Σε στοχευµένες παρεµβάσεις στο καθεστώς φορολόγησης 735.000 ελεύθερων επαγγελµατιών και αυτοαπασχολουµένων, προκειµένου να αποτραπούν άδικες και οριζόντιες επιβαρύνσεις από τα τεκµήρια, αναµένεται να προχωρήσει το οικονοµικό επιτελείο µετά το πέρας της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.

*Διαβάστε εδώ: "Σπίτι µου 2" από το Ταµείο Ανάκαµψης: Κοντά σε συµφωνία για χρηµατοδότηση κατά 85% των 2 δισ. ευρώ του νέου κύκλου - Φθηνά στεγαστικά δάνεια για 20.000 οικογένειες δικαιούχων 30-50 ετών

Στο τραπέζι του υπουργείου Οικονοµικών βρίσκονται σενάρια για αλλαγές στο πλαίσιο και τη διαδικασία αµφισβήτησης, ώστε να µην επηρεαστεί ο βασικός πυρήνας της µεταρρύθµισης. Από τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε προκύπτει ότι ελάχιστοι επαγγελµατίες αµφισβητούν το νέο σύστηµα φορολόγησης, µε τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, να αφήνει, ωστόσο, ανοιχτό παράθυρο για βελτιώσεις, χωρίς όµως να αλλάζει ο πυρήνας της µεταρρύθµισης.

«Καταλαβαίνω την αντίδραση και το αίσθηµα της αδικίας, αλλά το τεκµήριο είναι “µαχητό”», ανέφερε ο πρωθυπουργός σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθµό Alpha, για να σηµειώσει πως «δεν θα κάνουµε πίσω στη µεταρρύθµιση», ίσως γίνουν κάποιες βελτιώσεις, αλλά ο πυρήνας δεν θα αλλάξει. «Να κρατήσετε ότι θα έχουµε µόνο επιµέρους διορθώσεις, αν υπάρχουν κάποιες κατάφωρες αδικίες, τις οποίες και θα βρούµε τώρα στην πορεία. Αλλαγή στον κεντρικό πυρήνα της πολιτικής µας δεν θα υπάρξει», ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι το νέο σύστηµα φορολόγησης θα επαναξιολογηθεί όταν θα ολοκληρωθεί η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και, εφόσον διαπιστωθεί ότι υπάρχουν αδικίες, θα γίνουν διορθωτικές κινήσεις.

«Η προσδοκία είναι στους ελεύθερους επαγγελµατίες τα εισοδήµατά τους να είναι πολύ πάνω από το τεκµαρτό και να µην τους αφορά. Αυτό σηµαίνει πραγµατική ανάπτυξη. ∆εν νοµίζω ότι κάποιος θέλει να ζει µε 5.000 ή 7.000 ή 8.000 ευρώ εισόδηµα τελικά τον χρόνο. Αυτή είναι η προσδοκία µιας ανάπτυξης: να κερδίζουν πολύ παραπάνω από το τεκµαρτό και στη συνέχεια να φορολογούνται προφανώς γι’ αυτό το οποίο δηλώνουν», τόνισε ο πρωθυπουργός.

Πάντως, ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, αναφερόµενος στο θέµα στον τηλεοπτικό σταθµό ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι «όταν περάσαµε τον νόµο, αναγνώρισα ότι είναι δυσάρεστο για κάποιους, όµως όταν διαπιστώνουµε ένα πρόβληµα, πρέπει µε κάποιον τρόπο να το αντιµετωπίζουµε. Ήταν µια παρέµβαση µε χρώµα κοινωνικής δικαιοσύνης και τα τεκµήρια αυτά είναι µαχητά, είναι ανοιχτά, δηλαδή σε αµφισβήτηση από τους ενδιαφεροµένους. Αν κάποιος προτείνει να συνεχίσει να πληρώνει ο µέσος µισθωτός περισσότερα, ας βγει να το υποστηρίξει».


