Τις τέσσερις βασικές προτεραιότητες και θέσεις, αναφορικά µε την «επόµενη µέρα» του ΣΕΒ, περιέγραψε η επικεφαλής του Οµίλου Φαρµακευτικών Εταιρειών Τσέτη (ΟΦΕΤ), Ιουλία Τσέτη, σε πρόσφατη δηµοσιογραφική εκδήλωση. «Αναλαµβάνω την ευθύνη», είπε χαρακτηριστικά, «να επιλύω τα καθηµερινά προβλήµατα του επιχειρείν. Σε αυτά που µας υποσχέθηκαν και δεν τα έκαναν πράξη».

*Διαβάστε εδώ: Ιουλία Τσέτη: Άνοιξα τον δρόμο για εκλογές στον ΣΕΒ έπειτα από 117 χρόνια

Η κ. Τσέτη, επιτυχηµένη πλέον επιχειρηµατίας και µε ηλικία που δεν έκρυψε από τους δηµοσιογράφους, σηµείωσε ότι µπαίνει στον «στίβο» της διεκδίκησης της προεδρίας του ΣΕΒ µε στόχο:
  • Την προώθηση της ατζέντας της βιοµηχανίας και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων στον εθνικό διάλογο µε στόχο να δυναµώσει η φωνή της βιοµηχανίας, της µεταποίησης και των µικροµεσαίων επιχειρήσεων, στη διαµόρφωση των εθνικών οικονοµικών και παραγωγικών πολιτικών και µε πρόσηµο την εξωστρέφεια. Ειδικά για τις επιχειρήσεις, η πρόεδρος του ΟΦΕΤ είπε ότι οι ΜµΕ πρέπει να αγκαλιαστούν από τις µεγάλες και ότι δεν πρέπει να διαχωρίζονται σε µια σπονδυλωτή οικονοµία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, µπορεί οι µεγάλες επιχειρήσεις να βρίσκονται µπροστά στο τρένο που σέρνει τη χώρα, αλλά και οι µικρές συµβάλλουν καθοριστικά και ότι όλοι µαζί συνθέτουν το τρένο. Ακόµη εξήρε τον ρόλο της νεοφυούς επιχειρηµατικότητας και σηµείωσε ότι οι µεγάλες επιχειρήσεις πρέπει να τη στηρίξουν µε πολλές δυνάµεις. Πάντως, παραδέχθηκε ότι η προεδρία του ∆ηµήτρη Παπαλεξόπουλου έχει κάνει πολλή δουλειά στον τοµέα των νεοφυών επιχειρήσεων.
  • Την αντιµετώπιση των αντικινήτρων, συγκεκριµένα το µη µισθολογικό κόστος, τη διαχείριση του κόστους ενέργειας, την επαναφορά ταχύτερων αποσβέσεων για επενδύσεις, τη σύνδεση της βιοµηχανίας µε την ακαδηµαϊκή κοινότητα, τη δηµιουργία και την καλύτερη πρόσβαση έξυπνων χρηµατοδοτικών εργαλείων, καθώς και τις προκλήσεις της ψηφιακής και της πράσινης µετάβασης µέσα από ένα ολοκληρωµένο πρόγραµµα επενδυτικών κινήτρων για τη βιοµηχανία και την παραγωγή.
«Έχω την υποχρέωση, στις γενιές που έµειναν, τελείωσαν (τις σπουδές εδώ) και παραµένουν εδώ και θέλουν να δουλέψουν εδώ, θέλουν να κάνουν οικογέ νειες εδώ, θέλουν να έχουν µια αξιοπρεπή ζωή εδώ. Οφείλω σε αυτές τις γενιές να είµαι παρούσα, ψυχή τε και σώµατι», είπε χαρακτηριστικά η υποψήφια πρόεδρος του ΣΕΒ.

Όπως τόνισε η κ. Τσέτη, το ανθρώπινο αυτό δυναµικό θα εξελίξει τις νεοφυείς επιχειρήσεις σε µικρές επιχειρήσεις, τις µικρές σε µεσαίες κ.ο.κ. Για να συµβεί όµως αυτό, θα πρέπει οι επιστήµονες να παραµείνουν στη χώρα που τους µεγάλωσε και τους σπούδασε και ότι αυτό συνιστά έναν βασικό στόχο της προεδρίας της εφόσον εκλεγεί.

