Η µεγαλύτερη επιχειρηµατική συµφωνία όλων των εποχών στην Ελλάδα και µία από τις πιο εµβληµατικές σε ολόκληρη την Ευρώπη στον κλάδο των Ανανεώσιµων Πηγών Ενέργειας είναι από χθες γεγονός, ανοίγοντας τον δρόµο στον Όµιλο ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να επενδύσει τις υπεραξίες από τις πράσινες επενδύσεις στις κατασκευές, τις συµπράξεις δηµόσιου - ιδιωτικού τοµέα και φυσικά τις παραχωρήσεις.

Η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή, που έχτισε από το µηδέν ο επιχειρηµατίας Γιώργος Περιστέρης και κατάφερε σε λίγα χρόνια να την ανεβάσει στην κορυφή των εταιρειών ΑΠΕ της χώρας µας καθιστώντας την προµετωπίδα της καθαρής και φθηνής ενέργειας, πωλείται στον πράσινο γίγαντα των Ηνωµένων Αραβικών Εµιράτων, Masdar.

Διαβάστε ακομα: Περιστέρης: "Εθνικός πρωταθλητής" η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Η συμφωνία με τη Masdar στηρίζει την αυτόνομη ανάπτυξή της

ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή: Στα 2,4 δισ. ευρώ το τίµηµα του mega deal 

Αν αναρωτιέστε ποια είναι η Masdar, σκεφτείτε πως, µε 20 GW εγκαταστηµένης ισχύος διεθνώς και στόχο να φτάσει τα 100 GW έως το 2030, αποτελεί ηγέτιδα δύναµη των ΑΠΕ στα Ηνωµένα Αραβικά Εµιράτα και λοκοµοτίβα της «στροφής» των εµίρηδων από τον «µαύρο χρυσό» στην πράσινη ενέργεια.

Το deal, που αποτιµά τον «εθνικό πρωταθλητή» των ανανεώσιµων γιγαβάτ στα 3,2 δισεκατοµµύρια ευρώ σε όρους επιχειρησιακής αξίας (µαζί µε τον καθαρό δανεισµό) και θα αποφέρει -µε την ολοκλήρωσή του έως το τέλος του έτους- συνολικά 2,4 δισ. ευρώ στους βασικούς και µικρότερους µετόχους της εισηγµένης επιχείρησης (θα ακολουθήσει δηµόσια πρόταση για το 100% της εταιρείας στα 20 ευρώ ανά µετοχή), αποτελεί ψήφο εµπιστοσύνης στην Ελλάδα, που πρωταγωνιστεί στην ανάπτυξη των ΑΠΕ διεθνώς, αλλά και προς τη διοίκηση του Γιώργου Περιστέρη και τα στελέχη της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, που µέσα σε λίγα χρόνια οδήγησαν την επιχείρηση στην πρώτη θέση των εγχώριων παραγωγών πράσινης ενέργειας µέσα από τεράστιες και καλά µελετηµένες επενδύσεις.

Η εµπιστοσύνη αυτή επιβεβαιώνεται και από την απόφαση των Αράβων επενδυτών να κρατήσουν τον Γιώργο Περιστέρη και τους στενούς συνεργάτες του στο τιµόνι της προς πώληση εταιρείας, αλλά και από το ότι σε εννέα µήνες δίνουν τη δυνατότητα στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να εξαγοράσει το 50% του πρωτοποριακού έργου αντλησιοταµίευσης στην Αµφιλοχία και το 50% σε συγκεκριµένα έργα παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας (υδροηλεκτρικά, υπεράκτια αιολικά κ.ά.) συνολικής ισχύος περίπου 3 GW.

Nέα δεδοµένα στην εγχώρια αγορά ενέργειας αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο και τον κλάδο των παραχωρήσεων

Η πώληση της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, η οποία διαθέτει σήµερα 1,27 GW εγκαταστηµένη ισχύ, 2,5 GW έργων σε λειτουργία, υπό κατασκευή ή έτοιµων προς κατασκευή, µε στόχο να φτάσει τα 6 GW στα επόµενα τέσσερα χρόνια, καθώς και µια σειρά από πρωτοποριακά έργα αποθήκευσης, έρχεται να δηµιουργήσει νέα δεδοµένα στην εγχώρια αγορά ενέργειας αλλά και στον κατασκευαστικό κλάδο και τον κλάδο των παραχωρήσεων, στους οποίους αδιαφιλονίκητος πρωταγωνιστής είναι η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ο Όµιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, µε ανεκτέλεστο 5 δισ. ευρώ και διασφαλισµένα µελλοντικά µερίσµατα άνω των 10 δισ. ευρώ, θα είναι οικονοµικά ο πλέον ευνοηµένος από τη συναλλαγή, δεδοµένου ότι -πουλώντας το 36,59% των µετοχών της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής- θα εισπράξει τίµηµα 880.000.000 ευρώ, θα «αφαιρέσει» 1,1 δισ. ευρώ από τον τραπεζικό δανεισµό της θυγατρικής του και θα έχει επενδυτική «δύναµη πυρός» 3 δισ. ευρώ σε όρους ρευστότητας.