Η αµφισβήτηση

Παρά τις επιβαρύνσεις από τον τεκµαρτό τρόπο φορολόγησης, καθώς το ποσόν του πληρωτέου φόρου είναι διπλάσιο έως και τριπλάσιο σε σχέση µε πέρυσι, ο αριθµός των επαγγελµατιών που επιλέγουν τον δρόµο της αµφισβήτησης των τεκµηρίων, είτε επικαλούµενοι αντικειµενικούς λόγους είτε ζητώντας τη διενέργεια ελέγχου, όπως προαναφέρθηκε, είναι αρκετά περιορισµένος.

Σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε, µέχρι στιγµής στην ηλεκτρονική πλατφόρµα της έχουν υποβληθεί 255 προθέσεις αµφισβήτησης του ελάχιστου τεκµηρίου εισοδήµατος και έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες για 24 περιπτώσεις.

Ωστόσο, αν και είναι νωρίς για ασφαλή συµπεράσµατα, δεδοµένου ότι έχουν υποβληθεί περίπου 2 εκατ. φορολογικές δηλώσεις σε σύνολο 6,6 εκατ., φαίνεται ότι ο αριθµός των «αµφισβητιών» θα κινηθεί σε «ρηχά νερά».

Η αποχή των ελεύθερων επαγγελµατιών από την αµφισβήτηση των τεκµηρίων συνδέεται µε το γεγονός ότι όσοι ζητήσουν έλεγχο θα περάσουν από «ψιλό κόσκινο» για την εισοδηµατική και περιουσιακή τους κατάσταση, και µάλιστα σε βάθος πενταετίας, µε κίνδυνο να επιβαρυνθούν µε επιπλέον φόρο, αλλά και πρόστιµα.

Υπενθυµίζεται ότι οι ελεύθεροι επαγγελµατίες που θεωρούν ότι αδικούνται από το ελάχιστο τεκµαρτό εισόδηµα και έχουν τη δυνατότητα να ζητήσουν τη διενέργεια ελέγχου θα πρέπει να συµπληρώνουν ένα αναλυτικό ερωτηµατολόγιο για πηγές εισοδήµατος, τραπεζικούς λογαριασµούς, χρεωστικές, πιστωτικές και προπληρωµένες κάρτες, κρυπτονοµίσµατα, ταξίδια στο εξωτερικό, δίδακτρα, µετρητά, ακόµα και για τις δαπάνες για ασφάλιστρα, ρεύµα, νερό και τηλέφωνο.

Να σηµειωθεί ότι το κράτος εισπράττει σήµερα 1,709 δισ. ευρώ (1,331 δισ. από τον φόρο εισοδήµατος και 378 εκατ. από το τέλος επιτηδεύµατος) από τη φορολογία των ελεύθερων επαγγελµατιών και µε την εφαρµογή του νέου συστήµατος προβλέπεται ότι τα έσοδα θα αυξηθούν κατά 606 εκατ. ευρώ, αν συνυπολογιστεί η κατάργηση του τέλους επιτηδεύµατος. Επίσης, µεγάλες ανατροπές θα έρθουν και στα επιδόµατα, καθώς τουλάχιστον 100 εκατ. ευρώ εκτιµάται ότι θα εξοικονοµηθούν από αυτά που θα χάσουν οι επαγγελµατίες. Επισηµαίνεται ότι σύµφωνα µε τις εκτιµήσεις του υπουργείου Οικονοµικών από τους 735.000 ελεύθερους επαγγελµατίες, οι 473.000, δηλαδή 6 στους 10, θα καταβάλουν µεγαλύτερο φόρο κατά µέσον όρο 1.444 ευρώ ο καθένας, ενώ 138.000 θα έχουν µείωση της φορολογικής επιβάρυνσης κατά 560 ευρώ κατά µέσον όρο ο καθένας και 124.000 δεν θα έχουν επιβάρυνση ή ελάφρυνση.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 16/06/2024