avatar

Ο Εξαρχείων
Ανδρέας Μαζαράκης

"Μοντέλο ∆ΕΗ" στην εξυγίανση οκτώ ∆ΕΚΟ - Στελέχη από την αγορά και προσλήψεις εκτός ΑΣΕΠ

Οι παρεµβάσεις στο νέο σχέδιο νόµου

"Μεγάλος ασθενής" τα ΕΛΤΑ - Απορρόφηση ΤΧΣ και ΤΑΙΠΕ∆ στο Υπερταµείο - ∆ηµιουργία εθνικού fund

kostis-xatzidakis
Με οδηγό τη θεαµατική µεταστροφή της ∆ΕΗ τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση ανακοίνωσε την εφαρµογή του ίδιου µοντέλου σε οκτώ προβληµατικές ∆ΕΚΟ, µε προτεραιότητα τα ΕΛΤΑ και τις αστικές συγκοινωνίες, που αποτελούν τον «µεγάλο ασθενή», για την ενίσχυση της κερδοφορίας τους και τη µεγιστοποίηση των υπηρεσιών τους για το κοινωνικό σύνολο. Το νοµοσχέδιο, που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονοµίας και Οικονοµικών, Κωστής Χατζηδάκης, ανοίγει τον δρόµο για ταχείες προσλήψεις στελεχών από την αγορά µε υψηλότερες αµοιβές από το ενιαίο µισθολόγιο, αλλά και προσωπικού χωρίς τις µακροχρόνιες διαδικασίες του ΑΣΕΠ.

Παράλληλα, µπαίνει απαγορευτικό στη συµµετοχή συνδικαλιστών στα πειθαρχικά συµβούλια, ενώ δίνεται ευελιξία στις προµήθειες. Το νοµοσχέδιο προβλέπει την απορρόφηση του Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας και του ΤΑΙΠΕ∆ από το Υπερταµείο αλλά και τη δηµιουργία ενός νέου Εθνικού Επενδυτικού Ταµείου ανάλογου µε τα Sovereign Funds άλλων κρατών. Το νέο Ταµείο θα µπορεί να συµµετέχει ως συνεπενδυτής και θα είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, ενώ υπάρχει ήδη ενδιαφέρον από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων.

Οι παρεμβάσεις 

Αναλυτικά, οι βασικές παρεµβάσεις στο νέο σχέδιο νόµου προβλέπουν:

1. «Μοντέλο ∆ΕΗ» στις δηµόσιες επιχειρήσεις του Υπερταµείου: Υιοθετείται το µοντέλο εξυγίανσης και εκσυγχρονισµού της ∆ΕΗ αναφορικά µε ζητήµατα στελέχωσης και αµοιβών των διοικήσεων, προσλήψεων προσωπικού και προµηθειών των δηµόσιων επιχειρήσεων που αποτελούν θυγατρικές του Υπερταµείου. Στο πλαίσιο αυτό: 

∆ίνεται η δυνατότητα πρόσληψης στελεχών από τον ιδιωτικό τοµέα µε βάση αποφάσεις του διευθύνοντος συµβούλου κάθε εταιρείας. Μέχρι σήµερα προβλέπονται πολλά βήµατα, απαιτείται πολύς χρόνος και στην πράξη καθίσταται εξαιρετικά γραφειοκρατική. Η θητεία των στελεχών από τον ιδιωτικό τοµέα θα είναι τετραετής, από τριετής που είναι σήµερα, µε δυνατότητα ανανέωσης άπαξ. 

Παρέχεται απόλυτη ευελιξία στις αµοιβές των στελεχών των ΕΛΤΑ και των υπόλοιπων φορέων εκτός Γενικής Κυβέρνησης, ενώ στις θυγατρικές εντός Γενικής Κυβέρνησης (π.χ. συγκοινωνίες) οι αµοιβές θα είναι στο πρότυπο του ΕΦΚΑ.

Οι διαδικασίες προσλήψεων γίνονται πιο ευέλικτες, µε έλεγχο νοµιµότητας της προκήρυξης από το ΑΣΕΠ εντός 10 ηµερών και συνεργασία µε το υπουργείο Εσωτερικών για την πιο αποτελεσµατική διεξαγωγή της διαδικασίας.

Πιο ευέλικτες προµήθειες: Ο κανονισµός προµηθειών υποβάλλεται στην ΕΑ- ∆ΗΣΥ, η οποία θα µπορεί να εκφράσει γνώµη εντός 60 ηµερών.

Τα πειθαρχικά συµβούλια θα λειτουργούν χωρίς τη συµµετοχή συνδικαλιστών. Οι παρεµβάσεις αγγίζουν τις εξής ∆ΕΚΟ: ΟΑΣΑ (µε την ΟΣΥ και τη ΣΤΑΣΥ), ΕΛΤΑ, Helexpo ∆ΕΘ, ΟΚΑΑ, Κεντρική Αγορά Θεσσαλονίκης, ΓΑΙΑ ΟΣΕ, Ελληνικές Αλυκές και ∆ιώρυγα Κορίνθου.

2. Σύγχρονο µοντέλο διακυβέρνησης του Υπερταµείου: Το Εποπτικό Συµβούλιο µετονοµάζεται σε Συµβούλιο Εταιρικής ∆ιακυβέρνησης (ΣΕ∆) και οι αρµοδιότητές του περιορίζονται ώστε να αντιστοιχούν σε όργανο εποπτείας του Υπερταµείου και όχι καθηµερινής διοίκησης.

3. Απορρόφηση ΤΑΙΠΕ∆ και ΤΧΣ από το Υπερταµείο: Το ΤΧΣ έχει κάνει το 90% της δουλειάς του και αποµένει µόνο η διάθεση του 18% της Εθνικής και η εκκρεµότητα µε την Τράπεζα Αττικής, που θα κλείσουν έως το τέλος του έτους. Οι υπάλληλοι µεταφέρονται στο Υπερταµείο.

4. Νέο Εθνικό Επενδυτικό Ταµείο: Πρόκειται για ένα επενδυτικό εργαλείο, αντίστοιχο µε εκείνα που λειτουργούν στις περισσότερες χώρες της ΕΕ, το οποίο θα παρέχει κίνητρα για αναπτυξιακές πρωτοβουλίες ιδιαίτερα σε τοµείς που δεν καλύπτονται επαρκώς αλλά έχουν προστιθέµενη αξία. Την εταιρική δοµή και οργάνωση έχει αναλάβει η Blackrock.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Απογευματινή»