Έτσι, θα ενισχύσει τα ρευστά του διαθέσιµα αλλά και την πρόσβασή του σε γραµµές χρηµατοδότησης, ενόψει των πολύ µεγάλων projects που έχει αναλάβει (παραχωρήσεις Αττικής και Εγνατίας Οδού, Καζίνο Ελληνικού, Αεροδρόµιο στο Καστέλι κ.λπ.). Μετοχικά θα επωφεληθούν επίσης ο Γιώργος Περιστέρης (ελέγχει το 11,69%) και η Atale Enterprise Limited του Βαγγέλη Μαρινάκη, ο οποίος ελέγχει το 5,98% των µετοχών, ενώ το 45% των µικροµετόχων θα ανταλλάξει τους τίτλους του επίσης προς 20 ευρώ ανά µετοχή από µια εταιρεία που µόλις τον Οκτώβριο του 2023 είχε υποχωρήσει στα 13 ευρώ, ενώ το 2012 δεν άξιζε πάνω από 67 λεπτά του ευρώ…


«Ψήφος εμπιστοσύνης η συμφωνία για την εταιρεία και τη χώρα»

«Eπιλέξαμε να συμφωνήσουμε με μια εταιρεία που θα παραμείνει στην Ελλάδα, θα αναπτυχθεί στην περιοχή και θα υποστηρίξει το επενδυτικό πρόγραμμα της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, σε αντίθεση με ένα fund που θα προχωρούσε σε αποεπένδυση. Η συναλλαγή αποτελεί ψήφο εμπιστοσύνης για την εταιρεία και τη χώρα», επισήμανε ο πρόεδρος της ΤΕΡΝΑ Ενεργειακής, Γιώργος Περιστέρης, μιλώντας χθες στη γενική συνέλευση των μετόχων για τη συμφωνία πώλησης της εταιρείας στη Masdar. Ο ίδιος τόνισε ότι κόκκινη γραμμή για την επίτευξη της συμφωνίας ήταν η διασφάλιση των συμφερόντων των μετόχων και ότι η συναλλαγή αποτελεί τη μεγαλύτερη ενεργειακή συμφωνία που έχει πραγματοποιηθεί.

«Σήμερα οι ΑΠΕ είναι η καλύτερη και φθηνότερη πηγή ενέργειας. Φτιάξαμε έναν πλήρως καθετοποιημένο ενεργειακό οργανισμό, παρά τις δυσκολίες υλοποιήσαμε επενδύσεις εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που θωρακίζουν την ενεργειακή αυτονομία της χώρας, προσφέρουν φθηνότερη ενέργεια για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, εξασφαλίζουν σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία, καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας, βοηθούν στην περιφερειακή ανάπτυξη και προσφέρουν ανταποδοτικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες», επισήμανε ο κ. Περιστέρης.

Η αυτού εξοχότης σουλτάνος δόκτωρ Al Jaber, υπουργός Βιομηχανίας και Προηγμένης Τεχνολογίας των ΗΑΕ, πρόεδρος της Masdar και πρόεδρος της COP28, δήλωσε: «Η σημερινή μέρα σηματοδοτεί ένα ορόσημο στη στρατηγική της Masdar να επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της σε 100 GW καθαρής ενέργειας έως το 2030 και θα συμβάλει ουσιαστικά στην εγκατεστημένη ισχύ από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα. Ως μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές στον κλάδο της ανανεώσιμης ενέργειας στην Ευρώπη το 2024, αυτή η επένδυση αντανακλά τη σαφή δέσμευση των ΗΑΕ στην ανάπτυξη καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και την Ευρώπη και αποτελεί ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την επίτευξη ενός από τους κεντρικούς στόχους της συμφωνίας των ΗΑΕ, για τον τριπλασιασμό της παγκόσμιας εγκατεστημένης ισχύος από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας έως το 2030».