  • Την ενδυνάµωση της παρουσίας µας στην Ευρώπη. Στόχος µας είναι η δηµιουργία µιας ατζέντας βιοµηχανίας και παραγωγής για την Ευρώπη, αξιοποιώντας το Γραφείο µας στις Βρυξέλλες. Αυτό είναι µία επιτακτική ανάγκη, καθώς δυστυχώς η Ευρώπη χάνει σηµαντικό µερίδιο της βιοµηχανικής της παραγωγής και της ανταγωνιστικότητάς της. Στο πλαίσιο της Ατζέντας 2030 δηµιουργούµε χρονοδιάγραµµα µε ενδιάµεσους εφικτούς στόχους, όχι µόνο για την πράσινη µετάβαση, αλλά και για τις επιδόσεις παραγωγής και παραγωγικότητας στην Ευρώπη µας.
  • Το άνοιγµα του Συνδέσµου στα µέλη του. Η διοίκηση του ΣΕΒ πρέπει να είναι σε συνεχή και αµφίδροµη επικοινωνία µε τα µέλη και πρέπει όλοι να λειτουργήσουµε µέσα από µια κουλτούρα συµµετοχής, συµπερίληψης και ανοιχτής επικοινωνίας. Η διαδικασία επιλογής του διαδόχου του προέδρου του ΣΕΒ, ∆ηµήτρη Παπαλεξόπουλου, που θα γίνει στις 18 Ιουνίου, έχει δύο µοναδικά στοιχεία. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του ΣΕΒ που εκπρόσωπος του γυναικείου φύλου διεκδικεί την προεδρία του Συνδέσµου. Επίσης είναι η πρώτη φορά που τη θέση του προέδρου του Συνδέσµου διεκδικούν δύο υποψήφιοι και δεν υπάρχει µια συµφωνηµένη διαδοχή, όπως συνέβη όλα τα προηγούµενα χρόνια. Αντίπαλος της «σιδηράς κυρίας της φαρµακοβιοµηχανίας» είναι ο επιτυχηµένος επιχειρηµατίας Σπύρος Θεοδωρόπουλος. Ωστόσο, όπως ανέφερε η κ. Τσέτη, η ίδια δεν έχει «αντιπάλους, αλλά µόνο συµµάχους».
«Είναι το αποτύπωμα ενός ιστορικού συνδέσμου, ενός ιστορικού συνομιλητή της πολιτείας, να υλοποιήσει αυτό που έχει στο καταστατικό του. Και μάλιστα με μια υποψηφιότητα η οποία δεν έχει σκελετούς στην ντουλάπα της»


«Είναι η ανάληψη ευθύνης»

Τέλος, η κ. Τσέτη θέλησε να απαντήσει και στο γιατί η ίδια αποφάσισε να διεκδικήσει την προεδρία του ΣΕΒ. «Σχολιάστηκε πολύ το πώς της ήρθε έτσι ξαφνικά», αναρωτήθηκε. «Είναι η ανάληψη ευθύνης», απάντησε. Και συνέχισε: «Είναι το αποτύπωµα ενός ιστορικού συνδέσµου, ενός ιστορικού συνοµιλητή της πολιτείας, να υλοποιήσει αυτό που έχει στο καταστατικό του. Και µάλιστα µε µια υποψηφιότητα η οποία δεν έχει σκελετούς στην ντουλάπα της».

Αντίθετα, όπως παραδέχθηκε η επικεφαλής του οµίλου, τα φάρµακα της Uni-Pharma ταξιδεύουν σε περισσότερες από 70 χώρες του πλανήτη, µε το δικό τους brand name και όχι µε φασόν παραγωγή για τρίτους. Και η αλήθεια είναι ότι ο ΟΦΕΤ το 2022 ξεπέρασε σε πωλήσεις τα 120 εκατ. ευρώ (µετά το clawback), ενώ τα καθαρά κέρδη ξεπέρασαν τα 4 εκατ. ευρώ. Κατά την περίοδο 2012-2022, που έπληξε η οικονοµική ύφεση τη χώρα, η Ιουλία Τσέτη -που από το 2010 βρίσκεται στο τιµόνι της εταιρείας- σχεδόν τριπλασίασε το µέγεθος του ΟΦΕΤ.

*Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή» στις 16/06/2024