Στην τελική ευθεία εισέρχεται η εξαγορά καταπατηµένων εκτάσεων του ∆ηµοσίου από ιδιώτες που πληρούν τις προϋποθέσεις του νόµου, καθώς -σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του υπουργείου Οικονοµικών- η ηλεκτρονική πλατφόρµα για την υποβολή των αιτήσεων θα ανοίξει µέσα στο καλοκαίρι.

*Διαβάστε εδώ: Αυξήσεις "φωτιά" έως 15% στα ασφάλιστρα υγείας, κυρίως παλαιών συμβολαίων

Στόχος είναι να υπάρξει οριστική και καθαρή λύση σε ένα χρόνιο πρόβληµα µε ατέρµονες και αδιέξοδες δικαστικές διαµάχες µεταξύ ∆ηµοσίου και ιδιωτών, ενισχύοντας ταυτόχρονα τα κρατικά ταµεία µε έσοδα άνω των 500.000.000 ευρώ σε βάθος 5 ετών.


Πρόσθετα μπόνους

Μάλιστα, για την επιτάχυνση των διαδικασιών για την εξαγορά 89.928 καταπατηµένων εκτάσεων του ∆ηµοσίου, το υπουργείο Οικονοµικών προχώρησε σε αλλαγές στο υφιστάµενο πλαίσιο που προβλέπουν πρόσθετα µπόνους για τους κατόχους ακινήτων που βρίσκονται σε δικαστική διαµάχη µε το ∆ηµόσιο, κατάργηση της προϋπόθεσης ύπαρξης κτίσµατος και έξτρα πίστωση χρόνου για τις περιπτώσεις µε ελλιπή δικαιολογητικά. ∆υνατότητα εξαγοράς έχουν όσοι κατέχουν καταπατηµένα κτήµατα ή κτίσµατα πάνω από 30 έτη, αλλά µε ειδικούς περιορισµούς, το ύψος του τιµήµατος καθορίζεται µε βάση την αντικειµενική τιµή, ενώ µειώνεται έως κι 80% ανάλογα µε την χρόνο κατοχής, την «κοινωνική ταυτότητα», το ύψος του εισοδήµατος και το είδος του ακινήτου. Η εξόφληση µπορεί να γίνει σε έως 60 µηνιαίες δόσεις µε ελάχιστο ποσό τα 100 ευρώ.


Τι αλλάζει

Αναλυτικότερα, στη διαδικασία εξαγοράς των καταπατηµένων επέρχονται οι εξής αλλαγές:

1. Καταργείται η προϋπόθεση ύπαρξης κτίσµατος για την υποβολή της αίτησης (το υφιστάµενο πλαίσιο προβλέπει ότι πρέπει να υπάρχει κτίσµα που έχει ανεγερθεί το αργότερο έως 31/12/1991 σε περίπτωση 30ετούς κατοχής και το αργότερο έως 31/12/1981 σε περίπτωση 40ετούς κατοχής).

2. ∆εν επιτρέπεται η εξαγορά ακινήτου µε αυθαίρετο κτίσµα.

3. Απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση του δικαιώµατος είναι η δήλωση του ακινήτου στο έντυπο Ε9 για τα πέντε τουλάχιστον χρόνια που προηγούνται, προκειµένου να είναι σαφές ότι οι αιτούντες θεωρούσαν πως το ακίνητο είναι δικό τους.

4. Τίθεται δεκαήµερη προθεσµία για την ενηµέρωση του αιτούντος σε περίπτωση που λείπουν δικαιολογητικά. Η απαίτηση για προσκοµιδή αεροφωτογραφιών καταργείται, καθώς δεν εξετάζεται πλέον η ύπαρξη ή µη ακινήτου.

5. Επεκτείνεται η δυνατότητα του ∆ηµοσίου να αποφασίσει εξαίρεση από το δικαίωµα εξαγοράς για λόγους δηµοσίου συµφέροντος.

6. Το τίµηµα εξαγοράς σε ειδικές περιπτώσεις αµφισβήτησης της κυριότητας του δηµοσίου ακινήτου διαµορφώνεται µε έκπτωση από 50% έως 70%.

7. Υπάρχει ειδική πρόβλεψη για ακίνητο που καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες του αιτούντος ή του αρχικού δικαιοπαρόχου ως αποτέλεσµα µαζικής εγκατάστασης πληθυσµιακών οµάδων πριν από το 1964. Σε αυτή την περίπτωση το τίµηµα αντιστοιχεί στο 20% της αντικειµενικής αξίας του ακινήτου.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 13/06/2024