµες πηγές ενέργειας, τηλεπικοινωνίες κ.λπ.

Δημοσιεύθηκε στην «Απογευματινή»