Την άγουσα έχουν πάρει οι αυξήσεις στα συμβόλαια υγείας από όλες τις ασφαλιστικές εταιρείες που κυμαίνονται σε 10%-15%, πυροδοτώντας κύμα καταγγελιών από τους ασφαλισμένους.

*Διαβάστε εδώ: Ανασφάλιστα οχήματα: Έρχεται νέο πλαίσιο ελέγχων με ηλεκτρονικές διασταυρώσεις - Τι προβλέπεται για τα νέα τέλη κυκλοφορίας

Πρόκειται για αυξήσεις στα ασφάλιστρα υγείας, ιδίως στα παλιά ασφαλιστήρια συμβόλαια (ισόβιας ή μακροχρόνιας διάρκειας), με τα σημαντικότερα προβλήματα να αφορούν έλλειψη προσυμβατικής ενημέρωσης, αθέμιτες εμπορικές πρακτικές και παραπλάνηση καταναλωτών, άρνηση αποζημίωσης και αναπροσαρμογή ασφαλίστρων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ, η οποία έχει γίνει αποδέκτης δεκάδων καταγγελιών που αφορούν αύξηση των ασφαλίστρων, ιδίως στις συμβάσεις ασφάλισης υγείας ισόβιας ή μακροχρόνιας διάρκειας, κυμαίνεται στο ανώτατο όριο του δείκτη του Ιδρύματος Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), με περιπτώσεις μάλιστα που το ξεπερνούν. Ειδικότερα, ο δείκτης του ΙΟΒΕ για τη διετία 2021-2022 ενισχύθηκε κατά 14%, ενώ χωρίς την επίδραση της ηλικίας αυξήθηκε κατά 8,2%.

Οι ασφαλισμένοι βρίσκονται στη δυσάρεστη θέση είτε να αποδεχθούν τις αυξήσεις με σκοπό να διατηρήσουν σε ισχύ το συμβόλαιό τους, με σοβαρές οικονομικές επιπτώσεις στον προϋπολογισμό τους, είτε να διακόψουν την ισόβια ασφαλιστική τους σύμβαση. Από την ως άνω πρακτική διαφαίνεται καθαρά η πρόθεση των ασφαλιστικών εταιρειών να προχωρήσουν σε ακύρωση των ως άνω συμβολαίων.

Η ΕΚΠΟΙΖΩ έχει εκφράσει την έντονη αντίθεσή της στη νέα νομοθεσία ως προς την επιβολή του Ενιαίου Δείκτη Υγείας του ΙΟΒΕ ως δείκτη αναφοράς στις αυξήσεις των ασφαλίστρων.

Επιπλέον, ο εν λόγω δείκτης -ενώ θα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμος και ελέγξιμος από τον ασφαλισμένο- υπολογίζεται με βάση μία πολύπλοκη και δυσνόητη μεθοδολογία που απαιτεί εκτέλεση συνεχών μαθηματικών πράξεων από μέρους του καταναλωτή, ενώ συγχρόνως περιλαμβάνει δεδομένα και όρους της ασφαλιστικής αγοράς που απαιτούν εξοικείωση με ειδικές ασφαλιστικές γνώσεις. Ταυτόχρονα, η Ένωση Καταναλωτών ζητά από τα υπουργεία να προχωρήσουν αμέσως: Στην τροποποίηση του νομοθετικού πλαισίου, ώστε να εξαλειφθούν οι καταχρηστικές πρακτικές των ασφαλιστικών εταιρειών σχετικά με τις υπέρογκες αυξήσεις των ασφαλίστρων. Σε συστηματικούς ελέγχους τόσο στις ασφαλιστικές εταιρείες όσο και στους ασφαλιστικούς διαμεσολαβητές για την ορθή τήρηση της νομοθεσίας και την επιβολή κυρώσεων σε περιπτώσεις παράβασής της. Στη δημιουργία εργαλείου σύγκρισης τιμών, ώστε να αποτυπώνει και να συγκρίνει τα προσφερόμενα προγράμματα των εταιρειών, στο πλαίσιο της βέλτιστης ενημέρωσης των καταναλωτών.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»