ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ: 11,6 εκατ. ουσιαστικής προσφοράς στην κοινωνία - Οι πρωτοβουλίες του οµίλου

Από τα πιο δυναµικά προγράµµατα εταιρικής υπευθυνότητας

Μέσα από ποικίλες δράσεις και συνεχή στήριξη στις τοπικές κοινωνίες

oikonomia
Με µότο «Στηρίζουµε την τοπική οικονοµία και συµβάλλουµε στην εθνική ανάπτυξη», ο Οµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ ανέπτυξε το 2023 ένα από τα πιο δυναµικά προγράµµατα εταιρικής υπευθυνότητας στην Ελλάδα. Για την ακρίβεια, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ συνεισέφερε πέρυσι συνολικά 11,6 εκατ. ευρώ µε 182 δράσεις για τη βιώσιµη ανάπτυξη σε 52 δήµους της χώρας, µε βασικές προτεραιότητες την προσφορά σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο, την εδραίωση ενός επιχειρηµατικού µοντέλου, που συµβάλλει στην εθνική οικονοµία και δηµιουργεί υπεραξίες, και την ανάπτυξη ισχυρών δεσµών µε τις τοπικές κοινωνίες στις οποίες δραστηριοποιείται.

Ο Οµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στηρίζει έµπρακτα την τοπική και ευρύτερη κοινωνία µέσω πρωτοβουλιών και δράσεων που συµβάλλουν στην κοινωνική ανθεκτικότητα και ευηµερία. Στρατηγικό του στόχο αποτελεί η εδραίωση µακροπρόθεσµων σχέσεων µε τους κατοίκους και τα ενδιαφερόµενα µέρη στις περιοχές όπου δραστηριοποιείται, βασισµένων στην αµοιβαία εµπιστοσύνη και το κοινό καλό. Για τον σκοπό αυτό, συνδυάζει τις πρωτοβουλίες που αναλαµβάνει µε τις ανάγκες της εκάστοτε περιοχής και στοχεύει σε έναν ανοιχτό διάλογο µε τα ενδιαφερόµενα µέρη.

Συγκεκριµένα, το 2023 ο Οµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ υποστήριξε δράσεις που αναπτύσσονται σε επτά καίριους τοµείς: πολιτισµός, αθλητισµός, εκπαίδευση, υγεία, αρωγή ευάλωτων κοινωνικά οµάδων, ποιότητα ζωής και περιβάλλον. Ο Οµιλος βελτιώνει την καθηµερινότητα των τοπικών κοινωνιών, στηρίζει τη νέα γενιά, συνεισφέρει στη φροντίδα κοινωνικά ευάλωτων οµάδων και ενδυναµώνει την τοπική οικονοµία και επιχειρηµατικότητα, δηλώνοντας παράλληλα πάντα «παρών» στην αντιµετώπιση των κρίσεων και των έκτακτων αναγκών. Στο πλαίσιο της µεγάλης προσπάθειας για την ανασυγκρότηση των πληγεισών περιοχών από τις καλοκαιρινές πυρκαγιές του 2023, ο Οµιλος έγινε ανάδοχος αποκατάστασης στην περιοχή Μάνδρα-Μαγούλα, αναλαµβάνοντας τη χρηµατοδότηση της εκπόνησης µελέτης και της εκτέλεσης αντιδιαβρωτικών έργων, ύψους 1 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, από την πρώτη στιγµή που ξέσπασε ο καταστροφικός κυκλώνας «Daniel» στη Θεσσαλία, ο Οµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, επιδεικνύοντας ταχύτατα αντανακλαστικά, έσπευσε στο πλευρό της τοπικής κοινωνίας, διαθέτοντας προσωπικό και µηχανήµατα από τα γειτνιάζοντα εργοτάξια της ΤΕΡΝΑ στην ευρύτερη περιοχή.

