Αλµα 30% στον µέσο φόρο για έναν στους τρεις φορολογούµενους µε χρεωστικό εκκαθαριστικό δείχνουν τα στοιχεία από τη µέχρι τώρα εκκαθάριση των δηλώσεων της ΑΑ∆Ε, καθώς έχει αυξηθεί στα 1.195 ευρώ από 919 ευρώ που ήταν πέρυσι στο αντίστοιχο δείγµα.

Το πιο πιθανό είναι ο λογαριασµός της «λυπητερής» µε την εφορία να διαφοροποιηθεί ακόµη περισσότερο και ενδεχοµένως να ανέβει ακόµη πιο ψηλά λόγω της αύξησης των εισοδηµάτων και του τεκµαρτού τρόπου φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών που φέτος κάνει τη διαφορά στις εισπράξεις.

Ενόψει των προσφυγών που θα κατατεθούν στο Συµβούλιο της Επικρατείας, στα Πρωτοδικεία και τη ∆ιεύθυνση Επίλυσης ∆ιαφορών της ΑΑ∆Ε, η Συντονιστική Επιτροπή Ελεύθερων Επαγγελµατιών-Επιστηµόνων Επαγγελµατοβιοτεχνών και Εµπόρων έχει διοργανώσει σήµερα συγκέντρωση διαµαρτυρίας έξω από το Συµβούλιο της Επικρατείας.

Οι δηλώσεις που έχουν ανεβεί στο TAXIS ανέρχονται σε 2.300.000 σε σύνολο 6.600.000 που είχαν υποβληθεί πέρυσι, ωστόσο υπάρχει ακόµη αρκετός χρόνος καθώς η καταληκτική προθεσµία εκπνέει στις 26 Ιουλίου, ενώ 1.300.000 δηλώσεις θα υποβληθούν φέτος αυτόµατα από το σύστηµα.

Διαβάστε ακόμα: Ελεύθεροι επαγγελματίες: Παράθυρο για αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος

ΑΑΔΕ: Η «ακτινογραφία» των εκκαθαριστικών

Τώρα, από τα εκκαθαριστικά σηµειώµατα που έχουν εκδοθεί προκύπτει η εξής «ακτινογραφία»:
  • Το 50,01% των δηλώσεων που έχουν υποβληθεί είναι µηδενικού φόρου και ανέρχεται στον αριθµό του 1.115.374.
  • Για το 21,39% των φορολογικών δηλώσεων προέκυψε επιστροφή φόρου, που κατά µέσον όρο φθάνει τα 311 ευρώ. Με βάση τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε επιστροφή φόρου δικαιούνται 476.204 φορολογούµενοι, µε το συνολικό ποσό να φθάνει τα 148.300.000 ευρώ.
  • Το 28,5% των φορολογουµένων καλείται να πληρώσει επιπλέον φόρο για τα εισοδήµατα που απέκτησε το προηγούµενο έτος.
Συγκεκριµένα, για 636.498 δηλώσεις το αποτέλεσµα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, µε το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 760.900.000 ευρώ. Ο µέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 1.195 ευρώ, 30% αυξηµένος σε σχέση µε το αντίστοιχο περσινό δείγµα των εκκαθαριστικών σηµειωµάτων, µε την πρόσθετη επιβάρυνση να οφείλεται αποκλειστικά στον τεκµαρτό τρόπο φορολόγησης των ελεύθερων επαγγελµατιών.

Τρόποι αποπληρωμής

Οι φορολογούµενοι µε χρεωστικό εκκαθαριστικό έχουν τη δυνατότητα να αποπληρώσουν τον φόρο µε διάφορους τρόπους και σε περισσότερες από 8 δόσεις που παρέχει το υπουργείο Οικονοµικών. Η νοµοθεσία δίνει τη δυνατότητα στους οφειλέτες του ∆ηµοσίου να κάνουν χρήση της πάγιας ρύθµισης του υπουργείου Οικονοµικών, ενώ όσοι εξοφλήσουν εφάπαξ τον φόρο έως τις 31 Ιουλίου θα έχουν έκπτωση 3%.

Ο φετινός φόρος εισοδήµατος µπορεί να αποπληρωθεί µε την πάγια ρύθµιση η οποία προσφέρει έως και 24 δόσεις, που όµως είναι έντοκες. Το επιτόκιο φτάνει στο 4,34% για τις 12 δόσεις και στο 5,84% για τις 24 δόσεις. Για την ένταξη στη ρύθµιση δεν χρειάζεται να έχει καταστεί ληξιπρόθεσµη καµία δόση της οφειλής του εκκαθαριστικού. Η αίτηση για την υπαγωγή στη ρύθµιση πρέπει να συµπληρωθεί και να υποβληθεί ηλεκτρονικά µαζί µε σχετική υπεύθυνη δήλωση.


Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή