Η «αρχή του τέλους» για τα 15,7 δισεκατοµµύρια ευρώ των ταµειακών διαθεσίµων που τελούν υπό την εποπτεία του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας (ESM) και βρίσκονται σε χωριστό «µαξιλάρι», µε την κυβέρνηση να προχωρά για πρώτη φορά σε νέες αποπληρωµές ακριβών µνηµονιακών δανείων ύψους 8 δισ. ευρώ µε χρήµατα από τον συγκεκριµένο «κουµπαρά».

*Διαβάστε εδώ: Αναδρομικά: Σε τρεις δόσεις τα 2,1 δισ. ευρώ - Το σχέδιο επιστροφής των περικοπών από επικουρικές συντάξεις και δώρα σε 350.000 δικαιούχους

Το οικονοµικό επιτελείο είχε βρεθεί το προηγούµενο διάστηµα σε προχωρηµένες συζητήσεις µε τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισµού Σταθερότητας, Πιερ Γκρεµένια, προκειµένου να δοθεί αυτή η δυνατότητα στην Ελλάδα, καθώς πρόκειται για ένα ποσό που είχε λάβει το 2018 στο πλαίσιο της συµφωνίας για το χρέος ώστε να µπορεί να δανείζεται φθηνότερα από τις αγορές. Με δεδοµένο όµως ότι η χώρα βρίσκεται σε διαφορετική φάση από τότε που δηµιουργήθηκε αυτό το «µαξιλάρι», καθώς έχει ανακτήσει την επενδυτική βαθµίδα αλλά και τη σχέση εµπιστοσύνης µε τους επενδυτές, αυτό που διαπραγµατεύεται µε τους θεσµούς είναι η αξιοποίηση αυτού του ποσού στη µάχη για την ταχύτερη µείωση του δηµόσιου χρέους που το 2023 έκλεισε στα 356 δισ. ευρώ.


Τι σχεδιάζεται

Σύµφωνα µε τον κυβερνητικό σχεδιασµό, τον Σεπτέµβριο θα ζητηθεί από τον ESM η ειδική άδεια για να σπάσει αυτός ο «κουµπαράς», έτσι ώστε από τα κεφάλαια αυτά ποσό ύψους 5 δισ. ευρώ να κατευθυνθεί στη νέα πρόωρη αποπληρωµή διµερών δανείων του πρώτου µνηµονίου τον ερχόµενο ∆εκέµβριο, µαζί µε επιπλέον 3 δισ. ευρώ από τα ταµειακά διαθέσιµα του ελληνικού ∆ηµοσίου (αποτελούν διαθέσιµα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης, έσοδα από προηγούµενες εκδόσεις οµολόγων, καθώς και πρωτογενή πλεονάσµατα προηγούµενων ετών). Τα δάνεια που θα σβήσει η Ελλάδα ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ και αφορούν την περίοδο 2026-2028. Πρόκειται για την τρίτη διαδοχικά πρόωρη αποπληρωµή διµερών δανείων, καθώς τον ∆εκέµβριο του 2022 το ελληνικό κράτος έβγαλε από τον χάρτη το πρώτο γραµµάτιο από το ευρωπαϊκό δάνειο του GLF ύψους 2,645 δισ. ευρώ, ακολούθησε µία ακόµη εξαγορά ύψους 5,29 δισ. ευρώ από το πρώτο πρόγραµµα διάσωσης, µε αποτέλεσµα να µειώνεται αισθητά το βάρος αυτών των υποχρεώσεων (31,5 δισ. ευρώ) και να παίρνει ανάσες, καθώς από τον Απρίλιο του 2022 έχουν βγει από τη µέση οι οφειλές προς το ∆ΝΤ.


Ελάφρυνση

Στόχος αυτής της κίνησης είναι να µειωθεί το δηµόσιο χρέος και να ελαφρυνθεί η χώρα από τον εξωτερικό δανεισµό, κάτι που αποτελεί βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Η µείωση του χρέους τόσο ως ποσοστό του ΑΕΠ όσο και σε απόλυτα µεγέθη και κατ’ επέκταση ο περιορισµός του κόστους εξυπηρέτησής του µειώνει αντίστοιχα τις δαπάνες του προϋπολογισµού για τόκους και απελευθερώνει πόρους για την ανάπτυξη.

*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή» στις 14/06/2024