Με σημαντικές περικοπές στις συντάξεις χηρείας θα έρθουν αντιμέτωποι χιλιάδες δικαιούχοι -πάνω από 60.000- στους οποίους δεν έγινε η μείωση κατά 50%, όπως ορίζει ο νόμος, μετά το πέρας της τριετίας χορήγησης της παροχής.

Συγκεκριμένα, η χορήγηση της παροχής και στους δικαιούχους που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα, βάσει νόμου, πρέπει να μειωθεί κατά 50% μετά την πάροδο της τριετίας (από το 70% στο 35%) σε περίπτωση ανάληψης εργασίας ή συνταξιοδότησης.

Το πρόβλημα αφορά και στην καταβολή της εθνικής σύνταξης, που θα πρέπει να χορηγείται σε μόνο μία από όσες συντάξεις εισπράττει ο ίδιος δικαιούχος.

Σημειώνεται ότι από τον Οκτώβριο του 2020 «κουρεύτηκαν» μόνο του δημοσίου και του ΟΓΑ (ΟΠΕΚΑ).

Διαβάστε ακόμα: Τέλος στην αγωνία 145.000 συνταξιούχων: Πολιτική λύση επιλέγει η κυβέρνηση, διαγράφοντας τις αναδρομικές επιστροφές μισθών και συντάξεων χηρείας


Glomex Player(40599x1hkkig7d8l, v-d2209dpww4pt)


Συντάξεις χηρείας: Τα 3 πιθανά σενάρια

α) Στην περίπτωση 2 συντάξεων, επιλογή για μείωση κατά 50% της μικρότερης.

β) Να περικοπεί κατά 35% μόνο το τμήμα της εθνικής σύνταξης των 427€ και όχι και το ανταποδοτικό τμήμα, δηλαδή όχι το σύνολο της σύνταξης χηρείας.

γ) Η επιστροφή των ποσών που έλαβαν οι συνταξιούχοι εξαιτίας του ότι δεν έγινε η περικοπή να γίνει σε πολλές δόσεις από το ποσό της σύνταξης που λαμβάνουν.


Προβληματισμός στην κυβέρνηση

Λύση στον «γόρδιο δεσμό» των συντάξεων χηρείας θα επιχειρήσει να δώσει το υπουργείο Εργασίας. 

Η διάταξη σύμφωνα με πληροφορίες έχει προβληματίσει ιδιαίτερα την κυβέρνηση.

Νομικοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση θα κληθεί να καταθέσει ρύθμιση, καθώς, αν προσφύγουν οι δημόσιοι υπάλληλοι δικαστικά, θα κληθεί να τους επιστρέψει αναδρομικά τα ποσά της παρακράτησης.