Με πολιτική απόφαση µπαίνει τέλος στην αγωνία τουλάχιστον 35.000 εργαζοµένων που ήταν ταυτόχρονα και συνταξιούχοι σε ∆ΕΚΟ και στους ΟΤΑ (Α΄ και Β΄ Βαθµού) και οι οποίοι έπρεπε να επιστρέψουν ποσά 25.000-85.000 ευρώ ως διαφορές που προέκυπταν από τους µισθούς που ελάµβαναν, σε σχέση µε αυτούς που έπρεπε να παίρνουν βάσει νόµου Κατρούγκαλου.

*Διαβάστε εδώ: Eurostat: Κάτω από το όριο της φτώχειας το 26% των Ελλήνων το 2023 - Το 4ο πιο υψηλό ποσοστό στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Πρόκειται για υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου (Ι∆ΑΧ), που συνέχισαν να εργάζονται και να αµείβονται από τον φορέα υπηρεσίας τους ενώ είχαν συνταξιοδοτηθεί µε τη µειωµένη κατά 30% σύνταξη.

Όµως, µε βάση τον νόµο του 2016, µετά τη συνταξιοδότησή τους, θα έπρεπε να µπουν στο αρχικό κλιµάκιο της υπηρεσίας του φορέα που απασχολούνταν.

Μάλιστα, όλο το προηγούµενο διάστηµα υπήρχαν φορείς που ζητούσαν την αναδροµική επιστροφή ποσών που προέκυπταν από τη διαφορά του 1ου κλιµακίου σε σχέση µε το κλιµάκιο, στο οποίο βρίσκονταν πριν από τη συνταξιοδότηση.


Τι προβλέπεται

Η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονοµικών προχώρησαν σε τροπολογία στο νοµοσχέδιο για τα ανασφάλιστα οχήµατα, σύµφωνα µε την οποία όσοι συνεχίζουν να απασχολούνται µετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησής τους διατηρούν το µισθολογικό κλιµάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης, δεν εξελίσσονται σε ανώτερα κλιµάκια, αλλά και δεν επιστρέφουν στο εισαγωγικό κλιµάκιο. Επίσης, δεν αναζητούνται ποσά που ήδη έχουν καταβληθεί.

Συγκεκριµένα, η τροπολογία προβλέπει ότι «οι υπάλληλοι µε σχέση εξαρτηµένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου διατηρούν το µισθολογικό κλιµάκιο που κατείχαν έως την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους και δεν εξελίσσονται µισθολογικά σε ανώτερο κλιµάκιο έως τη λύση της εργασιακής τους σχέσης, δεν καταλογίζονται, ούτε αναζητούνται τυχόν υπερβάλλουσες µισθολογικές απολαβές που έχουν καταβληθεί στους ανωτέρω υπαλλήλους εξαιτίας της µη κατάταξής τους στο εισαγωγικό κλιµάκιο µετά την υποβολή της αίτησης συνταξιοδότησής τους». Το θέµα είχε αποκαλύψει πριν από πέντε µήνες η «Α», όταν έγραφε ότι αναζητείται λύση για χιλιάδες υπαλλήλους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου που συνταξιοδοτήθηκαν από το 2016, καθώς η συγκεκριµένη διάταξη του νόµου Κατρούγκαλου δεν εφαρµόστηκε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ.

Για το προσωπικό (Ι∆ΑΧ και µόνιµοι µε ασφάλιση πρ. ΙΚΑΕΤΑΜ) δεν απαιτούνταν η προηγούµενη λύση της υπαλληλικής σχέσης και µετά την έναρξη ισχύος του ν. 4554/2018.

*Για παράδειγµα, αν κάποιος εργαζόµενος συνταξιοδοτήθηκε µε 27-29 χρόνια υπηρεσίας και βασικό µισθό στο 10ο µισθολογικό κλιµάκιο 1.468 ευρώ της ∆Ε κατηγορίας και συνεχίζει να εργάζεται στον ίδιο φορέα, εφόσον αποχωρήσει, θα πρέπει να επιστρέψει τις διαφορές από τα 928 ευρώ που είναι το εισαγωγικό κλιµάκιο, για όσα χρόνια λαµβάνει σύνταξη. Τουτέστιν, αν έχει συνταξιοδοτηθεί την τελευταία πενταετία, θα πρέπει να επιστρέψει 540 ευρώ για κάθε µήνα. ∆ηλαδή 540 € x 60 µήνες = 32.600 ευρώ.

Η πολιτική λύση διαφάνηκε στη Βουλή έπειτα από δύο διαδοχικές επερωτήσεις βουλευτών του κυβερνώντος κόµµατος, διά του υφυπουργού Οικονοµικών, Θάνου Πετραλιά, ο οποίος αφού παραθέτει τις διατάξεις του νόµου 4354/2016 σχετικά µε το µισθολογικό καθεστώς του ∆ηµοσίου, αναφέρει για το επίµαχο θέµα των συνταξιούχων πως «λαµβάνοντας υπόψη ότι ο νόµος δεν έχει τύχει οµοιόµορφης ερµηνείας και εφαρµογής από τους φορείς, εξετάζεται η εξεύρεση κατάλληλης λύσης για την αντιµετώπιση του προβλήµατος».

*Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή