Ενιαίους όρους για απονοµή σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο µε πιστοποίηση αναπηρίας 50% µπορούν να λάβουν πλέον οι ασφαλισµένοι, καθώς άλλαξε το καθεστώς και εφαρµόζονται ενιαία κριτήρια στην αξιολόγηση από τις Υγειονοµικές Επιτροπές, ιδιαίτερα αν η αναπηρία προϋπήρχε της αίτησης συνταξιοδότησης.

Διαβάστε ακόμα: Δικαιούχοι σύνταξης λόγω αναπηρίας από κοινή νόσο - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Σύνταξη και µε 50% αναπηρία από κοινή νόσο: Τα ποσά

Τα ποσά υπολογίζονται σε 390-580 ευρώ, κατ’ αναλογία της πλήρους σύνταξης αναπηρίας (ύψους 600-1.200 ευρώ) και µε ελάχιστη ασφάλιση 15ετίας. Σύµφωνα µε τις οδηγίες του υπουργείου Εργασίας προς τον ΕΦΚΑ, αν ο ασφαλισµένος είχε αναπηρία πριν από την υπαγωγή του στην ασφάλιση (προϋπάρχουσα αναπηρία), θεωρείται άτοµο µε αναπηρία, εφόσον η αναπηρία του επιδεινώθηκε µετά την ασφάλισή του και η µεταγενέστερη της υπαγωγής στην ασφάλιση αναπηρία (ποσοστό επιδείνωσης) φτάνει τουλάχιστον το 40% της αναπηρίας βάσει της οποίας ζητεί τη χορήγηση σύνταξης. Εφόσον δηλαδή η µεταγενέστερη της ασφάλισης αναπηρία φθάνει τουλάχιστον το 40% της κατά περίπτωση αναπηρίας.

Ρητά επισηµαίνεται στην εγκύκλιο του υπουργείου ότι: «Η βαθµίδα στην οποία κατατάσσεται ο ασφαλισµένος καθορίζεται από το ποσοστό επιδείνωσης της αναπηρίας του δικαιούχου, και µε βάση αυτή τού χορηγείται η εθνική σύνταξη».

Σε κάθε περίπτωση, είτε πρόκειται για νέα πάθηση είτε για επιδείνωση προϋπάρχουσας, οι Υγειονοµικές Επιτροπές γνωµατεύουν το συνολικό ποσοστό αναπηρίας που καθορίζεται από όλες τις παθήσεις του ασφαλισµένου και ένα επιπλέον ποσοστό αναπηρίας που οφείλεται µόνο στην επιδείνωση ή τη νέα πάθηση, που εκδηλώθηκε κατά τη διάρκεια της ασφάλισης. Επίσης, διευκρινίζεται ότι το συνολικό ποσοστό δεν είναι το άθροισµα των ποσοστών παλαιάς και νέας πάθησης.


Η σύνταξη χορηγείται εφόσον κατ’ ελάχιστον υφίσταται συνολικό ποσοστό αναπηρίας 50% και το ποσοστό της επιδείνωσης ή της νέας πάθησης ανέρχεται τουλάχιστον σε 20% (= 40% x 50%). Εποµένως, καθοριστικοί παράγοντες για την απονοµή σύνταξης αναπηρίας και τον καθορισµό της βαθµίδας αναπηρίας αποτελούν:

α) το συνολικό ποσοστό αναπηρίας που πρέπει να είναι τουλάχιστον 50%,

β) το ποσοστό της επιδείνωσης ή της νέας πάθησης που συµµετέχει στον καθορισµό της βαθµίδας αναπηρίας, το οποίο πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%.


Δείτε παραδείγματα

Kατά περίπτωση για παράδειγµα:
      • Ασφαλισµένος εισήλθε στην ασφάλιση µε ποσοστό αναπηρίας 75%, στη συνέχεια κατά τη διάρκεια της εργασίας του η κατάσταση της υγείας του επιδεινώθηκε, µε αποτέλεσµα οι Υγειονοµικές Επιτροπές ΚΕΠΑ να τον κρίνουν ανάπηρο µε συνολικό ποσοστό 80% και ποσοστό επιδείνωσης 20%. Στον ασφαλισµένο θα χορηγηθεί σύνταξη µερικής αναπηρίας.
      • Ασφαλισµένη µε ποσοστό πιστοποιηµένης προϋπάρχουσας αναπηρίας 30% και ποσοστό από νέα πάθηση 20% θα δικαιούται σύνταξη µόνο εάν οι Υγειονοµικές Επιτροπές ΚΕΠΑ κρίνουν ότι οι παθήσεις της συνεκτιµώνται και της καθορίζουν τουλάχιστον 50% συνολικό ποσοστό αναπηρίας. Στην περίπτωση που αποφανθούν ότι το συνολικό ποσοστό είναι µικρότερο του 50%, δεν θα της χορηγηθεί σύνταξη.

        Οι ασφαλισμένοι του π. ΟΓΑ

        Ειδικά, για τους ασφαλισµένους του π. ΟΓΑ, η ένταξη στις ενιαίες προϋποθέσεις γίνεται από την 1/1/2024 µε ελάχιστο συντάξιµο ποσοστό αναπηρίας 59% και από την 1/1/2025 και εφεξής επέρχεται πλήρης ένταξή τους στο νέο νοµοθετικό πλαίσιο, µε ελάχιστο συντάξιµο ποσοστό αναπηρίας 50%.
        Αναφορικά µε τον χρόνο ασφάλισης, περιλαµβάνονται οι κατηγορίες:
        α) τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης ή
        β) τουλάχιστον 5 έτη ασφάλισης, εκ των οποίων τουλάχιστον 2 έτη εντός της 5ετίας, πριν από την ηµεροµηνία ή το έτος έναρξης της αναπηρίας και
        γ) από 1 έως 5 έτη ασφάλισης για νέους ασφαλισµένους έως 31 ετών.

        Δημοσιεύθηκε στην Απογευματινή