Η παροχή βοήθειας στις πληγείσες περιοχές και ειδικότερα στους ∆ήµους Καρδίτσας, Μουζακίου, ∆οµοκού, Σοφάδων, Μετεώρων, Τρικάλων, Αργιθέας και Μετσόβου περιελάµβανε εργασίες άντλησης υδάτων σε πληµµυρισµένα σπίτια και απεγκλωβισµού κατοίκων, αποκατάσταση κυκλοφορίας οδικών τµηµάτων, εργασίες καθαρισµού ρεµάτων και αυλάκων, φορτώσεις και µεταφορές νεκρών ζώων από στάνες και χωράφια, εργασίες καθαρισµού φερτών υλικών σε δρόµους και ιδιοκτησίες.

«Πολυµήχανη Γενιά»

Πιστεύοντας πραγµατικά στους νέους ανθρώπους στην Ελλάδα και στην ικανότητά τους να διαµορφώσουν τη µελλοντική γενιά επιστηµόνων της χώρας, ο Οµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κάνει µία µακροπρόθεσµη και πολύπλευρη επένδυση στο µέλλον του εγχώριου κλάδου υποδοµών και ενέργειας. Μέσα από ένα ολοκληρωµένο και στοχευµένο πλέγµα δράσεων µε τίτλο «Πολυµήχανη Γενιά», ο Οµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στηρίζει έµπρακτα την καινοτοµία, την εκπαίδευση και την κατάρτιση, προσφέροντας πόρους, γνώσεις, εφόδια και εργαλεία για την υποστήριξη µιας νέας γενιάς µηχανικών που θα διαµορφώσει το µέλλον.

Προεξάρχουσα θέση µεταξύ των σχετικών δράσεων του προγράµµατος «Πολυµήχανη Γενιά» κατέχει η αποκλειστική χορηγία του Οµίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο για τη δηµιουργία του πρώτου Επαγγελµατικού ∆ιατµηµατικού Μεταπτυχιακού Προγράµµατος Σπουδών µε δίπλωµα ισότιµο προς πτυχίο Master of Science (MSc) και τίτλο «∆ιαχείριση Εργων Υποδοµών και Κατασκευών» (Ε∆ΠΜΣ-∆ΕΥΚ).

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραµµα από τη Σχολή Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ, µε τη σύµπραξη της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ και της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών ΕΜΠ χρηµατοδοτείται εξ ολοκλήρου από τον Οµιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ κατ’ αρχάς για πέντε χρόνια µε το συνολικό ποσόν του µισού εκατοµµυρίου ευρώ. Επιπλέον, το πρόγραµµα «Πολυµήχανη Γενιά» το 2023 υποστήριξε πανεπιστηµιακές και σχολικές οµάδες καινοτοµίας, όπως είναι µεταξύ άλλων: η οµάδα Oµάδα TUCer (Technical University of Crete eco racing) του Πολυτεχνείου Κρήτης, η οµάδα Lamborgenius του Τµήµατος Χηµικών Μηχανικών του Πανεπιστηµίου Πατρών, Greco Racing Tea - F1 in Schools, Σχολείο «Ανατόλια», η Οµάδα Ροµποτικής Ερευνας και Καινοτοµίας «PanEll - Robotica.gr» µε έδρα την Πάτρα, πρωταθλήτρια Ελλάδας 2023, και η Οµάδα Ροµποτικής NROBOGEN µε έδρα την Αµφιλοχία.

Παράλληλα, ο Οµιλος στηρίζει ενεργά και σταθερά κάθε χρόνο το Greentech Challenge, το µεγαλύτερο πρόγραµµα πράσινης καινοτοµίας που πραγµατοποιείται υπό την επιστηµονική ευθύνη της Εδρας UNESCO για την Πράσινη Καινοτοµία και Κυκλική Οικονοµία. Το πρόγραµµα στοχεύει και δηµιουργεί ένα οικοσύστηµα από επιστήµονες, µέντορες, επιχειρηµατίες και διαγωνιζόµενους που δηµιουργούν καινοτόµες και βιώσιµες λύσεις για την επίλυση σηµαντικών περιβαλλοντικών προβληµάτων.


*Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Κυριακάτικη Απογευματινή»