Ποντάρισμα για πάνω από 20 δισ. στον τουρισμό - Tο μήνυμα του ΣΕΤΕ και οι εκτιμήσεις για τη θερινή σεζόν και το σύνολο του 2024
ΗΠΑ και Ηνωμένο Βασίλειο οι κυρίαρχοι των αφίξεων
Αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός, ο ορεινός, ο θαλάσσιος και ο καταδυτικός
«Το 2024 είναι μια χρονιά που επιτρέπει συγκρατημένη αισιοδοξία για την πορεία των αφίξεων και των εσόδων για τον τουρισμό μας». Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε την Πέμπτη ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Παράσχης, κατά τη διάρκεια της 32ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ, υποδεχόμενος και επίσημα το άνοιγμα της καλοκαιρινής σεζόν.
Προτιμώντας να μην αναφερθεί σε περισσότερα νούμερα και πιθανότητες για ρεκόρ, καθώς, όπως είπε, η θετική πορεία των τελευταίων δύο ετών δεν μπορεί και δεν πρέπει να αποτελέσει λόγο εφησυχασμού, τόνισε πως μπορούμε, από την άλλη, να περιμένουμε από την τουριστική δραστηριότητα της χώρας μια θετική πορεία, παρά τον αυξημένο διεθνή ανταγωνισμό, τις γεωπολιτικές εξελίξεις, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης, που επηρεάζουν τον κλάδο. Χωρίς αυτό να σημαίνει πως η εκτίμηση αυτή αφορά εξίσου όλες τις τουριστικές δραστηριότητες και όλες τις περιφέρειες.
Ειδικότερα, δίνοντας την εικόνα του πενταμήνου, ανέφερε πως οι αεροπορικές αφίξεις σε σχέση με το 2023 παρουσιάζουν αύξηση 12,4%, με τον προγραμματισμό των θέσεων να παρουσιάζει αύξηση 8,2%. Στο αεροδρόμιο της Αθήνας καταγράφηκε αύξηση 16,4% και στα περιφερειακά αεροδρόμια 9,5%. Θετική είναι και η εικόνα στον οδικό τουρισμό, με το πρώτο πεντάμηνο να είναι αυξημένο κατά 11%. Από την πλευρά της, η υπουργός Τουρισμού, Ολγα Κεφαλογιάννη, είπε πως για τη νέα εποχή του ελληνικού τουρισμού έχει προγραμματιστεί η θεσμοθέτηση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού, του Συμβουλίου Οινοτουρισμού και του Παρατηρητηρίου για τον Παράκτιο και Θαλάσσιο Τουρισμό στη Μεσόγειο.
Μεταξύ άλλων, προβλέπεται η αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την ανάπτυξη ειδικών μορφών τουρισμού, όπως ο χειμερινός και ο ορεινός, ο θαλάσσιος και ο καταδυτικός, ο τουρισμός υγείας και ευεξίας, ο αγροτουρισμός και ο γαστρονομικός τουρισμός.
Εισπράξεις
Από το μέτωπο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ξενοδόχων (ΠΟΞ) φαίνεται πως οι προεκτιμήσεις του προέδρου, Γιάννη Χατζή, επιβεβαιώνονται, καθώς, όπως διαμορφώνεται μέχρι στιγμής η έναρξη της θερινής σεζόν, το πρόσημο είναι μικτό συγκριτικά τόσο μεταξύ των αγορών και των tour operators όσο και μεταξύ των περιφερειών της χώρας. Από τη μια οι προκρατήσεις κινούνται σχετικά ικανοποιητικά και από την άλλη η εποχικότητα συμπιέζει την τουριστική περίοδο στους προορισμούς σε λιγότερο από τριάντα ημέρες. Πολλοί από τους ξενοδόχους και τους επιχειρηματίες στην εστίαση αναμένουν τα ίδια με πέρυσι επίπεδα, με αρκετούς να προβλέπουν οριακή αύξηση.
Στα ξενοδοχεία, ο Ιούνιος έχει μπει με πληρότητα από 50% έως 60%, ενώ αναμένεται σταδιακή κορύφωση μέσα στον Ιούλιο. Θυμίζουμε εδώ πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2023 είχαν διαμορφωθεί στα 20,5 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 16,5% σε σύγκριση με το 2022.
Ηδη, στην τουριστική αγορά εκτιμάται πως η Ελλάδα αποκτά μια σταθερή βάση τουριστικών ροών, στα επίπεδα των 30 εκατομμυρίων αφίξεων, με αυξημένες ροές να έρχονται από τις ΗΠΑ και την Τουρκία. Οι ταξιδιώτες από την Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένονται στα περσινά επίπεδα, υπάρχουν προσδοκίες για comeback της κινεζικής αγοράς, ενώ δυνατή προσέλευση τουριστών αναμένεται από τη Γερμανία, τη Γαλλία και την Ιταλία. Τα αισιόδοξα μηνύματα για τη φετινή σεζόν έρχονται να ενισχύσουν και τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου της Aegean, κατά το οποίο ο τζίρος ανήλθε σε 268,8 εκατ. ευρώ, καταγράφοντας αύξηση 17% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023.
Την ίδια ώρα, η SKY express κατέγραψε αύξηση 15% στην επιβατική κίνηση και 26% στα έσοδά της το πρώτο τρίμηνο του έτους. Αναλυτικότερα, η αύξηση της επιβατικής κίνησης του εσωτερικού άγγιξε το 5%, ενώ η αντίστοιχη κίνηση του εξωτερικού έφτασε στο εντυπωσιακό 42,5%.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά