Θα αυξηθούν τελικά ή όχι τα εµφιαλωµένα νερά από τα 50 στα 60 λεπτά του ευρώ µέσα στο καλοκαίρι; Θα επιβληθεί περιβαλλοντικό τέλος 20% επί της λιανικής τιµής σε αναψυκτικά, γάλατα, µπίρες, χυµούς και όσα ροφήµατα συσκευάζονται σε αλουµίνιο, γυαλί ή πλαστικό, εξαιτίας της καθιέρωσης του Συστήµατος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) και στην Ελλάδα;

*Διαβάστε εδώ: Ραυτόπουλος στα Παραπολιτικά 90,1: Την 1η Ιουλίου έρχονται ανατιμήσεις έως 20% στα νερά, τα αναψυκτικά, τους χυμούς και τις μπίρες


Τι αναφέρεται

Στην αγορά επικρατεί πραγµατικό αλαλούµ, καθώς πληροφορίες που κυκλοφόρησαν και αναπαράγονται µε ένταση τις τελευταίες ηµέρες φέρουν τη χώρα µας να καθιερώνει το ειδικό τέλος που θα πληρώνουν οι καταναλωτές για τις ρυπογόνες συσκευασίες (και στη συνέχεια αν τις επιστρέφουν θα παίρνουν πίσω τη διαφορά) από 1ης Ιουλίου.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος έσπευσε χθες, µέσα στον καταιγισµό των δηµοσιευµάτων για αυξήσεις 20% στην τελική τιµή των συσκευασιών, να διαψεύσει ότι έχει οριστεί συγκεκριµένη ηµεροµηνία εφαρµογής του µέτρου µε βάση εκδοθείσα Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία -όπως αναφέρει- «υποτίθεται πως έχει δηµοσιευθεί σε Φύλλο Εφηµερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) προ δύο µηνών, σχετικά µε την εφαρµογή του Συστήµατος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System - DRS) για τα πλαστικά και τα αλουµινένια µπουκάλια από τις αρχές Ιουλίου 2024». Στην ανακοίνωση διαψεύδεται µεν η έκδοση σχετικής απόφασης µέχρι σήµερα, αλλά δεν διευκρινίζεται αν έχει ετοιµαστεί, υπογραφεί ή πότε τελικά θα εφαρµοστεί το µέτρο.

Η πληροφορία που είχε υποστηρίξει µε δηλώσεις του στα Παραπολιτικά 90,1 FM ο πρόεδρος της Ένωσης Εργαζοµένων Καταναλωτών, Απόστολος Ραυτόπουλος, ήταν πως «την 1η Ιουλίου έρχονται ανατιµήσεις έως 20% σε νερά, αναψυκτικά, χυµούς και µπίρες» εξαιτίας της εισαγωγής του Συστήµατος Επιστροφής Εγγυοδοσίας (DRS) και στην Ελλάδα.

0,6 € αναμένεται να φτάσει η λιανική τιμή για ένα πλαστικό μπουκάλι νερού του μισού λίτρου

Αναφέρθηκε και σε Κοινή Υπουργική Απόφαση, που δηµοσιεύτηκε στην Εφηµερίδα της Κυβερνήσεως προ διµήνου, σύµφωνα µε την οποία η εφαρµογή του DRS στη χώρα µας θα ξεκινήσει την πρώτη µέρα του Ιουλίου και θα αφορά τις ακόλουθες συσκευασίες µιας χρήσης: αλουµίνιο έως 1 λίτρο, γυαλί έως 1,3 λίτρα και πλαστικό έως 3 λίτρα.

Οι συγκεκριµένες συσκευασίες χρησιµοποιούνται για προϊόντα όπως µπίρα, κρασί, νερό, αναψυκτικά, χυµοί, στιγµιαία ποτά και γάλα και υπολογίζεται ότι η αύξηση παραδείγµατος χάρη στο εµφιαλωµένο νερό θα είναι της τάξης των 10 λεπτών του ευρώ (0,6 ευρώ από 0,5 € το µπουκαλάκι). Το Σύστηµα Επιστροφής Εγγυοδοσίας (Deposit Return System - DRS) είναι ένα Σύστηµα Συλλογικής Εναλλακτικής ∆ιαχείρισης (ΣΣΕ∆) πανελλαδικής εµβέλειας. Ο νόµος που ψηφίστηκε το 2023 ορίζει ότι ο καταναλωτής κατά την αγορά ενός προϊόντος οφείλει να καταβάλλει ως εγγυοδοτικό αντίτιµο ένα επιπλέον ποσό για τη συσκευασία του, το οποίο θα λαµβάνει πίσω εφόσον την επιστρέψει.

Για να ξεκινήσει η διαδικασία, εκκρεµεί η υπογραφή κοινής απόφασης των υπουργών Ενέργειας και Ανάπτυξης, κάτι που -σύµφωνα µε το ΥΠΕΝ- δεν έχει ακόµη πραγµατοποιηθεί.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 12/06/2024