Σηµαντικές αλλαγές και τροποποιήσεις σχεδιάζονται στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης τόσο για το πρόγραµµα «Σπίτι µου 2», µε τη συµφωνία για τη χρηµατοδότηση του 85% του προγράµµατος από το Ταµείο Ανάκαµψης να βρίσκεται πολύ κοντά, όσο και για το «Ανακαινίζω-Νοικιάζω», στο οποίο αναµένεται να ανέβει το ποσοστό επιδότησης από το 40% στο 60% των δαπανών.

Διαβάστε ακόμα: Έρευνα ''καμπανάκι'': Οι συνθήκες στέγασης των νεότερων γενεών στην Ελλάδα, επηρεάζουν, και τις δημογραφικές εξελίξεις

Τι αλλάζει στη στεγαστική πολιτική της κυβέρνησης

Συγκεκριµένα, σύµφωνα µε ασφαλείς πληροφορίες, η κυβέρνηση και τα υπουργεία Οικονοµικών και Κοινωνικής Συνοχής βρίσκονται πολύ κοντά σε συµφωνία µε το Ταµείο Ανάκαµψης, ώστε να χρηµατοδοτήσει τη συνέχεια του επιτυχηµένου προγράµµατος στεγαστικής πολιτικής µε 1,7 δισ. ευρώ, ενώ άλλα 300.000.000 ευρώ θα καλυφθούν από τον κρατικό προϋπολογισµό, ώστε να εξασφαλιστεί ο δανεισµός 20.000 οικογενειών.

Το νέο σχέδιο που θα τρέξει από τον Ιανουάριο του 2025 θα προβλέπει σε σχέση µε το αρχικό διευρυµένα ηλικιακά όρια για δικαιούχους 30-50 ετών, καθώς και διευρυµένα εισοδηµατικά κριτήρια µέχρι 40.000 ευρώ. Ταυτόχρονα, αναµένεται να αρθεί και το σκέλος της παλαιότητας κτιρίων που ήταν µέχρι 15 χρόνια και να διευρυνθεί στα 30 χρόνια λόγω της αδυναµίας της αγοράς να καλύψει τις ανάγκες.


Ο νέος κύκλος του προγράµµατος απόκτησης πρώτης κατοικίας θα αποτελέσει συνέχεια του πετυχηµένου προγράµµατος «Σπίτι µου» για νέους και ζευγάρια έως και 39 ετών, θα έχει ύψος 2 δισ. ευρώ και πάνω από 20.000 δικαιούχους. Υπενθυµίζεται πως µέσα από το προηγούµενο πρόγραµµα συνολικού προϋπολογισµού 1 δισ. ευρώ έχουν εκταµιευτεί 6.305 δάνεια για αγορά ακινήτου, ενώ στο τέλος του χρόνου 9.155 νέα ζευγάρια θα έχουν αποκτήσει το δικό τους σπίτι.

Προϋποθέσεις

Οι άξονες του νέου προγράµµατος που «ξεκλειδώνουν» την ένταξη των δικαιούχων σε αυτό είναι:
  • Τα εισοδηµατικά κριτήρια θα διευρυνθούν, ώστε να περιλαµβάνουν περισσότερους δικαιούχους. Σήµερα το εισοδηµατικό όριο είναι στις 24.000 € δοµένου ότι θα υπάρχει συµµετοχή του Ταµείου Ανάκαµψης και των τραπεζών. Ωστόσο, εκτιµάται πως θα ληφθεί ειδική πρόνοια µηδενικού επιτοκίου και πλήρους κάλυψης από το κράτος για τους τρίτεκνους και πολύτεκνους.
  • Αναβαθµίζεται η εµπλοκή των τραπεζών, γιατί αφενός για τα δάνεια του Ταµείου Ανάκαµψης οι τράπεζες παίζουν για το ζευγάρι, ενώ αυξάνεται κατά 3.000 € ανά τέκνο. Για τη µονογονεϊκή οικογένεια το εισοδηµατικό κριτήριο αυξάνεται στις 27.000 € και 3.000 € ανά τέκνο. Ο µέσος όρος ηλικίας των δανειοληπτών είναι τα 34 έτη και περίπου µε µέσο εισόδηµα 16.000 €.
  • Το επιτόκιο δανεισµού µπορεί να κυµαίνεται σε µικρότερα επίπεδα, δετον ρόλο του αξιολογητή των επενδυτικών προτάσεων συµµετέχοντας στη χρηµατοδότηση µε ποσοστό 30% και αφετέρου για σπίτια µεγαλύτερης αξίας οι δικαιούχοι θα έπρεπε να πάρουν πρόσθετο δάνειο -εκτός από το στεγαστικόχωρίς επιδότηση, για να καλύψουν το µεγαλύτερο µέρος της εµπορικής αξίας του ακινήτου.
Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή