Τσουχτερό πρόστιµο και λουκέτο 48 ωρών επέβαλε η Ανεξάρτητη Αρχή ∆ηµοσίων Εσόδων (ΑΑ∆Ε) σε κατάστηµα πώλησης ρούχων της γνωστής πολυεθνικής αλυσίδας H&M στο Σύνταγµα, επειδή δεν διαβίβασε περισσότερες από 21.000 αποδείξεις στο ηλεκτρονικό σύστηµα myDATA.

Οι εφοριακοί επισκέφθηκαν το κατάστηµα µε βάση τα στοιχεία που είχαν στη διάθεση τους στα tablets τους από το σύστηµα ΕΛΕΓΧΟΣ live, που βλέπει σε πραγµατικό χρόνο τη φορολογική συµπεριφορά των επιχειρήσεων.

Διασταυρώσεις

Ακολούθησε εξονυχιστικός έλεγχος που έφερε στο φως τα «κόλπα» που χρησιµοποιούν επιχειρήσεις και επαγγελµατίες για να κρύβουν τα πραγµατικά έσοδά τους. Όπως διαπιστώθηκε, οι ταµειακές µηχανές είχαν σταµατήσει την «οn line» διασύνδεσή τους µε την Ανεξάρτητη Αρχή σχεδόν ένα 6µηνο, δηλαδή από τις 15 Ιανουαρίου έως τις 12 Ιουνίου της φετινής χρονιάς. Τούτο είχε αποτέλεσµα αποδείξεις αξίας 576.000 ευρώ µαζί µε τον ΦΠΑ 111.500 ευρώ να είναι «άφαντες» για την εφορία, καθώς η επιχείρηση, ενώ τις έκοβε, δεν τις διαβίβαζε -όπως όφειλε- στην ΑΑ∆Ε. Ο αριθµός των «αόρατων» αποδείξεων έφθασε τις 21.100. Στην επιχείρηση επιβλήθηκε πρόστιµο 56.000 ευρώ, όπως προβλέπει ο νόµος, και στο κατάστηµα µπήκε λουκέτο για 48 ώρες. Ταυτόχρονα, οι ελεγκτές εξετάζουν και τις κινήσεις και άλλων καταστηµάτων της γνωστής αλυσίδας ρούχων, για να διαπιστώσουν αν υπάρχουν και εκεί αντίστοιχες παραβάσεις

Κατάσταση συναγερμού

Πρόκειται για το δεύτερο µεγάλο κρούσµα µη διαβίβασης στοιχείων αποδείξεων στην ΑΑ∆Ε µετά το κατάστηµα γνωστής αλυσίδας σουπερµάρκετ που πιάστηκε στα δίχτυα των ελεγκτών ύστερα από καταγγελία που έγινε στην εφαρµογή appodixi. Ήδη πάντως ο φοροελεγκτικός µηχανισµός βρίσκεται σε κατάσταση συναγερµού, θέτοντας σε εφαρµογή σχέδιο µε περισσότερους από 40.000 επιτόπιους ελέγχους µε λάπτοπ, τάµπλετ και το ΕΛΕΓΧΟΣ live µε στόχο τον εντοπισµό περιπτώσεων απόκρυψης τζίρου και µη απόδοσης ΦΠΑ από επαγγελµατίες και επιχειρήσεις.

Το βάρος θα πέσει στην έκδοση αποδείξεων και τη διαβίβασή τους στην ηλεκτρονική εφαρµογή myDATA, καθώς και τη διασύνδεση των ταµειακών µηχανών µε τα POS, ενώ οι ελεγκτές θα διενεργούν εξπρές διασταυρώσεις στοιχείων µε φορολογικές δηλώσεις, θα βλέπουν το «φορολογικό ιστορικό» του επαγγελµατία ή της επιχείρησης και θα προχωρούν στην έκδοση και την κοινοποίηση σηµειώµατος για τα αποτελέσµατα του ελέγχου, µε βάση τα οποία θα επιβάλλονται τσουχτερές κυρώσεις σε περίπτωση που διαπιστώνουν απόκρυψη τζίρου και µη απόδοση του ΦΠΑ.

Ποινολόγιο


Ειδικότερα, σύµφωνα µε τη νοµοθεσία οι ελεγκτές, ανάλογα µε τη βαρύτητα της παράβασης, θα προχωρούν στο κλείσιµο καταστηµάτων:

1. Άµεσα για 48 ώρες, εφόσον διαπιστώνεται η µη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση πλέον των 10 προβλεπόµενων παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ή, ανεξαρτήτως του πλήθους, η καθαρή αξία των αγαθών ή υπηρεσιών για τα οποία δεν εκδόθηκαν παραστατικά πώλησης ή αυτά εκδόθηκαν ανακριβώς υπερβαίνει τα 500 ευρώ.

2. Αµελλητί για 96 ώρες, εφόσον εντός του ίδιου ή του επόµενου φορολογικού έτους από τις διαπιστώσεις της ως άνω περίπτωσης διαπιστώνεται εκ νέου στην ίδια ή σε άλλη επαγγελµατική εγκατάσταση του υπόχρεου η µη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

3. Αµελλητί για 10 ηµέρες, κάθε φορά που εντός 2 φορολογικών ετών διαπιστώνεται η µη έκδοση ή η ανακριβής έκδοση τουλάχιστον 3 παραστατικών πώλησης, από τον ίδιο έλεγχο, ανεξαρτήτως αξίας αυτών.

4. Σε κάθε περίπτωση παραβίασης της αναστολής λειτουργίας της επαγγελµατικής εγκατάστασης, δηλαδή για σπάσιµο της σφράγισης που έχει επιβληθεί, επιβάλλεται κάθε φορά επιπλέον αναστολή λειτουργίας για 10 ηµέρες.

Δημοσιεύτηκε στην Απογευματινή